Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

Δήμαρχοι και Σύμβουλοι στα… θρανία!




















Ολοκληρώθηκε στην Αράχωβα η ημερίδα των αιρετών Νομού Βοιωτίας για τη μετάβαση στη νέα διοικητική διάρθρωση της χώρας

Με στόχο την ομαλή μετάβαση στη νέα διοικητική διάρθρωση της χώρας, το Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης πραγματοποιεί έως το τέλος του χρόνου, μια σειρά Επιμορφωτικών Ημερίδων που στοχεύουν στην έγκυρη και έγκαιρη πληροφόρησή. Στο πλαίσιο αυτό, η Ε.Ε.Τ.Α.Α. ολοκλήρωσε χθες Κυριακή, 19 Δεκεμβρίου 2010, την ί Επιμορφωτική Ημερίδα για τους Αιρετούς Δημοτικούς Συμβούλους του Νομού Βοιωτίας στην Αράχοβα, η οποία συγχρηματοδοτείται από το Ε.Π. «Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007 – 2013».Η Επιμορφωτική Ημερίδα είχε στόχο να προσφέρει επεξεργασμένο και εντοπισμένο σε συγκεκριμένα θέματα επιμορφωτικό υλικό, που θα αποτελέσει χρήσιμο εφόδιο για την άσκηση των καθηκόντων τους. Εμπειρογνώμονες, με εξειδικευμένη γνώση στο νέο θεσμικό πλαίσιο καθώς και εφαρμοσμένη εμπειρία στο χώρο της Αυτοδιοίκησης, εισηγήθηκαν και συζήτησαν μαζί με τους αιρετούς θέματα αιχμής που άπτονται των αυτοδιοικητικών ενδιαφερόντων σας, αλλά και «καλές πρακτικές» που έχουν εφαρμοστεί στην Ελλάδα και διεθνώς. Συγκεκριμένα από νωρίς του πρωί έως αργά το απόγευμα αναλύθηκαν οι τομείς άσκησης πολιτικής και ο ρόλος του Δημοτικού Συμβούλου από τον κ. Φεγγίτη Δημήτρη, Στέλεχος ΕΕΤΑΑ - Υπεύθυνος Γραφείου Θεσσαλίας και τον κ. Μπέλλη Βασίλειο, Γενικό Διευθυντή της ΑΝ.ΚΑ. ΑΕ., οι Δημόσιες Τοπικές Πολιτικές, Ενδοδημοτική Αποκέντρωση και Τοπική Διακυβέρνηση με τους ίδιους εισηγητές, ο Επιχειρησιακός Σχεδιασμός, Οργάνωση και Πόροι από την Βοιωτή κα Κουτσούρη Δήμητρα, Πρώην Γενική Διευθύντρια ΥΠΕΣΑΗΔ, Σύμβουλος ΚΕΔΚΕ και τον κ. Μπέλλη Βασίλειο, Γενικό Διευθυντή της ΑΝ.ΚΑ.
Την ημερίδα συντόνισε ο Βοιωτός, επίσης, Διευθυντής της ΕΕΤΑΑ κ. Γιάννης Γούπιος, ο οποίος στις δηλώσεις στα τοπικά ΜΜΕ, πως «εν όψει της εφαρμογής του Σχεδίου Καλλικράτης από τις αρχές του χρόνου έχουμε οργανώσει ανά την Ελλάδα σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών μια σειρά ενημερωτικών συναντήσεων με Δημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους. Σήμερα είμαστε στη Βοιωτία προκειμένου να απαντήσουμε σε όλες τις απορίες των νεοεκλεγμένων αιρετών για τα θέματα του Καλλικράτη γι` αυτή τη μεγάλη διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας, ίσως την μεγαλύτερη της τελευταίας 30ετίας στην Ελλάδα. Είναι πολλά τα ζητήματα για τα οποία πρέπει να γίνει ενημέρωση, αλλάζουν πολλά δεδομένα για την τοπική αυτοδιοίκηση. Σε επίπεδο συνενώσεων απαιτείται μια πολύ καλή προετοιμασία για να λύσουμε αλλά και να προλάβουμε ζητήματα που θα προκύψουν για τους νέους Δήμους και αυτής της μεταβατικής περιόδου για την εφαρμογή του Σχεδίου Καλλικράτης.
Όσον αφορά το προσωπικό για τον α` βαθμό αυτοδιοίκησης τα πράγματα είναι λυμένα, αφού ξέρουμε πως το π
ροσωπικό που θα στελεχώσει τους νέους Δήμους φεύγει κυρίως από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, άρα γνωρίζουμε ποιοι είναι και πως θα γίνουν οι υποχρεωτικές μετατάξεις. Επίσης μέχρι το τέλος της εβδομάδας θεωρούμε πως θα έχουν ολοκληρωθεί και τα προεδρικά διατάγματα από το συμβούλιο της Επικρατείας σχετικά με τη στελέχωση της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης» όπως είπε. Και συνέχισε:
«Σαν ΕΤΤΑΑ έχουμε αναλάβει να κάνουμε πρότυπους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης γι` αυτό και οι συζητήσεις μας έχουν να κάνουμε με το πώς οργανώνονται οι νέοι δήμοι, πως αποκεντρώνουν τις υπηρεσίες τους και θα λειτουργήσουν αποτελεσματικά από τις αρχές του χρόνου για να εξυπηρετήσουν τον πολίτη καλύτερα από πριν. Έχουμε προτείνει μια ολοκληρωμένη ενημερωτική εκστρατεία σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών σχετικά με τα θέματα της κατάρτισης που δεν σταματά μόνο στους αιρετούς, αφού η Διοικητική Μεταρρύθμιση πρέπει να αφομοιωθεί και από τους εργαζόμενους, οι οποίοι ήδη ενημερώνονται από το Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και θα υπάρχει και β` φάση για όλη την τριετία και υποστήριξης και ενημέρωσης των αιρετών και των υπαλλήλων.
Εμείς θεωρούμε πως τα ζητήματα αξιοποίησης των ακινήτων είναι σε πρώτη προτεραιότητα δεδομένου πως θα συμβάλλουν στην εξοικονόμηση πόρων. Ως ΕΤΑΑ έχουμε καταγράψει όλη την ακίνητη περιουσία των Δήμων και των Νομαρχιών και σχεδιάζουμε ένα πρόγραμμα καλύτερης αξιοποίησής τους και θα το δώσουμε το επόμενο διάστημα στους ΟΤΑ. Υπάρχει, επίσης, ένα πρόγραμμα του Υπουργείου Εσωτερικών όσον αφορά την αξιολόγηση του Καλλικράτη συνολικά. Θα υπάρχει ένα σύστημα αξιολόγησης που θα εντοπίζει ποια προβλήματα υπάρχουν, ποια μπορούν να διορθωθούν σ` όλη αυτή την περίοδο»
τόνισε. Θα υπάρξουν Δήμοι υπό επιτήρηση; Ρωτήθηκε.
«Δεν θα έλεγα «υπό επιτήρηση» αλλά ένα πρόγραμμα εξοιγίανσης, που έχει στοιχεία παρακολούθησης των οικονομικών των νέων Δήμων, που έχουν προβλήματα και συμβαίνει σε αρκετούς Δήμους, ευτυχώς όχι πολλούς, κυρίως σε μεγάλους Δήμους. Εάν υπάρξουν τέτοια ζητήματα θα ενταχθούν στο πρόγραμμα εξυγίανσης και θα έχουν την στενή παρακολούθηση του Υπουργείου. Σαν ένα είδος μνημονίου για την τοπική αυτοδιοίκηση».
Δηλώσεις στα τοπικά ΜΜΕ έκανε και ο οικοδεσπότης Πρόεδρος της ΤΕΔΚ Ν. Βοιωτίας κ. Νίκος Παπαγγελής: «Θεωρούμε πως από τη σημερινή ημερίδα θα έχουμε ουσιαστικές απαντήσεις από τα στελέχη της ΕΤΑΑ για όλα τα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με στόχο και σκοπό την ενημέρωση των νέων Δημοτικών Συμβούλων των Καλλικρατικών Δήμων του Νομού Βοιωτίας. Θεωρώ πως υπάρχουν ζητήματα και ερωτηματικά, όπως επίσης και ζητήματα που δεν έχουν κλείσει ακόμη για την εφαρμογή του μεγάλου και ιστορικού εγχειρήματος. Θεωρώ πως η σημερινή ημερίδα θα είναι αποτελεσματική, θα αναδειχθούν θέματα και θα δοθούν απαντήσεις» είπε. Ποια είναι η μεγαλύτερη αγωνία των αιρετών όσον αφορά την εφαρμογή; Ρωτήθηκε.
«Αυτή τη στιγμή γίνεται μια πολύ μεγάλη τομή όχι μόνο στην τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και όλο το κράτος. Η επιτυχία του Καλλικράτη θα συνάδει με το τέλος μια εποχής όπου οι Δήμοι έρχονται πιο κοντά στον πολίτη. Οι στόχοι για εμένα αυτή τη στιγμή από τους αιρετούς είναι τρείς:
Α) Οι πολίτες να μην καταλάβουν καμιά διαφορά στην εφαρμογή του λειτουργήματος τόσο σε επίπεδο διοικητικής εξυπηρέτησης όσο και σε επίπεδο καθημερινότητας.
Β) Πολύ γρήγορα να ωριμάσουν τα απαραίτητα έργα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για ένταξη στο ΕΣΠΑ και σε άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα, όπως το ΕΛΛΑΔΑ και ευρωπαϊκά προγράμματα.
Γ) Να οργανωθούν αυτοί οι Δήμοι και να καταγράφουν όλα τα προβλήματα σχετικά την εφαρμογή του Σχεδίου Καλλικράτης στην πράξη. Όλα αυτά συντονισμένα πρέπει να λειτουργήσουν σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης»
απάντησε ο κ. Νίκος Παπαγγέλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: