Παρασκευή 9 Ιουλίου 2010

Μεγάλη επιτυχία γνώρισε η ημερίδα των Οικοτροφείων Λιβαδειάς










Ιδιαίτερη επιτυχία, η οποία αποτυπώθηκε τόσο στην ευρύτατη προσέλευση, όσο και στην ποιότητα των εισηγήσεων, σημείωσε η Ημερίδα "Ναι στο Δικαίωμα για Ζωή.. Όχι στον Κοινωνικό Αποκλεισμό", η οποία διοργανώθηκε τη Δευτέρα 5 Ιουλίου 2010 στο Συνεδριακό Κέντρο της Κρύας, από τα Οικοτροφεία του Ελληνικού Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής & Ερευνών (Ε.ΚΕ.Ψ.Υ.Ε.) σε συνεργασία με το Κ.Ε.Κ.Υ.Κ.Α.μεΑ. Βοιωτίας.
Σκοπός της ημερίδας μας ήταν η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των πολιτών της τοπικής κοινωνίας για την καταπολέμηση των διακρίσεων και την προώθηση της συμμετοχής των ατόμων με αναπηρία στην εκπαίδευση, στην υγεία, στην εργασία και γενικότερα στην κοινωνία. Η παρουσίαση των προβλημάτων που καλούνται καθημερινά να αντιμετωπίσουν εκπαιδευόμενοι, εκπαιδευτές και γονείς. Επίσης παρουσιάστηκε εν συντομία η λειτουργία των οικοτροφείων της Λιβαδειάς και του Κ.Ε.Κ.Υ.Κ.Α.με.Α. Βοιωτίας. Και εν κατακλείδι υπογραμμίστηκε η σημαντικότητα συμμετοχής των πολιτών της τοπικής μας κοινωνίας, η οποία άλλωστε θα αποτελέσει την αφετηρία για ουσιαστικές και χρήσιμες δράσεις ενημέρωσης και παρέμβασης σχετικά με τα προβλήματα των ατόμων με αναπηρία, διότι η αναπηρία δεν μπορεί να θεωρηθεί τίποτα άλλο παρά ως ένα κοινωνικό κατασκεύασμα.
Η Ημερίδα περιέλαβε παρουσιάσεις με θέματα όπως α) Η αναγκαιότητα ανάπτυξης δικτύου υπηρεσιών κοινωνικής ψυχιατρικής στη Βοιωτία. Παρούσα κατάσταση και μελλοντικοί στόχοι, δράσεις και προτάσεις της Τομεακής Επιτροπής Ψυχικής Υγείας (Τ.Ε.Ψ.Υ.) Εύβοιας & Βοιωτίας, β) Γολγοθάς χωρίς αιτία, γ) Συστημικές ψυχοθεραπευτικές παρεμβάσεις σε μονάδες αποασυλοποίησης, δ) Κ.Ε.Κ.Υ.Κ.Α.μεΑ. Βοιωτίας 10 χρόνια παρουσίας- προοπτικές και ε) Παρουσίαση υπηρεσιών και δράσεων των οικοτροφείων Λιβαδειάς. Προσκεκλημένοι στην Ημερίδα ήταν ομιλητές από δημόσιους φορείς ψυχικής υγείας και συγκεκριμένα το Κέντρο Ψυχικής Υγείας (Κ.Ψ.Υ.) Χαλκίδος, το Κ.Ε.Κ.ΥΚ.Α.μεΑ. Βοιωτίας και το Ε.ΚΕ.Ψ.Υ.Ε..
Στην Ημερίδα παρουσίασαν εισηγήσεις οι Καψάλη Αφροδίτη, Ψυχίατρος, Διευθύντρια του Ε.Σ.Υ. και Πρόεδρος Τ.Ε.Ψ.Υ., Λάσπη Βάσω, Αντινομάρχης Βοιωτίας, Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Γονέων & Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία (Π.Ο.Σ.Γ.Κ.Α.μεΑ.) & μέλος Δ.Σ.της Ε.Σ.Α.μεΑ., Μπούσουλας Κωνσταντίνος, Ψυχολόγος Ψυχοθεραπευτής, Υπεύθυνος της μονάδας Ψυχιατρικής και Ποιμαντικής Μέριμνας του Ε.ΚΕ.Ψ.Υ.Ε., Φρούσιος Αναστάσιος, Πρόεδρος του Κ.Ε.Κ.Υ.Κ.Α.μεΑ. Βοιωτίας και ο Κουλούρης Γεώργιος, Ψυχίατρος και Επιστημονικά Υπεύθυνος των Οικοτροφείων του Ε.ΚΕ.Ψ.Υ.Ε.
Τον συντονισμό της ημερίδας είχε η Δρ. Βούλγαρη Αργυρώ, Ψυχολόγος και Επιστημονική Υποδιευθύντρια του Ε.ΚΕ.Ψ.Υ.Ε., η οποία αφού απεύθυνε ένα πρώτο καλωσόρισμα κάλεσε την κα. Σκιαδοπούλου Βίκυ, Υποδιοικήτρια της 5ης Υ.ΠΕ. Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδος να ανοίξει τις εργασίες της ημερίδας.
Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμούς εκτός την κα. Σκιαδοπούλου, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Θηβών & Λεβαδείας κ.κ. Γεώργιος, ο νομάρχης Βοιωτίας, κος. Κλέαρχος Περγαντάς και ο Αντιδήμαρχος Λεβαδέων κος. Σωτήριος Αυγέρης. Ενώ χαιρετισμό και ευχές για την επιτυχία της ημερίδας έστειλαν ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών & Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος ο Β' και ο πρόεδρος της Τ.Ε.Δ.Κ. νομού Βοιωτίας και Δήμαρχος Χαιρώνειας κος. Παπαγγελής Νικόλαος.
Στην Ημερίδα παρευρέθησαν επίσης ο αντινομάρχης κος. Τσιγαρίδας, η αντινομάρχης κα. Παπαθωμά, οι πολιτευτές κος. Κουτσούμπας και κος. Καράμπελας, ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, κος. Σταθάς, η Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Γυναικών Νομού Βοιωτίας, κα. Πανταζή, η Πρόεδρος του Συλλόγου Κοινωνικών Λειτουργών Νομού Βοιωτίας, κα. Μπαρώνη, εκπρόσωποι από την Εστία Μητέρας, εκπρόσωποι από την Αντικαρκινική Εταιρεία, μέλη των συνδέσμων αγάπης όλων των ενοριακών ναών της Λιβαδειάς, εθελοντές και εθελόντριες.
Η Ημερίδα συγκέντρωσε το ενδιαφέρον πολλών επαγγελματιών ψυχικής υγείας και υγείας γενικότερα, γονείς και πάσχοντες, αλλά και απλού κόσμου που προσφέρει πάντοτε τις υπηρεσίες του εθελοντικά στις δομές μας.
Κατά τη διάρκεια του διαλλείματος προσφέρθηκε μπουφές ενώ συντροφιά σε ένα σύντομο μουσικό ταξίδι μας κράτησε ο κος Σπύρος Πανουργιάς, καθηγητής μουσικής και διευθυντής της Modern Music Academic και ο κος. Παναγιώτης Καφρίτσας.
Με το κλείσιμο της Ημερίδας απονεμήθηκαν τιμητικές πλακέτες στους ομιλητές, στον Σεβασμιότατο, στην κα. Σκιαδοπούλου, στην κα. Πάσχου, εκπρόσωπο του Δ.Σ. του Ε.ΚΕ.Ψ.Υ.Ε., στον Νομάρχη, στον Αντιδήμαρχο, στην κα. Βούλγαρη.
Τέλος τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής του Ε.ΚΕ.Ψ.Υ.Ε. κεφράζουν τις ευχαριστίες:
· Στους ομιλητές για την αποδοχή της πρόσκληση,
· Στο Δ.Σ. του Ε.ΚΕ.Ψ.Υ.Ε. για την αμέριστη συμπαράστασή του,
· Στη κα. Πάσχου που εκπροσώπησε το Δ.Σ. του Ε.ΚΕ.Ψ.Υ.Ε.,
· Στο Δ.Σ. του Κ.Ε.Κ.Υ.Κ.Α.μεΑ. για την άψογη συνεργασίας τους,
· Στην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Βοιωτίας για την ευγενική της υποστήριξη,
· Στην κα. Βίκυ Μπαλτσιώτη, Κοινωνική Λειτουργό για τη διερμηνεία της στη νοηματική,
· Στους κους. Σπύρο Πανουργιά και Παναγιώτη Καφρίτσα,
· Στην Αναπτυξιακή Εταιρεία ΕΛΙΚΩΝΑΣ - ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ για τη διάθεση υλικού,
· Στο Σούπερ Μάρκετ ΓΑΛΑΞΙΑΣ για τη χορηγία των αναψυκτικών,
· Σε όλα τα έντυπα και τηλεοπτικά μέσα για την προβολή της ημερίδας,
· Στο κέντρο ΝΕΡΟΜΥΛΟΣ για τη προσφορά του,
· Στους εργαζομένους του Ε.ΚΕ.Ψ.Υ.Ε. για τη βοήθειά τους,
· Σε όλους εσάς κυρίες και κύριοι, αγαπητοί εθελοντές και εθελόντριες για την παρουσία σας και την προσφορά σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: