Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2010

Ο Ορχομενός μίλησε… και έστειλε το μήνυμα!











Στιγμιότυπα από την αποψινή Γεν. Συνέλευση της Δημοτικής Οργάνωσης ΠΑΣΟΚ

Με την παρουσία του Γραμματέα της Περιφερειακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ Στερεάς Ελλάδας κ. Γιάννη Μπούρα και του Γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ Βοιωτίας κ. Γιώργου Σιδέρη ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνεδρίαση της Δημοτικής Οργάνωσης ΠΑΣΟΚ στην πόλη μας, προκειμένου να εκφραστεί η θέση των κομματικών στελεχών για το Σχέδιο Καλλικράτης. Την συζήτηση άνοιξε και συντόνισε ο Γραμματέας της Δημοτικής Οργάνωσης κ. Βαγγέλης Δέδες, ο οποίος εξέφρασε την άποψη πως «στηρίζεται επί της αρχής το Σχέδιο Καλλικράτης», όμως, όσον αφορά το χωροταξικό σχεδιασμό αναφέρθηκε στην αναστάτωση της τοπικής κοινωνίας εξ` αιτίας των σεναρίων αφομοίωσης του Δήμου Ορχομενού που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και τα οποία πυροδοτούν εντάσεις στην τοπική μας κοινωνία. Για το λόγο αυτό ο κ. Δέδες ζήτησε «δίκαιη μεταχείριση» στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης.
Λιγότερο μαζική – απ` όσο αναμένονταν – αλλά ποιοτική όσον αφορά το διάλογο και τα επιχειρήματα που αναπτύχθηκαν, τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος στην πόλης μας έστειλαν στη συνέχεια και συλλογικά ξεκάθαρο μήνυμα της αυτοδυναμίας του Δήμου Ορχομενού, επανέλαβαν τα πάγια πλεονεκτήματα του σημερινού 3ου Δήμου της Βοιωτίας και ζήτησαν από τα κομματικά όργανα σαφείς τοποθετήσεις όσον αφορά τις εισηγήσεις – δεσμευτικές η μη – που θα γίνουν προς τον αρμόδιο Υπουργό κ. Γ. Ραγκούση.
Εάν εξαιρέσει κανείς την μοναδική ένταση που προέκυψε στην αναφορά «των προσωπικών απόψεων» των δύο Γραμματέων, εξ` αιτίας της καταγωγής τους από το Δήμο Διστόμου – η οποία προέρχεται από φήμες όπως λέχθηκε και όχι από επίσημες τοποθετήσεις - ο διάλογος – σύμφωνα με τις δηλώσεις των Γραμματέων – φανέρωσε την ξεκάθαρη πρόθεση της Κυβέρνησης να προχωρήσει στο Σχέδιο Καλλικράτης, παρά το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον και τους κινδύνους της έλλειψης κοινωνικής συνοχής από τις αντιπαραθέσεις των τοπικών κοινωνιών – ενώ όσον αφορά το… μέλλον του Δήμου μας, η γενική εκτίμηση – όπως αυτή εκφράστηκε και πάλι από τους Γραμματείς – ήταν πως ουδέποτε διατύπωσαν την άποψη «ο Ορχομενός να καταργηθεί»! Συγκεκριμένα ο κ. Σιδέρης είπε πως οι νέοι Δήμοι θα πρέπει «να έχουν κοινωνική συνοχή και να ανταποκρίνονται άμεσα στα προβλήματα των πολιτών», ενώ όσον αφορά τις διεκδικήσεις της Λιβαδειάς και της Θήβας για δύο Δήμους στο Νομό, ο κ. Σιδέρης χαρακτήρισε την πρότασή τους «ανέφικτη»! Επαναλαμβάνοντας πολλές φορές, όμως, το «ζήτημα της αναλογικότητας» αλλά και «μη δεσμευτική εισήγηση των δικών τους προτάσεων», ο διάλογος έγινε περισσότερο συγκεκριμένος κυρίως από τις παρατηρήσεις εκείνων που έλαβαν τελικά και το λόγο, δηλαδή των κκ. Κώστα Ξηρογιάννη, Ηλία Γκριτζάπη, Κώστα Γκιζίμη και Νίκου Γεωργατζίνου.
Η τοποθέτηση του Επικεφαλής της Μειοψηφίας του Δήμου Ορχομενού κ. Κώστα Ξηρογιάννη ήταν σαφής όσον αφορά η θέση του σημερινού Δήμου Ορχομενού στο αυτοδιοικητικό σκηνικό του Νομού Βοιωτίας και υποστήριξε – μεταξύ άλλων – την άποψη πως ο τρίτος μεγαλύτερος Δήμος δεν μπορεί να αφομοιωθεί αλλά αντίθετα να μεγαλώσει με βάση την γεωγραφική ενότητα Δαύλεια- Χαιρώνεια – Ορχομενός – Ακραίφνιο.
Ακολούθως το λόγο έλαβε ο κ. Ηλίας Γκριτζάπης, Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Λεβαδεών, (που έλκει την καταγωγή του από Τ.Δ. Λουτσίου του Δήμου Ορχομενού) ο οποίος έθεσε οικονομικά κριτήρια στην κουβέντα που δεν ευνοούν το Δήμο Ορχομενού να ενωθεί με το Δήμο Λεβαδεών, όπως είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Γκριτζάπης μπήκε ακόμη πιο βαθιά κάνοντας αναφορές στην κακή οικονομική κατάσταση του Δήμου Λεβαδεών, τονίζοντας πως ο «νοικοκυρεμένος Δήμος Ορχομενού θα λειτουργήσει ως σανίδα σωτηρίας προκειμένου να επιμεριστούν τα σημερινά του προβλήματα», ενώ μίλησε και αύξηση της φορολογίας που θα προκύψει προκειμένου οι νέα μεγαλύτεροι Δήμοι να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις εξίσου διευρυμένες ανάγκες τους.
Σοβαρές επισημάνσεις απέναντι στα θεσμικά όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Νομού μας έκανε ο τέως Δήμαρχος Ορχομενού κ. Κώστας Γκιζίμης με αναφορές στην διεξαγωγή του διαλόγου για το Σχέδιο Καλλικράτης αλλά και στην έλλειψη συγκεκριμενοποίησης των πλεονεκτημάτων των κατά τόπους περιοχών, κάτι που έγινε, όμως, επί ημερών του κατά την προετοιμασία του Σχεδίου Καποδίστριας. Ακόμη ο έμπειρος αυτοδιοικητικός και τ. Πρόεδρος της ΤΕΔΚ Ν. Βοιωτίας έθεσε θέμα αυτόνομης παρουσίας του Δήμου Ορχομενού μόνο και μόνο «ως το μεγαλύτερο αγροτικό κέντρο του Νομού Βοιωτίας σήμερα».
«Ανήκουστη» χαρακτήρισε την άποψη «ο Ορχομενός να αφομοιωθεί» ένα ιστορικό στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος στην πόλη μας, ο κ. Νίκος Γεωργατζίνος, ο οποίος μάλιστα «επιτέθηκε» φραστικά στους Γραμματείας καταλογίζοντάς τους «προσωπικές ευθύνες σε περίπτωση που χαθεί η έδρα του Δήμου Ορχομενού». Τα πνεύματα οξύνθηκαν, όμως, χάρις στην επέμβαση του Γραμματέα της Δημοτικής Οργάνωσης η «παρεξήγηση» λύθηκε.
Ο διάλογος κατέληξε στην διαμόρφωση ψηφίσματος από τη Δημοτική Οργάνωση ΠΑΣΟΚ Ορχομενού, το οποίο θα επιδοθεί στα κομματικά όργανα και θα δημοσιεύσουμε προσεχώς.

ΥΓ. Δυστυχώς για τεχνικούς λόγους ήταν ανέφικτη η ανάρτηση σχετικών βίντεο από την αποψινή Γενική Συνέλευση της Δημοτικής Οργάνωσης ΠΑΣΟΚ. Θα επανέλθουμε…

Δεν υπάρχουν σχόλια: