Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2009

Πρόταση από τη πλειοψηφία για ονομασία πάρκου «Ερρίκου και Σοφίας Σλήμαν» στο προσεχές ΔΣ



Με αφορμή το τρίτο θέμα του ΔΣ που θα συζητηθεί – με εισήγηση του Προέδρου του ΔΣ κ. Παναγιώτη Υπερήφανου - την ερχόμενη Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου 2009 και αφορά την ονομασία του χώρου μπροστά από τον τάφο του Μινύου «Σε πάρκο Ερρίκου και Σοφίας Σλήμαν», καλό θα ήταν να ρίξουμε μια ματιά – από διάφορες πηγές - στη ζωή του Ερρίκου Σλήμαν (1822-1890), του ανθρώπου με την αχαλίνωτη φαντασία που υπήρξε πρωτοπόρος ερευνητής της Τροίας, της Τύρινθας, του Ορχομενού και των Μυκηνών.

Ο Γερμανός Ερρίκος Σλήμαν, ο δημιουργός της επιστήμης του μυκηναϊκού πολιτισμού, ήταν αυτοδίδακτος, όμως ήταν προικισμένος με αχαλίνωτη φαντασία. Σε ηλικία δεκατεσσάρων χρόνων έγινε υπάλληλος σε ένα παντοπωλείο αλλά μετά από πέντε χρόνια σκληρής εργασίας, αποφάσισε να αναζητήσει καλύτερη τύχη ταξιδεύοντας στο Νέο Κόσμο. Το πλοίο όμως ναυάγησε στην Ολλανδία και ο νεαρός έπιασε δουλειά σε μια εμπορική επιχείρηση ενώ ταυτόχρονα χάρη σε μια δική του μέθοδο αποστήθισης, άρχισε να μαθαίνει ξένες γλώσσες με αποτέλεσμα μέχρι το τέλος της ζωής του να κατορθώσει να μάθει δεκαοκτώ ξένες γλώσσες!
Από το 1844 που ο Σλήμαν προσλήφθηκε σε μεγάλο εμπορικό ολλανδικό οίκο και δυο χρόνια αργότερα στάλθηκε στην Πετρούπολη ως αντιπρόσωπος του οίκου, δραστηριοποιήθηκε και άρχισε η εκπληκτική επαγγελματική του άνοδος. Φτάνει να σημειώσουμε ότι μέσα σε δώδεκα μήνες είχε γίνει ήδη μεγαλέμπορος. Για μας δεν παρουσιάζει ενδιαφέρον η επιχειρηματική ιδιοφυία του Σλήμαν αλλά το πάθος του για την αρχαιολογία, η φιλομάθειά του και κυρίως η αγάπη του για τους αρχαίους Έλληνες συγγραφείς και η πίστη του προς τον Όμηρο. Το 1876 ερεύνησε τις Μυκήνες.
Τότε ανακάλυψε τους λυκοειδείς βασιλικούς τάφους του Α΄ ταφικού περίβολου μέσα στη μυκηναϊκή ακρόπολη. Ο Σλήμαν υποστήριζε ότι ο πολιτισμός αυτών είναι εκείνος που περιγράφεται στα ομηρικά έπη και ότι στους τάφους αυτούς ήταν θαμμένοι οι βασιλείς της δυναστείας των Ατρειδών.
Η ανακάλυψη, στα τέλη του 19ου αιώνα, του θολωτού τάφου του «Μινύου» από τον Ερρίκο Σλήμαν απέδειξε ότι ο Ορχομενός ήταν βασικό μυκηναϊκό κέντρο. Τα έτη 1903 και 1905 η Βαυαρική Ακαδημία Επιστημών συνέχισε τις ανασκαφές στην ευρύτερη περιοχή του τάφου, ενώ το 1914 έγινε η αναστήλωση του μνημείου από τον Αναστάσιο Ορλάνδο. Ανασκαφές της δεκαετίας του 1970 από τον κ. Θεόδωρο Σπυρόπουλο έφεραν στο φως και το μυκηναϊκό ανάκτορο, καθώς και ένα εκτενές νεκροταφείο προϊστορικής περιόδου, όπως τα ξέρουμε μέχρι σήμερα.
Ο Σλήμαν πέθανε στη Νεάπολη της Ιταλίας στις 15 Δεκέμβρη του 1890 ύστερα από μια χειρουργική επέμβαση στα αυτιά που έκανε στη Γερμανία (Ο Σλήμαν υπέφερε από σοβαρή πάθηση στα αυτιά). Η σορός του μεταφέρθηκε στην Αθήνα όπου έγινε και η ταφή.
Ο Σλήμαν είχε κάνει δύο γάμους. Για πρώτη φορά παντρεύτηκε με τη Ρωσίδα Γεκατερίνα Λίσιν με την οποία απέκτησε τρία παιδιά (δυο κόρες και ένα γιο) και αφού είχε χωρίσει, παντρεύτηκε τη 18χρονη Σοφία Εγκαστρωμένου με την οποία απέκτησε δυο παιδιά (μια κόρη και ένα γιο).
Από τη στιγμή αυτήν η Σοφία ανυψώνεται σε σύμβολο του οραματικού του στόχου αλλά και τη σημαντικότερη μορφή στη διαφημιστική προσπάθεια προβολής του έργου του. Το βιβλίο της Δανάης Κουλμάση, εξερευνά για πρώτη φορά τη δύσκολη συμβίωση αυτών των δύο ανθρώπων που έγραψαν Ιστορία και κυκλοφόρησε πρώτα στη Γερμανία με μεγάλη επιτυχία. Η ελληνική, ενισχυμένη εκδοχή του βιβλίου είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα λόγω της παράθεσης των επιστολών στο πρωτότυπο.
Αρσακειάς με άριστη γνώση της αρχαίας ελληνικής, από μεσοαστική οικογένεια, με καλή ανατροφή, όμορφο παρουσιαστικό, σεμνή και λιγομίλητη, κοπέλα από σπίτι, όπως θα λέγαμε. Το μέλλον της προδιαγεγραμμένο, αφού είχε όλα τα προσόντα να δεχτεί ένα πετυχημένο συνοικέσιο και να ζήσει μια αξιοπρεπή και ήσυχη οικογενειακή ζωή ως τα βαθιά γεράματα. Το συνοικέσιο δεν άργησε να’ ρθει. Πλούσιος ο γαμπρός, αυτοδημιούργητος, χρόνια στο εμπόριο, ολίγον ηλικιωμένος και αδιάφορος στην όψη, μικροκαμωμένος, κοντός, με ασυνήθιστα μεγάλο κεφάλι και αραιά μαλλιά, χωρισμένος και πατέρας τριών παιδιών, όμως με ψυχή ατρόμητη και με ακάματο πείσμα και ενθουσιασμό μικρού παιδιού. Γερμανός στην καταγωγή με αμερικανική υπηκοότητα, με αμφισβητούμενο πτυχίο αρχαιολόγου που απέκτησε τελευταία μάλλον χάρη στην βαρύνουσα οικονομική του επιφάνεια, με μια εμμονή για τον ελληνικό πολιτισμό και μια ασίγαστη λαχτάρα να ανακαλύψει τον τόπο που ενέπνευσε το έπος που βρισκόταν στο προσκέφαλό του από παιδί, το Ίλιον που περιέγραφε ο αγαπημένος του ποιητής Όμηρος στην Ιλιάδα (http://evaggelia-p.blogspot.com/).


ΥΓ. Το "Orchomenos - Press" περιμένει επώνυμα και τις δικές σας ... αντιπροτάσεις ή την σύμφωνη γνώμη σας για την εν λόγω - βιαστική κατά την γνώμη ήδη αρκετών συμπολιτών μας - πρόταση της πλειοψηφίας!

Δεν υπάρχουν σχόλια: