Δευτέρα 12 Ιουλίου 2010

12η Θερινή Παραδοσιακή Εκδήλωση στον Άγιο Δημήτριο του Δήμου Ορχομενού
















Ο Πολιτισμός «πάντρεψε» τις θάλασσες του Ιονίου και του Αιγαίου

Σημείο συνάντησης των Ιουνίου και του Αιγαίου Πελάγους έγινε το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, 9 Ιουλίου 2010, το προαύλιου του δίκλιτου Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου στο Δημοτικό Διαμέρισμα του Αγίου Δημητρίου στου Δήμου Ορχομενού κατά τη 12η Θερινή Παραδοσιακή Εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν το Τμήμα «Παράδοσης και Χορού» Αγίου Δημητρίου, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Βοιωτίας και ο Δήμος Ορχομενού και εμπνεύστηκε ο χοροδιδάσκαλος του Πολιτιστικού Σωματείου κ. Χρήστος Φλωκατούλας.

Ο λόγος, ποιος άλλος, από την ίδια την τη δύναμη του πολιτισμού μέσα από τον οποίο οι παριστάμενοι είχαν την ευκαιρία να… ταξιδέψουν στις ελληνικές θάλασσες και να απολαύσουν χαρακτηριστικά ακούσματα και γνωστούς νησιώτικους σκοπούς.
Την εκδήλωση άνοιξαν οι φιλοξενούμενοι, το Παραδοσιακό Μοσικοχορευτικό Συγκρότημα Ζακύνθου «ΥΑΚΙΝΘΗ», όπου στο πρώτο μέρος του προγράμματος παρουσίασαν Ευρωπαϊκούς Αστικούς Χορούς της Ζακύνθου με ανάλογες ενδυμασίες, με υπεύθυνο διδασκαλίας τον κ. Νίκο Αρβανίτη.
Χοροί εν πολλοίς άγνωστοι στην ηπειρωτική Ελλάδα, γι` αυτό και το χειροκρότημα αυθόρμητο και παρατεταμένο.
Ακολούθως, το Τμήμα Προπαίδων του Τμήματος «Παράδοσης και Χορού» Αγίου Δημητρίου μας μετέφεραν στην θάλασσα του Αιγίου, όπου παρουσίασαν από τη Θάσο, τη Λέσμο, τη Χίου και τα Κύθηρα, ακολούθως το μικρό Τμήμα χόρεψαν χορούς από τη Λέσβο, τα Μέγαρα, την Κάλυμνο και τη Θάσο ενώ κομμάτι αυτό του προγράμματος ολοκληρώθηκε από το παιδικό Τμήμα όπου παρουσίασαν τους χαρακτηριστικότερους χορούς από τα Δωδεκάνησα, σε διδασκαλία της Μαρίας Κραβαρίτη.
Επιστροφή και πάλι στο Ιόνιο Πέλαγος, με το Παραδοσιακό Μοσικοχορευτικό Συγκρότημα Ζακύνθου «ΥΑΚΙΝΘΗ» για να παρουσιάζει το 2ο μέρος του μουσικοχορευτικού του προγράμματος, το οποίο περιελάμβανε λαϊκούς χορούς της Ζακυνθινής υπαίθρου. Τα αγόρια ντυμένα με φορεσιές του Ζακυθνινού ποπολάρου και τα κορίτσια με τις φορεσιές της Ζακυνθινής χωριατοπούλας κέρδισαν και πάλι το ζεστό χειροκρότημα των παρισταμένων.
Ζεστό το χειροκρότημα και για τα «δικά» μας παιδιά του μεγάλου Τμήματος του Σωματείου του Αγίου Δημητρίου που παρουσίασαν στη συνέχεια χορούς από τις Κυκλάδες με ζωντανή ορχήστρα, όπως και όλο το υπόλοιπο πρόγραμμα, κλείνοντας τη βραδιά με ένα χαριτωμένο μπάλο με τη συμμετοχή και του χοροδιδάσκαλου κ. Χρήστου Φλωκατούλα.
Η πολιτιστική εκδήλωση ολοκληρώθηκε με απονομές επαίνων και αναμνηστικών που προσέφεραν στους συντελεστές της ο Δήμαρχος Ορχομενού κ. Λουκάς Υπερήφανος, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Γιάννης Νταβαλούμης και η εκπρόσωπος του Νομάρχη Βοιωτίας κα Φανή Παπαθωμά.
Ταυτόχρονα, όμως, η βραδιά αυτή αποτέλεσε την αφορμή για να φανερώσει το κοινωνικό της πρόσωπο και η επιχείρηση του αείμνηστου Γιώργου Μελέτη, στον οποίο και ήταν αφιερωμένη. Η προσφορά του στο πολιτιστικό Σωματείο του Αγίου Δημητρίου τιμήθηκε στο πρόσωπο της συζύγου του αλλά και των δεκάδων ντόπιων εργαζομένων στην επιχείρησή του. Ακόμη Χορηγός ήταν και η εταιρεία «ΕΚ ΦΥΣΕΩΣ» της Ευαγγελίας Σπύρου ΑΕ.
Να σημειωθεί πως την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ακόμη η Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Βοιωτίας κα Βάσω Τσόνογλου- Βυλλιώτη, ο Νομαρχιακός Σύμβουλος κ. Γιάννης Καράμπελας, ο Πρόεδρος του ΔΣ του Δήμου Ορχομενού κ. Παναγιώτης Υπερήφανος, ο Επικεφαλής της Μειοψηφίας κ. Κώστας Ξηρογιάννης, Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εμπόρων, Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Ορχομενού κ. Γιάννης Κιαλιός, Πρόεδροι και Μέλη Γυναικείων Συλλόγων του Δήμου Ορχομενού, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ορχομενίων της Αθήνας «Ο Μυνίας» κ. Νίκος Καρρής, κ.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια: