Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Aλλάζει το σύστημα έκδοσης οικοδομικών αδειών



Κατατέθηκε στη Βουλή σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για τον επανακαθορισμό της διαδικασίας έκδοσης αδειών δόμησης και ελέγχου των κατασκευών.
Με το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου ορίζονται οι Υπηρεσίες Δόμησης των Δήμων ως αρμόδια όργανα για την χορήγηση της έγκρισης δόμησης και της άδειας δόμησης και συστήνεται τμήμα Αρχείου Αδειών Δόμησης στην διεύθυνση Οικοδομικών και Κτηριοδομικών Κανονισμών του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.
Παράλληλα, συγκροτούνται Συμβούλια Αρχιτεκτονικής σε κάθε περιφερειακή ενότητα, καθώς και Συμβούλια Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων, τα οποία θα επιλαμβάνονται τις προσφυγές κατά των πορισμάτων των ελεγκτών δόμησης και των οργάνων των Υπηρεσιών Δόμησης.
Στο πλαίσιο της ριζικής αυτής αλλαγής, ελαχιστοποιείται η ανάγκη για επαφές με τις δημόσιες υπηρεσίες και η επικοινωνία του μηχανικού με τον πολίτη και του πολίτη με τις υπηρεσίες γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά.
Με την εφαρμογή του νέου συστήματος, μειώνεται ο χρόνος έγκρισης και έκδοσης οικοδομικών αδειών, εξαλείφεται η γραφειοκρατία και ενισχύεται η διαφάνεια.
Επίσης, σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο, αναδιαρθρώνονται οι υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Πολεοδομίας του ΥΠΕΚΑ, όπου συστήνεται διεύθυνση Αρχιτεκτονικής για την προστασία και ανάδειξη των παραδοσιακών κτιρίων, ενώ μεταξύ, άλλων διευκολύνεται η δημιουργία αποτεφρωτηρίων εντός των κοιμητηρίων. Πηγή http://www.naftemporiki.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: