Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2009

«Προς μια Ελλάδα με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα. Προτάσεις και ευκαιρίες με ορίζοντα το 2050»


Το Ίδρυμα Bellona και η EuroCharity διοργάνωσαν την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου στη Νορβηγική Πρεσβεία συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Προς μια Ελλάδα με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα. Προτάσεις και ευκαιρίες με ορίζοντα το 2050». Στη συζήτηση αυτή που χαρακτηρίστηκε ως μια «μικρή Κοπεγχάγη» έλαβαν μέρος 50 διακεκριμένοι εκπρόσωποι από τους σημαντικότερους φορείς της πολιτικής, της βιομηχανίας, της έρευνας, της κοινωνίας πολιτών και του τύπου και αντάλλαξαν απόψεις για ένα ρεαλιστικό και θαρραλέο πλάνο μείωσης των ρύπων στη χώρα μας μέχρι το 2050.
Τα κύρια συμπεράσματα της συζήτησης αυτής, καθώς και τα πλήρη πρακτικά, παραδόθηκαν την επομένη κατά τη συνάντηση των εκπροσώπων του Ιδρύματος Bellona με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννη Μανιάτη (φωτογραφία). Αυτό επιβεβαίωσε το ρόλο του Ιδρύματος Bellona ως «γέφυρας συνεννόησης μεταξύ παραγόντων όλου του κοινωνικού φάσματος χωρίς εξαιρέσεις και ιδεολογικά ταμπού» όπως τέθηκε από τον διευθυντή της αντιπροσωπείας του ιδρύματος στην Ελλάδα Ηλία Βαζαίο. Οι συμμετέχοντες αναγνώρισαν την άμεση ανάγκη για μια ευρεία διαδικασία χάραξης μακροπρόθεσμης στρατηγικής για την πράσινη οικονομία με τη συμμετοχή όλων των κοινωνικών εταίρων και επικρότησαν την πρωτοβουλία του Ιδρύματος Bellona προς αυτόν τον στόχο.
Ορισμένα κύρια σημεία σύγκλησης κατά τη συζήτηση υπήρξαν:
Ανάγκη στιβαρού κεντρικού σχεδιασμού: Προϋπόθεση δραστικής μείωσης των ρύπων για τη χώρα μας αποτελεί η χάραξη ενός θαρραλέου αλλά και ρεαλιστικού πλάνου που θα περιλαμβάνει βραχυπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα μέτρα μείωσης των ρύπων καθώς και συγκεκριμένους κλιμακούμενους στόχους έως το 2050. Το σχέδιο αυτό θα πρέπει να απαντά στα πιεστικά ερωτήματα για το πως θα προσεγγίσουμε τους στόχους του 2020 που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση με συγκεκριμένα μέτρα και δράσεις. Επίσης θα πρέπει να περιέχει ένα σαφές και μακροπρόθεσμο όραμα προς μια Ελλάδα με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα.
Δημιουργία ενός σταθερού νομοθετικού πλαισίου: Η υπερβολική γραφειοκρατία αποτρέπει την αγορά να εκμεταλλευτεί τις μοναδικές προοπτικές για την πράσινη οικονομία στη χώρα μας και οδηγεί στη μεταφορά επενδυτικών κεφαλαίων σε άλλες χώρες. Η ύπαρξη ενός σταθερού νομοθετικού πλαισίου είναι απαραίτητη για την αποδοτική λειτουργία της αγοράς στον τομέα της πράσινης ενέργειας.
Ανοιχτή και ειλικρινής συζήτηση με τις τοπικές κοινωνίες: Η ελλιπής πληροφόρηση, η οποία κατά καιρούς οδηγεί και σε πολιτική χειραγώγηση, πλήττει τις τοπικές κοινωνίες οι οποίες τείνουν να αντιμετωπίζουν με καχυποψία νέες τεχνολογίες, επενδύσεις και προτεινόμενα μέτρα. Θα πρέπει να υπάρξει ένα σχέδιο για να τονωθεί η συνειδητοποίηση των τοπικών κοινωνιών αναφορικά με το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής και την αναγκαιότητα μέτρων που πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπισή της τονίζοντας το όφελος που θα υπάρξει σε εθνική και κυρίως τοπική κλίμακα.
Χρήση όλων των διαθέσιμων εργαλείων για τη μείωση των ρύπων: Η Ελλάδα θα πρέπει να αναλογιστεί τη χρήση όλων των διαθέσιμων εργαλείων για τη μείωση των παραγόμενων ρύπων χωρίς προκαταλήψεις αναπτύσσοντας μια ολιστική στρατηγική προσαρμοσμένη στις εθνικές ενεργειακές ανάγκες και δυνατότητες. Αν δεν χρησιμοποιήσουμε μια ποικιλία λύσεων αντλώντας απαντήσεις από τεχνολογίες που έχουν προταθεί ή και εφαρμοστεί στην Ευρώπη τότε οδηγούμαστε αδιέξοδα στην παράταση του υπάρχοντος ενεργοβόρου και ρυπογόνου καθεστώτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: