Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

Υπόμνημα στο Αν. Λοβέρδο για τη Λειτουργία των οικοτροφείων του Ελληνικού Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών στην Βοιωτία έστειλε ο Π. Αγνιάδης



Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Το Επιμελητήριο Βοιωτίας, με την παρούσα επιστολή επιθυμεί να σας γνωρίσει την κατάσταση, στην οποία έχουν περιέλθει τα τρία οικοτροφεία του Ελληνικού Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών, στην Λιβαδειά και σε συμπόρευση με τους υπόλοιπους τοπικούς φορείς, να σας ζητήσει την συνδρομή σας, για την αποκατάσταση και εξασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας τους.
Τα τρία οικοτροφεία του ΕΚΕΨΥΕ, Μονάδα Οικοτροφείου Λιβαδειάς, Αίαντας και Δίας αποτελούν σημαντικές και αναγνωρίσιμες δομές της ψυχιατρικής περίθαλψης στον Νομό Βοιωτίας και το έργο τους έχει μια ευρεία κοινωνική αναγνώριση.
Οι οικότροφοι ασθενείς, οι οποίοι διαμένουν μόνιμα στα οικοτροφεία αυτά έχουν ανάγκη από μία εξειδικευμένη αλλά και αποκλειστική εικοσιτετράωρη φροντίδα, καθώς είναι άτομα πλήρως εξαρτώμενα για την διαβίωση τους.
Πιστεύουμε ακράδαντα, ότι είναι απαραίτητο να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας, ιδιαίτερα του νοσηλευτικού προσωπικού και μάλιστα με μόνιμο καθεστώς, ώστε να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη περίθαλψη των ασθενών. Αλλιώς, υπάρχει ο κίνδυνος για την παροχή ελλειμματικής φροντίδας και συνακόλουθα ασφάλειας για τους φιλοξενούμενους ασθενείς.
Επίσης, μας βρίσκει εντελώς αντίθετους οποιαδήποτε σκέψη για την συγχώνευση των οικοτροφείων Αίαντας και Δίας, καθώς μια τέτοια πολιτική θα οδηγούσε σε καταστροφή της θεραπείας και ουσιαστικά στην ασυλοποίηση των δομών.
Στο πλαίσιο αυτό, τονίζουμε πως τα οικοτροφεία αυτά αποτελούν τις μοναδικές δομές – Μονάδες Ψυχικής Υγείας στον Νομό μας και οποιαδήποτε αλλαγή και αλλοίωση στον τρόπο λειτουργίας τους θα καταργήσει οποιαδήποτε προσπάθεια αναβάθμισης της ψυχιατρικής περίθαλψης στην Βοιωτία, αναβάθμιση που επιδιώκουμε, μέσω της δικτύωσης των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, για την κάλυψη και εξυπηρέτηση των αναγκών των κατοίκων.
Αξιότιμε κ. Υπουργέ, το Επιμελητήριο Βοιωτίας στηρίζει τους ασθενείς και τους εργαζόμενους και ζητάμε μια άμεση λύση, ώστε να μπορέσουμε να διασώσουμε τον σεβασμό και την αξιοπρέπεια στους πάσχοντες αλλά και στους επαγγελματίες ψυχικής υγείας.
Είμαστε βέβαιοι ότι θα λάβετε σοβαρά υπόψη σας τις θέσεις μας και είμαστε στη διάθεση σας για κάθε διευκρίνιση και συνεργασία.

Με τιμή
Ο Πρόεδρος
Παναγιώτης Αγνιάδης

Δεν υπάρχουν σχόλια: