Τρίτη 9 Μαρτίου 2010

«Η ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση»


Άρθρου του μαθητή Eυθύμιου Π. Παπανικολάου

Κάθε κράτος επιδιώκει την συμμετοχή του σε συμμαχικές , ενώσεις και οργανισμούς για να εξασφαλίσει οικονομική στήριξη , για λόγους ασφάλειας ή για λόγους γοήτρου. Για την Ελλάδα που συμμετέχει σε πολλές τέτοιες ενώσεις η σημαντικότερη είναι η ένταξη της στην Ε.Ε όσο και αν κάποιοι αμφισβητούν την προσφορά του θεσμού .
Για την Ελλάδα η συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή αμφικτιονία είχε κάποια θετικά αλλά και κάποια αρνητικά αποτελέσματα .
Κατ ' αρχάς η συμμετοχή της χώρας μας στην Ευρωζώνη περιόρισε σημαντικά τον κίνδυνο νομισματικής υποτίμησης διότι το ευρώ είναι ισχυρότερο από τη δραχμή και παράλληλα μηδενίστηκε το κόστος μεταφοράς χρημάτων με αποτέλεσμα να διευκολύνονται οι συναλλαγές και οι σπουδές στο εξωτερικό .
Ένα ακόμη θετικό αποτέλεσμα από την ένταξη της χώρας μας στην Ε.Ε είναι και το γεγονός ότι μέσω των κοινοτικών πλαισίων στήριξης εκσυγχρονίστηκε η ελληνική οικονομία και αύξησε την ανταγωνιστικότητα της.
Θα ήθελα να αναφερθώ ακόμη και στην πνευματική ανάπτυξη της χώρας μας . Για παράδειγμα δίνεται η δυνατότητα στους νέους της χώρας μας να σπουδάσουν σε Ευρωπαϊκά πανεπιστήμια και έτσι απελευθερώνεται η κοινωνική ζωή της χώρας μας από στερεότυπα και προκαταλήψεις. Απόδειξη αυτού αποτελεί το γεγονός ότι η θέση της γυναίκας έκτοτε στην χώρα μας είναι σαφώς βελτιωμένη .
Θεωρώ χρέος μου να τονίσω και τα πολιτικά οφέλη που εξασφαλίζει η χώρα μας χάρη στην Ε.Ε . Η εδραίωση της δημοκρατίας σε όλες τις χώρες που συμμετέχουν σε αυτή , η ειρηνική συμβίωση όλων των μελλών της και η προώθηση των εθνικών θεμάτων , είναι κάποια ενδεικτικά αποτελέσματα .Έτσι λοιπών μέσω αυτής της στήριξης η Ελλάδα έχει καταφέρει να βελτιώσει τις σχέσεις της με τους γείτονες.
Εκτός όμως από τα θετικά υπάρχουν και κάποια αρνητικά αποτελέσματα. Για παράδειγμα κάποια σοβαρά οικονομικά προβλήματα που δημιουργούνται . Τέτοια είναι η ανεργία που αποτελεί παγκόσμιο οικονομικό πρόβλημα και η αύξηση του κόστους επιβίωσης στη Ελλάδα με την δικαιολογία ότι τα ελληνικά πράγματα πρέπει να προσαρμοστούν στα Ευρωπαϊκά .
Πρέπει να προσθέσουμε ακόμη την τεράστια πολιτιστική αλλοίωση που αποδεικνύεται από το γεγονός ότι επικρατούν οι ισχυρές μόνο γλώσσες . Συγχρόνως όμως το πρόβλημα εντείνεται από το ξεθώριασμα των παραδόσεων εξαιτίας της επαφής των Ελλήνων με τους δυτικούς πολιτισμούς.
Δεν θα μπορούσα να παραλείψω και τα δυσεπίλυτα πολιτικά προβλήματα που δημιουργούνται . Συγκεκριμένα εξαιτίας της κατάργησης των συνόρων είναι πιο εύκολη η μαζική είσοδος στην χώρα μας αλλοδαπών κι αυτό με την σειρά του οδηγεί αναγκαστικά τους Έλληνες σε μια αμυντική στάση. Συνήθως μάλιστα εκδηλώνεται με την μορφή του ρατσισμού και του εθνικισμού που διακόπτουν την πρόοδο της Ελλάδος και γενικότερα όλων των λαών .
Τέλος κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι η χώρα μας έχει δεχτεί τις παραπάνω επιρροές απ ΄ την Ε.Ε . Εκείνο όμως που πιστεύω ότι πρέπει να κάνουμε είναι όχι να αρνηθούμε την ένταξη της χώρας μας σ ' αυτή αλλά να προσπαθήσουμε όσο γίνεται να μεγεθύνουμε τα θετικά και να περιορίσουμε τα αρνητικά. Και κυρίως να προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε την εθνική μας ταυτότητα και ακεραιότητα .

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

τι ομαδα εισαι?

Ανώνυμος είπε...

ωραίο κειμενο

Ανώνυμος είπε...

τι κανεις ρε?

Ανώνυμος είπε...

Φιλε μου πολλυ ωραια εκθεση αλλα με τα αρνητικα το πηγες προς το ρατσιστικο διοτι αυτο κατα την γνωμη μου δεν ειναι ενα προβλημα το οποιο πρεπει να λυθει

Unknown είπε...

ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΙΚΡΕ ΜΟΥ ΦΙΛΕ ΜΕ ΤΑ ΓΡΑΦΟΜΕΝΑ ΣΟΥ ΑΛΛΑ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΟ ΘΕΜΑ ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΟΤΙ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ ΠΟΥ ΔΙΑΘΕΤΕΙΣ ΣΥΝΤΟΜΑ ΘΑ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΕΙΣ.ΣΕ ΕΝΑ ΟΜΩΣ ΘΑ ΣΤΑΘΩ ΓΙΑΤΙ Ο ΟΡΟΣ ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΑ ΠΟΥ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΖΕΣΕ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΔΕΟΝΤΟΣ ΑΔΟΚΙΜΟΣ ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΣΕ ΣΥΓΧΗΣΗ ΤΟΥΣ ΜΗ ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΕΣ.Η Ε.Ε. ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΤΩΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ ,ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΡΟΜΟΙΑΣΘΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΕΣ,ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΚΑΤΑ ΒΑΣΗ ΦΥΛΕΤΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ ΜΕ ΕΔΡΑ ΚΑΠΟΙΟ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟ .ΚΕΝΤΡΟ(βλ.ΔΕΛΦΙΚΗ ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΑ,ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΚΑΙ Η ΚΥΡΙΟΤΕΡΗ).ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΟΝΤΑΝ ΑΦΟΡΟΥΣΑΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΠΟΛΙΤΕΙΑΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ.ΑΝΤΕ ΑΣ ΠΟΥΜΕ ΣΑΝ ΤΟΝ ΣΗΜΕΡΙΝΟ Ο.Η.Ε,ΠΟΥ ΕΝΩΣΕΙΣ ΤΥΠΟΥ Ε.Ε ΤΟΝ ΓΡΑΦΟΥΝ ΣΤΑ ΠΑΛΙΑ ΤΟΥΣ ΤΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ.(ΑΝ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ ΤΟΝ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΧΑΡΤΗ ΤΟΥ Ο.Η.Ε ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΙΣΤΕΙΣ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΡΑ ΣΤΗ ΕΥΡΩΠΗ,ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΜΟΥ ΤΟ ΑΛΗΘΕΣ) . ΜΠΡΑΒΟ ΣΟΥ ΠΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΥΕΙΣ ΤΙΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΣΟΥ,ΚΑΙ ΑΠ ΟΤΙ ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΩ ΕΧΕΙΣ ΚΑΛΗ ΓΡΑΦΙΔΑ.ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΚΑΙ ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΒΡΕΙΣ ΜΙΜΗΤΕΣ.

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ωραίο κείμενο...αν και το οτι η χωρα μας δεχετε πολιτιστικη αλλοιωση δεν ευθυνεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση διότι η ιδια η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστιριζει την εθνικη ταυτοτητα...για παραδειγμα: από κάποιες από τις χώρες που συνορεύουμε δεχόμαστε επιρροές με πολλες φορές να κινδυνεύει η εθνική μας ταυτότητα χωρίς να ανήκουν αυτές οι χωρές στην Ευρωπαϊκη Ένωση, όπως και εμεις ως χώρα αν δεν ανήκαμε στην Ευρωπαϊκη Ένωση δεν θα σήμαινε οτι δεν θα επιρρεαζομασταν απο την αγγλικη γλώσσα διότι τη μιλουν και σε άλλες χώρες, ούτε τα ξενόφερτα εθίμα..!

Ανώνυμος είπε...

το κειμενακι σου ειναι πολυ ωραιο! μπραβο! μου χρησιμευσε παρα πολυ αφου ο καθηγητης μας εβαλε εργασια για την ενταξη της ελλαδας στην Ε.Ε μπραβο και παλι!!!!!!