Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2009

Μια ενδιαφέρουσα άποψη για τα... Stage Ανεργίας!


Της Ρούλας Σαλούρου. Πηγή www.capital.gr

Ο προεκλογικός πόλεμος που έχει ξεσπάσει εσχάτως, με αφορμή τα προγράμματα stage δεν ακουμπά την ουσία του προβλήματος, καθώς τα προγράμματα αυτά, ξεκίνησαν ως προγράμματα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας, προγράμματα κατάρτισης νέων δηλαδή, και κατέληξαν ως ο βασικός μηχανισμός στελέχωσης του δημοσίου τομέα. Μάλιστα, υπάρχουν εργαζόμενοι, που παρέχουν ανασφάλιστη εργασία, με τις ευλογίες της Ε.Ε., για λιγότερα από 500 ευρώ το μήνα, και κυρίως, για περισσότερα από 5 χρόνια.


Οι άνθρωποι αυτοί, διεκδικούν τη λύση της ομηρίας τους και κάποιοι, κι από τα δύο κόμματα που διεκδικούν την εξουσία, τους τάζουν μονιμότητα στο δημόσιο. Πίσω από τη διαμάχη για το εάν γίνονται προεκλογικά προσλήψεις με stage (βάσει διευκρινιστικής εγκυκλίου του υπουργείου Εσωτερικών δεν απαγορεύονται) ή εάν τα προγράμματα που «τρέχουν» χρηματοδοτούνται από την Ε.Ε. (αρχικά τα προγράμματα υλοποιούνται με εθνικούς πόρους και στη συνέχεια, μέρος ή το σύνολο των κονδυλίων εγκρίνονται από την Ε.Ε) κρύβεται η ύψιστη κοροϊδία μιας νέας γενιάς συμβασιούχων του δημοσίου. Μπορεί κάποιοι, στην προσπάθειά τους να υφαρπάξουν ψήφους, να τάζουν, αφήνοντας υπονοούμενα ή και επίσημες «δεσμεύσεις» για μονιμοποίηση, όμως, από τις διατάξεις του άρθρου 103 παρ. 8 του Συντάγματος, απαγορεύεται η με νόμο μονιμοποίηση ή μετατροπή συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου ή συμβάσεων μίσθωσης έργου σε συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου. Για να «χρυσώσει» το χάπι των νέων αυτών «ομήρων» - συμβασιούχων, η κυβέρνηση, με νόμο του 2005, τους έδωσε «μπόνους» 50% στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ. Αναλυτικά, προβλέπεται πως «αν ο χρόνος της αποκτηθείσης εμπειρίας σε καθήκοντα της ίδιας ή παρεμφερούς ειδικότητας με αυτή της προκηρυσσόμενης θέσης, διανύθηκε σε Υπηρεσίες του Δημοσίου, σε ΝΠ.Δ.Δ., Ο.Τ.Α. πρώτου ή δεύτερου βαθμού και σε Ν.Π.Ι.Δ. του δημόσιου τομέα και είναι αθροιστικά, ίσος ή μεγαλύτερος των είκοσι τεσσάρων μηνών, ο αριθμός των μονάδων για το κριτήριο της κατά τα ανωτέρω αποκτηθείσας εμπειρίας προσαυξάνεται κατά 50%. Για την εφαρμογή του προηγουμένου εδαφίου, προσαύξηση στη βαθμολογία για το κριτήριο της εμπειρίας συνεπάγεται και ο χρόνος συμμετοχής σε προγράμματα που χρηματοδοτούνται από εθνικούς ή κοινοτικούς πόρους ή συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα οποία, δυνάμει προγραμματικών συμβάσεων ή κοινών υπουργικών αποφάσεων, υλοποιούνται στους Ο.Τ.Α. μέσω δημοτικών ή κοινοτικών επιχειρήσεων ή ανωνύμων εταιριών της τοπικής αυτοδιοίκησης». Το 2007, υπήρξε και νέα προσπάθεια τακτοποίησης, αφού τέθηκε χρονικός περιορισμός στους «ομήρους». Αναλυτικά, προβλέφθηκε ότι οι διατάξεις αξιολόγησης υποψηφίων, με μπόνους 50%, ισχύουν για τις προκηρύξεις που θα εκδοθούν μέχρι την 31-12-2010 και για χρόνο εμπειρίας που αποκτήθηκε από το 1990 μέχρι και την ημερομηνία έκδοσης κάθε προκήρυξης, με εξαίρεση την πλήρωση θέσεων των ΚΕΠ για τις οποίες δεν ισχύουν οι χρονικοί περιορισμοί.
Στον αντίποδα, ο Σύλλογος των εργαζομένων με Stage υποστηρίζει, ότι του αρθ.103 του Συντάγματος που επικαλούνται για τη μη μονιμοποίησή τους είναι προγενέστερος και υπερισχύει ο Ν.2112 του 1920, (ο οποίος απαγορεύει την κάλυψη πάγιων & διαρκών αναγκών με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, στο βασικό νομοθέτημα που καλύπτει τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 1999/70, για την εργασία ορισμένου χρόνου και περιλαμβάνει και τις περιπτώσεις όσων εργάστηκαν «έστω και μία ώρα» για την κάλυψη πάγιων αναγκών) και η οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία υπερισχύει και των αναθεωρήσεων του Συντάγματος των χωρών Μελών.Απόδειξη αυτού είναι, όπως σημειώνουν, ότι και οι μονιμοποιήσεις με το ΠΔ 164/2004 ήταν μεταγενέστερες της αναθεώρησης του Συντάγματος. Μάλιστα, υποστηρίζουν ότι αυτή τη σπουδή εφαρμογής του Αρθ.103 δεν την έδειξε το Υπουργείο Εσωτερικών και η Ν.Δ. γενικότερα για τη μονιμοποίηση των σχολικών φυλάκων (με σύμβαση κατάρτισης) το 2004, των Εργασιακών Συμβούλων του ΟΑΕΔ το 2008, των ΚΕΠ (οι οποίοι ΚΕΠ & ΟΑΕΔ είχαν διοριστεί επί ΠΑΣΟΚ και μονιμοποιήθηκαν επί ΝΔ) και προσφάτως των δασοπυροσβεστών, ούτε το ΠΑΣΟΚ με το Ν.2738/99 για τη μονιμοποίηση των 2500 stage στους ΟΤΑ, λίγο πριν τις εκλογές του 2000. Όσο για την προσαύξηση του 50% που διατυμπανίζεται ότι έχουμε έναντι των υπολοίπων υποψηφίων μέσω ΑΣΕΠ, τη θεωρούν δώρο άδωρον μιας και εκτός από αυτούς, την ίδια προσαύξηση παίρνουν περίπου 50.000 συμβασιούχοι (από το 1990 έως σήμερα) ενώ οι θέσεις που προκηρύσσονται μέσω ΑΣΕΠ δεν υπερβαίνουν τις 1.000 το χρόνο.

Το μόνο ξεκάθαρο από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης που φιλοδοξεί να αναλάβει την εξουσία, είναι ότι τα προγράμματα αυτά, στο δημόσιο τομέα θα κοπούν. Αντίθετα, η κυβέρνηση υπερασπίζεται την αναγκαιότητα τέτοιων προγραμμάτων, έστω και στο δημόσιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: