Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2009

Η άγνωστη γη των Πλαταιών…

Μόλις 70 περίπου χιλιόμετρα από την Αθήνα η ιστορική πόλη των Πλαταιών… Κι όμως στην ξεχασμένη Ελλάδα! Εκεί, ένας πολιτιστικός σύλλογος δίνει το δικό του αγώνα για τη διατήρηση και προβολή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Αγώνας άνισος όταν τα ΜΜΕ και η πολιτεία κλείνουν τα δικά τους μάτια.
Ο «Στοχασμός-Πολιτική» βρέθηκε στις Πλαταιές και παρακολούθησε μια Ημερίδα που θα έπρεπε να μεταδώσει τουλάχιστον η κρατική ραδιοτηλεόραση, αφού πληρώνουν, θέλοντας και μη, αδρά οι Βοιωτοί και όλοι οι Έλληνες. Κι αυτό θα πρέπει να το λάβει σοβαρά υπόψη του ο νέος υπουργός Πολιτισμού κ. Γερουλάνος, ο οποίος έχει και την εποπτεία της ΕΡΤ.
Ήταν η Ημερίδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Πλαταιών “ΩΕΡΟΗ”, με θέμα “Αρχαιολογικός Χώρος Πλαταιών”. Τη θαυμάσια δουλειά του Συλλόγου στήριξαν ο καθηγητής Βασίλης Αραβαντινός, Διευθυντής Θ΄ εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων του μουσείου Θήβας (φωτογραφία0 και ο Αυστριακός Αρχαιολόγος Dr. Andreas Konecny (Πανεπιστήμιο Βιέννης), που εργάζεται με νέες επιστημονικές μεθόδους -χωρίς ανασκαφή και με ηλεκτρεγερτικές μετρήσεις αποκαλύπτει τι κρύβει η γη των Πλαταιών.
Παρευρέθηκαν ο δήμαρχος της πόλης και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Αριάδνη Αγάτσα και Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη.
Σε δηλώσεις η κα. Τσόνογλου είπε χαρακτηριστικά:«Θέλω να συγχαρώ τον πολιτιστικό σύλλογο για την σημαντική του πρωτοβουλία. Οι κάτοικοι των Πλαταιών βλέπουν την Ιστορία τους θαμμένη και ανεκμετάλλευτη ζητώντας τα αυτονόητα. Προσωπικός μου στόχος είναι η ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Μιας κληρονομιάς που χάνεται στα βάθη των αιώνων και που όλοι εμείς σήμερα έχουμε την υποχρέωση να διαφυλάξουμε και να αναδείξουμε με τον σεβασμό που απαιτείται. Δεν είναι μόνο οι αρχαίες Πλαταιές. Είναι όλη η Βοιωτία που ελπίζει ότι κάποτε θα γίνει Κέντρο υποδοχής και φιλοξενίας του αρχαιολογικού τουρισμού. Είναι το Μουσείο της Θήβας που και αυτό περιμένει να ανοίξει τις πύλες του και να υποδεχθεί τους νέους μας αλλά και όλους όσοι επιθυμούν να γνωρίσουν την πλούσια ιστορία μας. Αυτός είναι ο πρωταρχικός μας στόχος και είναι αυτονόητο ότι θα πράξω οτιδήποτε προκειμένου να επιτευχθεί».
ΥΓ. Ευχαριστούμε τον Νάσο για την αποστολή του κειμένου και το thiva-press.blogspot.com για το φωτογραφικό υλικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: