Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ευρείας χρήσης φυτοφάρμακο προκαλεί μεταλλάξεις στα ανθρώπινα κύτταρα



Γραπτή ερώτηση από τον Κρίτων Αρσένη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος

Τη μεταλλαξιγόνο δράση για τον άνθρωπο του νεονικοτινοειδούς φυτοφαρμάκου Imidacloprid, που κυκλοφορεί ευρέως με διαφορετικές εμπορικές ονομασίες, θέτει ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κρίτων Αρσένης με γραπτή ερώτηση του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Βασιζόμενος στα αποτελέσματα δημοσιευμένης έρευνας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ο ευρωβουλευτής ζητά τη διεξαγωγή εκτενών ερευνών για τις επιπτώσεις της συνεργιστικής δράσης του Imidacloprid με διάφορους περιβαλλοντικούς παράγοντες, ενώ για ακόμη μια φορά καθιστά ξεκάθαρη την ανάγκη για απαγόρευση του Imidacloprid και των νεονικοτινοειδών γενικότερα με βάση την “αρχή της προφύλαξης”, έως ότου επαρκείς έρευνες αποδείξουν ότι δεν υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις για τις μέλισσες και την ανθρώπινη υγεία.
Με αφορμή την κατάθεση της ερώτησης ο ευρωβουλευτής Κρίτων Αρσένης δήλωσε τα εξής:
«Δημοσιευμένη έρευνα του 2010 αποδεικνύει σε εργαστηριακό πείραμα ότι το Imidacloprid που δεν έχει χαρακτηρισθεί μέχρι τώρα ως μεταλλαξιγόνο για τον άνθρωπο, όταν αλληλεπιδρά με το νιτρικό κάλιο (KNO3) εισέρχεται στα ανθρώπινα λεμφοκύτταρα προκαλώντας μεταλλάξεις. Το νιτρικό κάλιο που θεωρείται ακίνδυνος περιβαλλοντικός παράγοντας βρίσκεται στα επεξεργασμένα τρόφιμα ως συντηρητικό, ενώ γενικότερα τα νιτρικά (NO3) βρίσκονται σε μεγάλες ποσότητες στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Οι ουσίες αυτές προσλαμβάνονται από τον ανθρώπινο οργανισμό μέσω της τροφής. Την ίδια στιγμή το Imidacloprid εισέρχεται στον ανθρώπινο οργανισμό είτε άμεσα με την αναπνοή ή τη δερματική επαφή κατά τη διαδικασία της παρασκευής και του ψεκασμού στον αγρό, είτε έμμεσα μέσω των υπολειμμάτων του στα τρόφιμα. Η αλληλεπίδραση του Imidacloprid με τα νιτρικά και τα νιτρώδη μπορεί να έχει απρόβλεπτες συνέπειες και σοβαρές επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς οι μεταλλάξεις που προκύπτουν είναι υπό ορισμένες συνθήκες πιθανό να οδηγήσουν σε καρκινογενέσεις.
Το Imidacloprid πέρα από τον ύποπτο ρόλο που έχει στον αποδεκατισμό των μελισσών, σύμφωνα με τη συγκεκριμένη έρευνα, όταν αντιδράσει με αθώους περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως το νιτρικό κάλιο, μπορεί να οδηγήσει σε καρκινογένεση. Είναι ζωτικής σημασίας για τη δημόσια υγεία η Επιτροπή να ενισχύσει την έρευνα για τις επιπτώσεις των νεονικοτινοειδών φυτοφαρμάκων και να προβεί με βάση την “αρχή της προφύλαξης” στην απαγόρευσή τους μέχρι να υπάρξουν επαρκείς έρευνες που να αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις στις μέλισσες και στην ανθρώπινη υγεία.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: