Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

"Άναψε… φωτιές" η Τότα Τσάκου Κονβερτίνο με την ομιλία της για την αναστήλωση του «Τρόπαιου του Σύλλα»



Μ` αυτά τα λόγια ξεκίνησε το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου την ομιλία της – αναδρομή στη περίφημη μάχη του Ορχομενού το 85 π.Χ ανάμεσα στο Ρωμαίο στρατηγό Σύλλα και το βασιλιά του Πόντου Μιθριδάτη Στ` - η Ορχομένια συγγραφέας και μεταφράστρια κα Τότα Τσάκου Κονβερτίνο στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Ορχομενού, προσκεκλημένη του Συλλόγου Γυναικών Ορχομενού.
Στόχος της ήταν να ξαναθυμίσει σε όλους μας πως λαμπρό απομεινάρι αυτής της αμφισβητούμενης μάχης ήταν το «Τρόπαιο του Σύλλα», που τυχαία αποκαλύφθηκε σε ιδιωτικό αγρό ανάμεσα στο Δ.Δ. Ορχομενού και το Δ.Δ. Πύργου στη θέση «Κυδωνιά» και το οποίο περιμένει την αξιοποίησή του (αφού ολοκληρωθούν ασφαλώς και οι διαδικασίες απαλλοτρίωσης του χώρου).
Το τρόπαιο (φωτογραφία) αντιγράφει τους κορμούς δέντρων που συνήθιζαν να στήνουν οι νικητές στο πεδίο της μάχης και να αναρτούν τον οπλισμό των ηττημένων. Σώζει τον κορμό, τις κνημίδες και το κάτω τμήμα της πανοπλίας και είχε στηθεί σε λίθινο βαθμιδωτό βάθρο, το οποίο κοσμούσαν πλάκες με ανάγλυφες παραστάσεις. Σε μια πρώτη ανάγνωση της επιγραφής, που ήρθε στο φως, αναγνωρίζονται τα ονόματα του Σύλλα και του Μιθριδάτη. Η πλήρης δημοσίευση του μνημείου δεν έχει γίνει ακόμη από την υπεύθυνη αρχαιολόγο της ανασκαφής Έλενα Κουντούρη.
Όπως αναφέρει, όμως, η Θ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Θηβών, εξετάζεται η πιθανότητα της επί τόπου αναστήλωσης του βάθρου, από το οποίο φαίνεται να λείπουν ελάχιστα τμήματα… γεγονός που «προκάλεσε» την κα Τσάκου να μας θυμίσει την ξεχωριστή σημασία που θα είχε μια τέτοια ενέργεια για την προσέλκυση κυρίως Ιταλικής καταγωγής τουριστών στην περιοχή μας.
Εκεί στήριξε, κυρίως, την ομιλία της η κα Τσάκου, η οποία δεν θα ήταν υπερβολή να ειπωθεί πως συγκίνησε το ακροατήριο – ανάμεσά τους και τον Δήμαρχο κ. Κώστα Ξηρογιάννη, τον τ. Δήμαρχο και Πρόεδρο του ΔΣ κ. Γιώργο Ζυγούρη αλλά και τον τ. Δήμαρχο κ. Κώστα Γκιζίμη που ήταν παρόντες – με αποτέλεσμα να αναπτυχθεί ένας γενικότερος παραγωγικός διάλογος ανάμεσά τους αλλά και με το κοινό για την αναγκαιότητα από τη μια ανάδειξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς εν γένει και από την άλλη να ακουστούν οι πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί από τη νέα Δημοτική Αρχή προς σ` αυτή την κατεύθυνση, σε συνέχεια παλαιότερων ενεργειών.
Παρεμβάσεις έγιναν και από τους τρεις τοπικούς μας άρχοντες αλλά και από τον Δημοτικό Σύμβουλο της Μειοψηφίας κ. Λάμπρο Ρόδη. Παρόντες ήταν ακόμη ο Αντιδήμαρχος κ. Λουκάς Τριανταφύλλου και ο Πρόεδρος του Ν.Π. Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Ορχομενού κ. Νεκτάριος Τσάπρας.
Αφού ολοκλήρωσε την ομιλία της η κα Τσάκου, η οικοδέσποινα κα Μαίρη Ρουμάνη, εκ μέρους του ΔΣ του Συλλόγου Γυναικών Ορχομενού, δήλωσε στη Δημοτική Αρχή την πρόθεσή τους να συμβάλλουν προς πάσα κατεύθυνση και όπου είναι χρήσιμες σε ο,τι σχεδιάζει ο Δήμος Ορχομενού.
Το Orchomenos Press συγχαίρει το ΔΣ του Συλλόγου για την πρωτοβουλία τους αυτή και εύχεται ο διάλογος που άνοιξε, να συνεχιστεί και να ωθήσει τον Δήμο Ορχομενού σε χειροπιαστές ενέργειες που θα αναδείξουν (επιτέλους) την πολιτιστικής μας κληρονομιά ακόμη και σ` αυτούς τους πολύ δύσκολους καιρους!

Αξίζει, δε, να σημειωθεί πως ο γυναικείος σύλλογος της πόλης του Ορχομενού έχει ανακυρήξει ως "Πρέσβειρα των Γραμμάτων" την κα Τσάκου, κατά τη φετινή επετειακή εκδήλωση ¨Οι προσωπικότητες του τόπου μου" που οργάνωσε η Ομοσπονδία Συλλόγων Γυναικών Νομού Βοιωτίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: