Πέμπτη 20 Μαΐου 2010

Επίσκεψη στα Βούναινα πραγματοποίησε η Ενορία της Σκριπούς

















Μια μονοήμερη εκδρομή στον τόπο όπου μαρτύρησε ο Άγιος Νικόλαος ο Νέος ο εν Βουνένη (Βουναίνοις) διοργάνωσε ανήμερα της εορτής του (Κυριακή, 9 Μαϊου) η Ενορία της Σκριπούς με πρωτοβουλία του Εφημέριου του Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Ορχομενού π. Χαράλαμπου Χατζηχαραλάμπους. Η περιήγησή τους ξεκίνησε από το προσκύνημα του Αγίου, συνεχίστηκε με γεύμα και ξενάγηση στη Λίμνη Πλαστήρα (Λίμνη Πλαστήρα - Βικιπαίδεια) και ολοκληρώθηκε με την επίσκεψή τους στην Ιερά Μονή Παναγίας Ελεούσας Φανερωμένης στην Ξυνιάδα. Το Orchomenos Press ήταν εκεί!

Διαφορετικά απ` ότι κάθε χρόνο, γιόρτασαν φέτος τον Άγιο Νικόλαο το Νέο (8- 9 Μαϊου: Η Ιερά Μονή του Αϊ Νικόλα στα Καμπιά γιορτάζει τη μνήμη του προστάτη της) ενορίτες της Σκριπούς διοργανώνοντας μια μονοήμερη εκδρομή στο προσκύνημα του στην περιοχή Βούναινα του Δήμου Κράννωνα (http://www.krannonas.gov.gr/).
Το χωριό, που παλαιότερα ονομαζόταν Τζαμπασλάρ, ακουμπά στα όρια του Νομού Καρδίτσας και είναι γνωστό στην περιοχή λόγω του Αγίου Νικολάου του Νέου, ο οποίος μαρτύρησε στο όρος της Βουναίνης το 10ο αιώνα. Η μνήμη του τιμάται κάθε χρόνο στις 9 Μαΐου στη νεότερη εκκλησία, που βρίσκεται δίπλα στην πηγή - αγίασμα, στη θέση παλιότερης που κάηκε.
Μάλιστα, κάθε 9 του Μάη, Ρόμ από όλη την Ελλάδα μαζεύονται στον τόπο που μαρτύρησε ο Άγιος Νικόλαος ο Νέος και βαπτίζουν τα παιδιά τους. Βουνά από ρούχα-προσφορές- λειτουργούν ως τάματα κοντά το δένδρο όπου μαρτύρησε ο Άγιος όπου από την τρύπα που υπάρχει στον κορμό του αναβλύζει κάθε χρόνο τέτοια ημέρα αίμα (!).
Οι εκδρομείς παρακολούθησαν την Θεία Λειτουργία, προσκύνησαν τον τάφο του Αγίου και εν συνεχεία κατευθύνθηκαν για φαγητό και περιήγηση στην λίμνη Πλαστήρα στα βουνά των Αγράφων, όπου έμειναν εντυπωσιασμένοι από το φυσικό κάλλος της περιοχής.
Παίρνοντας τον δρόμο της επιστροφής, τελευταία τους στάση ήταν η πάλαι Αχαΐα Φθιώτιδα και η Αρχαία γη των Δολόπων, δίπλα στην αποξηραμένη πια, Ξυνιάδα λίμνη, εικοσιπέντε χιλιόμετρα βόρεια από την πόλη της Λαμίας. Στην περιοχή του Δήμου Ξυνιάδος Φθιώτιδας , μεταξύ άλλων, υπάρχει η μονή της Παναγίας Ελεούσας Φανερωμένης (Τηλ.: 22320 51203) όπου φυλάσσεται η ομώνυμη θαυματουργή εικόνα. Ο Ηγούμενος της Μονής, ένας πολύ δυναμικός (ίσως και διαφορετικός) ιερωμένος - αυτός που μικρο παιδί οραματίστηκε και ανακάλυψε την εικόνα της Θεοτόκου - εαν και σε προχωρημένη ηλικία ήταν πρόθυμος να τους ξεναγήσει αλλά και τους προσφέρει το παραδοσιακό κέρασμα στο Αρχονταρίκι τη Μονής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: