Πέμπτη 12 Μαρτίου 2009

Άγιος Νικόλαος ο Νέος (στα Καμπιά) ...Το ξεχασμένο στολίδι της Βοιωτίας!


Ένα από τα ωραιότερα και πιο ενδιαφέροντα βυζαντινά μνημεία της Ελλάδος είναι ο Ναός αφιερωμένος στην μνήμη του Αγίου Νικολάου του Νέου στα Καμπιά, που βρίσκεται στο Δημοτικό Διαμέρισμα Διονύσου του Δήμου μας και σήμερα αναζητά να βρει ξανά την χαμένη του αίγλη.

Ύστερα από πολύχρονη σιωπή Μονή του Αγίου Νικολάου πλέον λειτουργεί σε καθημερινή βάση ενώ όσοι αποφασίσετε να την επισκεφθείτε θα δεχτείτε τις ευλογίες του πατρός Νεκταρίου, του πατρός Δαμιανού και του μοναχού Ραφαήλ.
Σήμερα γίνονται προσπάθειες αναστήλωσης του Μοναστηριού του Αγίου Νικολάου στα Καμπιά, όμως, οι μοναχοί αντιμετωπίζουν υπερβολικά μεγάλα εμπόδιο από την Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και το ΚΑΣ.
Θυμίζουμε πως ο Ναός χρονολογείται στα μέσα του 12ου αιώνα και της ίδιας εποχής φαίνεται ότι είναι οι τοιχοποιίες. Θρύλοι και λαϊκές παραδόσεις συνδέουν το Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου του Νέου στα Καμπιά με την δολοφονία του πρωτομάστορα του Οσίου Λουκά στο Στείρι της Βοιωτίας.
Πηγές και άλλες ιστορικές μαρτυρίες δεν υπάρχούν, παρά το γεγονός ότι και τα δύο σπουδαία βυζαντινά μνημεία κατασκευάστηκαν από τα ίδια υλικά. Δεν θα ήταν υπερβολή να ειπωθεί ότι ο Ναός στα Καμπιά έχει καλύτερη λιθοδομία γιατί είναι χτισμένος με λαξευμένους ογκόλιθους, πράγματα σπάνιο για την εποχή. Σύμφωνα με τους μελετητές ο Ναός στα Καμπιά είναι απομίμηση του Οσίου Λουκά και χαρακτηρίζεται ως ηπειρωτικού τύπου.
Ο Ναός – σύμφωνα με όλες τις κατά προσέγγιση ενδείξεις - έχει γίνει προφανώς με χορηγίες αξιωματούχων του Βυζαντίου καθώς δεν δικαιολογείται ένας τέτοιος ναός σε μια ερημική τοποθεσία να έχει χτιστεί με τέτοια μεγάλη δαπάνη των κατοίκων της περιοχής, αν και δεν υπάρχουν γραπτά που να το επιβεβαιώνουν.
Το Μοναστήρι στα Καμπιά γιορτάζει στις 9 Μαϊου.
Ας βοηθήσουμε όλοι να ξαναβρεί η Μονή Αγίου Νικολάου του Νέου στα Καμπιά τη χαμένης του αίγλη!

Δεν υπάρχουν σχόλια: