Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010

Πιστή εφαρμογή του νόμου για τη ρευστότητα ζητά ο επιχειρηματικός κόσμος


Κοινή συνέντευξη Τύπου ΚΕΕΕ, ΕΣΣΕ και ΓΕΣΕΒΕ

Επίθεση στις τράπεζες εξαπέλυσαν από τα γραφεία της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος οι πρόεδροι της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Γ. Κασιμάτης, της ΕΣΣΕ Β. Κορκίδης, της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος Δ. Ασημακόπουλος και του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου Ν. Βερνίκος, ζητώντας την πιστή εφαρμογή του νόμου για τη ρευστότητα των επιχειρήσεων. Στην κοινή συνέντευξη Τύπου συμμετείχε και ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕΕΕ και Πρόεδρος του ΕΠΒ κ. Παναγιώτης Αγνιάδης.

Αναλυτικότερα, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου χαρακτήρισαν το νόμο πρωτοποριακό ακόμα και για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, εκτιμώντας ότι θα συμβάλει καθοριστικά στην ενίσχυση της ρευστότητας όχι μόνο των επιχειρήσεων αλλά και θα βοηθήσει τις τράπεζες να εκκαθαρίσουν τα χαρτοφυλάκιά τους και να πάρουν χρήματα από εκεί που δεν το περιμένουν.
Ειδικότερα, ο κ. Ασημακόπουλος κάλεσε τις τράπεζες να εγκαταλείψουν το «συντεχνιακό αυτισμό», ο οποίος, όπως ανέφερε, τις διακατέχει και να εφαρμόσουν το νόμο που θα αποβεί και σε δικό τους όφελος.
Σημείωσε δε ότι οι τράπεζες μέχρι τώρα απέφυγαν να πάρουν υψηλά ρίσκα χρηματοδοτώντας δάνεια με υψηλό ρίσκο και ήρθε η ώρα να σκεφτούν την πραγματική οικονομία.
Πρόσθεσε ακόμη ότι οι πληροφορίες που έχει από τα συνδικάτα στην ΕΕ είναι ότι έχουν ζητήσει να ενημερωθούν για τις αδρές γραμμές του νόμου προκειμένου να διεκδικήσουν κάτι ανάλογο και στις χώρες τους και αυτό ενδεχομένως τους δημιουργεί «φοβίες» στο τραπεζικό σύστημα.
Με τη σειρά του ο κ. Κασιμάτης ανέφερε ότι οι τράπεζες επιχειρούν ήδη να μειώσουν το πλαφόν χρηματοδότησης των επιχειρήσεων στο 50% και υπάρχουν γι' αυτό συγκεκριμένα στοιχεία.
Ο κ. Κορκίδης υπογράμμισε δε ότι από το σύνολο των 133 δισ. ευρώ που είναι το υπόλοιπο των οφειλών των επιχειρήσεων προς τις τράπεζες το 2,5% είναι στο κόκκινο.
Στη συνέντευξη παραβρέθηκε και ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή Δ. Σπυράκος, ο οποίος ανακοίνωσε ότι σύντομα θα λειτουργήσει στο υπουργείο ειδική τηλεφωνική γραμμή για την παροχή πληροφοριών στους πολίτες σχετικά με τα νομοσχέδια που ψηφίζονται στη Βουλή, αρχής γεννωμένης από το νομοσχέδιο για τη ρευστότητα των επιχειρήσεων.
Για τις καταγγελίες των επιχειρηματιών σχετικά με τη συμπεριφορά των τραπεζών είτε για την πορεία των επιτοκίων είτε για τη μείωση του πλαφόν χρηματοδότησης ανέφερε ότι το θέμα είναι υπόθεση της ανεξάρτητης αρχής της Επιτροπής Ανταγωνισμού εάν θα προχωρήσει αυτεπαγγέλτως σε έρευνα.
Σε ό,τι αφορά στο διάλογο για το φορολογικό ο κ. Κασιμάτης ζήτησε να μην προωθηθεί καμία νέα ρύθμιση που αφορά στο φορολογικό σύστημα όσο διαρκεί η σχετική διαβούλευση.
Ο κ. Ασημακόπουλος δε κάλεσε την κυβέρνηση να πραγματοποιήσει ουσιαστικό διάλογο με όλους τους παραγωγικούς φορείς «διότι η συλλογή θέσεων από το διαδίκτυο θυμίζει τους διαγωνισμούς εκθέσεων για την αποταμίευση που γράφαμε στο σχολείο», παρομοίωσε το σημερινό διάλογο με το τηλεοπτικό ριάλιτι «Χ Factor» και χαρακτήρισε την κατάργηση του ΚΒΣ βς απαραίτητη προϋπόθεση για την έναρξη του διάλογου.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: