Παρασκευή 21 Μαΐου 2010

Επιμένει η Άρια Αγάτσα για τον «Ασωπό»


Το πρόβλημα του ΑΣΩΠΟΥ έθεσε για μια ακόμη φορά η Βουλευτής Βοιωτίας Αριάδνη Αγάτσα, στη Βουλή. Μιλώντας στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας του Περιβάλλοντος (19 Μαΐου 2010), που συνεδρίασε με την παρουσία κυβερνητικών στελεχών για να ενημερώσουν τη βουλή αναφορικά με τις ενέργειες και παρεμβάσεις που αφορούν ζητήματα περιβαλλοντικής προστασίας, μεταξύ άλλων επισήμανε:
« Θα επικεντρωθώ σε ένα συγκεκριμένο θέμα… Το θέμα του ποταμού Ασωπού και τις επιπτώσεις που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια. Θα ήθελα να σας ρωτήσω πότε έγιναν αυτοί οι έλεγχοι για τους οποίους μιλήσατε, είναι σε αρκετά πρωθύστερο χρόνο ή είναι τώρα τελευταία; Σε πόσες βιομηχανίες κάνατε έλεγχο και τι προγραμματισμό έχετε, γιατί και η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Προστασίας Περιβάλλοντος κάνει προσπάθειες και πρέπει επιτέλους, μέσα από μια συντονισμένη προσπάθεια, η περιοχή να αναπνεύσει, να αναπτυχθεί και να μιλάμε πια, αν είναι δυνατόν, για παρελθόν σε σχέση με το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει…» Ο κ. Παναγιώτης Μέρκος, Γενικός Επιθεωρητής Περιβάλλοντος, έδωσε την παρακάτω απάντηση στην κυρία Αγάτσα:
«Για τον Ασωπό είμαι στην ευτυχή θέση να σας ανακοινώσω ότι σήμερα νομίζω υπογράφτηκε η κοινή υπουργική απόφαση, η οποία θεσπίζει πολύ αυστηρά περιβαλλοντικά όρια τόσο για το ποτάμι όσο και για τις εκπομπές των βιομηχανιών. Απαγορεύει την υπεδάφια διάθεση και θέτει ένα πολύ σφιχτό χρονοδιάγραμμα ανανέωσης των αποφάσεων έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων όλων των δραστηριοτήτων της περιοχής προκειμένου να αναβαθμίσουν τα συστήματα επεξεργασίας των υγρών τους αποβλήτων και να πιάσουν τα όρια που θέτει η οδηγία αυτή. Τα όρια είναι τα αυστηρότερα όρια της οδηγίας για τα νερά του 2060 και όπου δεν τίθενται τέτοια όρια, συμπεριλάμβανε τέτοια όρια αυστηρά που τίθενται σε άλλες χώρες στην Αμερική ή στον Καναδά. Πιστεύω ότι είναι ένα πρώτο σημαντικό βήμα προς την ορθή κατεύθυνση γιατί πριν κάνουμε οποιαδήποτε παρέμβαση απορρύπανσης, αποκατάστασης του ποταμού θα πρέπει να σταματήσουμε την ρύπανση και ο νόμος προβλέπει ότι μέσα στο 2011 θα πρέπει να έχουν ανανεωθεί οι όροι και να εγκατασταθούν αυτές οι νέες πλέον τεχνολογίες, με κριτήριο τις βέλτιστες διαθέσιμες τεχνικές, προκειμένου να επιτευχθούν τα όρια αυτά».

Δεν υπάρχουν σχόλια: