Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

Εντονες αντιδράσεις για τις τιμές της ενέργειας φωτοβολταϊκών


Εντονες είναι οι αντιδράσεις φορέων και υποψήφιων επενδυτών στα φωτοβολταϊκά, για την αιφνιδιαστική απόφαση του υπουργείου ΠΕΚΑ, να μειώσει σημαντικά τις τιμές πώλησης της παραγόμενης από αυτά ηλεκτρικής ενέργειας.
Μάλιστα, ο Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά εξετάζει νομικά το ενδεχόμενο ομαδικής αγωγής κατά του ΥΠΕΚΑ και της κ. Τίνας Μπιρμπίλη, για διαφαινόμενες ζημιές, τις οποίες υπολογίζει σε 9,8 δισ. ευρώ.
Οι αντιδράσεις προέκυψαν μετά τη χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου, να θέσει σε δημόσια διαβούλευση σχέδιο απόφασης, με την οποία καταργείται το ισχύον καθεστώς τιμολόγησης ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά, και προτείνεται μόνο για τις νέες επενδύσεις που θα υπογράψουν συμβάσεις στο μέλλον, ενιαία τιμή 320 ευρώ ανά 1.000 κιλοβατώρες για τις μονάδες ισχύος άνω των 100 KW και 400 ευρώ για τις μονάδες κάτω των 100 KW. Οι ενστάσεις των επενδυτών εστιάζονται στο ότι με τη νέα αλλαγή, αδικούνται κατάφορα και ακυρώνονται εν πολλοίς επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων, απλώς και μόνο επειδή λόγω των γνωστών γραφειοκρατικών καθυστερήσεων στη Ρυθμιστική Αρχή και στις διάφορες υπηρεσίες, δεν κατέστη δυνατόν να υπογράψουν τη σύμβαση πώλησης ηλεκτρικού. Πηγή www.naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: