Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

Τα παραμύθια της Βοιωτίας παρουσιάστηκαν με εξαιρετική επιτυχία στη Λιβαδειά


Μέγα το πλήθος των φίλων που μας τίμησε στην παρουσίαση των παραμυθιών της Βοιωτίας που κατέγραψε και επιμελήθηκε η Γιάννα Βαρουξή -Μπαδύλα και εκδόθηκαν από το βιβλιοπωλείο μας τη ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΚΦΡΑΣΗ .
Είναι ένα από τα πέντε βιβλία που έχουμε εκδώσει, όλα με αναφορά στον τόπο μας, τη Βοιωτία, και με τις μικρές μας δυνάμεις φιλοδοξούμε να συνεχίσουμε αυτή τη δραστηριότητα πάντα στο μέτρο των δυνατοτήτων μας σε συνδυασμό με το υλικό που θα προκύπτει και την ποιότητά του.

Όπως αναφέραμε στοξεκίνημα της εκδήλωσης όταν η Γιάννα μας έδωσε να διαβάσουμε τα παραμύθια που είχε καταγράψει –και θα σας πει η ίδια πώς – δε χρειάσθηκε να τα τελειώσουμε όλα για ν’ αποφασίσουμε. Ήδη από τα μισά του πρώτου παραμυθιού παρασυρμένοι από την ατέλειωτη δράση, τη μαγική δύναμη των εικόνων που σχηματίζονταν, τις αλλεπάλληλες μεταβολές συναισθημάτων μέσα από ένα στρωτό και καθαρό λόγο, εντυπωσιαστήκαμε τόσο που, η έκδοσή τους θεωρήθηκε δεδομένη.
Μια σειρά από άλλους παράγοντες επέδρασαν θετικότητα από εκεί και πέρα με αποτέλεσμα να βγει ένα βιβλίο άρτιο από όλες τις πλευρές το οποίο έχει αποσπάσει τα πλέον ευμενή σχόλια από τους ειδικούς του χώρου. Και μιλάω για το περιεχόμενο που για πρώτη φορά καταγράφεται, αλλά και για το εν γένει στήσιμο του βιβλίου δηλ. τη γραμματοσειρά που χρησιμοποιήσαμε, τη ποιότητα του χαρτιού, το εξώφυλλο με τους χρωματισμούς του, τον τίτλο και τον υπότιτλο.

Για όλα αυτά βοήθησαν και φίλοι που έγιναν κοινωνοί των προθέσεών μας με τον τρόπο τους.
Ο φίλος μας συγγραφέας Κώστας Ακρίβος με το που άκουσε την ιδέα μας πρότεινε ως τίτλο ΚΙ ΕΖΗΣΑΝ ΑΥΤΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ; ο οποίος κατοχυρώθηκε αμέσως και η Γιάννα μετά από πολύ σκέψη και έρευνα συμπλήρωσε ως υπότιτλο «Μαγικά παραμύθια από τη λαϊκή μας παράδοση».
Η Ελπίδα Βαρθολομάτου όταν της ζητήσαμε κάποια κεντήματα από τη συλλογή της που είχαμε ως αρχική ιδέα για εξώφυλλο, μας υπέδειξε ένα βιβλίο το οποίο αποτέλεσε τη βάση για να δημιουργήσει και να αναδείξει αυτό που θέλαμε το ταλέντο μιας χαρισματικής νεαρής συμπολίτισσας. DENADA σε ευχαριστούμε ιδιαιτέρως. Και τέλος η Χιόνα. Η οποία όταν είδε τις δύο εκδοχές στις οποίες είχαμε κολλήσει, ασυζητητί πρόκρινε αυτήν που σήμερα κοσμεί το βιβλίο και η επιμονή της αποδείχτηκε ευεργετική για το τελικό αποτέλεσμα.



Η Γιάννα Βαρουξή Μπαδύλα μίλησε για το παραμύθι στην Ελληνική λαϊκή παράδοση και έκανε αποκωδικοποίηση στοιχείων με τα παραμύθια της Βοιωτίας.

Ο Γιώργος Λάιος αφηγήθηκε με έξοχο τρόπο τον «Κουτσοκοκοράκο» ένα από τα παραμύθια του βιβλίου.


Δεν υπάρχουν σχόλια: