Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2009

300 ευρώ το «γρηγορόσημο» στο υπουργείο Γεωργίας


Δεν πίστευε στα μάτια της η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κα. Κατερίνα Μπατζελή όταν είδε ότι το υπηρεσιακό σημείωμα που έλαβε την Τρίτη από την Διεύθυνση Προγραμματισμού συνοδευόταν και από… φακελάκι που περιείχε 3 χαρτονομίσματα των 100 ευρώ.
Επρόκειτο όμως απλώς για τα πειστήρια μιας περίεργης υπόθεσης η οποία έχει ως εξής: Στην αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου είχε κατατεθεί από τις 2 Νοεμβρίου φάκελος υποψήφιου επενδυτή, από εκείνους που έχουν ενταχθεί στο μέτρο 2.1 του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Αγροτική Ανάπτυξη - Ανασυγκρότηση της υπαίθρου» και των οποίων έχει εγκριθεί η χρηματοδότηση της επένδυσης. Ο επενδυτής, ο οποίος ενισχύεται για «ίδρυση μονάδας συσκευασίας, τυποποίησης, διαλογής, συντήρησης, ψύξης και αποθήκευσης οπωροκηπευτικών» υπέβαλλε συμπληρωματικά δικαιολογητικά για να πληρωθεί τη δεύτερη και τελική δόση του έργου. Έκρινε όμως απαραίτητο (ή υποχρεώθηκε από κάποιους) να βάλει μέσα στο φάκελο και ένα σχετικό γρηγορόσημο των 300 ευρώ, προκειμένου προφανώς να επιταχύνει τη απόφαση πληρωμής.
Για το θέμα ενημερώθηκε αμέσως η υπουργός, η οποία έδωσε εντολή για διαλεύκανση της υπόθεσης. Ωστόσο το επεισόδιο δίνει αφορμή για να εξεταστεί διεξοδικά ο τρόπος λειτουργίας της υπηρεσίας, καθώς εκτιμάται ότι οι τεράστιες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην αποπληρωμή εγκεκριμένων επενδυτικών σχεδίων έχει δημιουργήσει πρόσφορο έδαφος για «να στηθεί μια φάμπρικα διαφθοράς» όπως υποστηρίζει παλαιό υπηρεσιακό στέλεχος του υπουργείου. Το ίδιο στέλεχος εκτιμά ότι στην αποκάλυψη συνετέλεσε η αυστηρότητα με την οποία τοποθετήθηκε από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων της η κ. Κατερίνα Μπατζελή, όταν έκανε λόγο ακόμα και για «έξοδο από το υπουργείο» για όσους δεν δουλεύουν με βάση τις αρχές της διαφάνειας και της λογοδοσίας.
Από την εφημερίδα "ο Κόσμος του Επενδυτή". Πηγή: http://www.paseges.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: