Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Στεριώνει το … τρίχινο γεφύρι στην Κρύα ο Περγαντάς!


Υπογράφηκε από τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας η ένταξη και χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, για την ανάδειξη και αποκατάσταση του Τρίχινου Γεφυριού στη Λιβαδειά, προϋπολογισμού 332.417 €

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κλέαρχου Περγαντά, εντάχθηκε στο Περιφερειακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ το έργο του Δήμου Λεβαδέων «Διαμόρφωση μονοπατιού και αποκατάσταση – στερέωση Τρίχινου Γεφυριού», προϋπολογισμού 332.417 €. Στόχος της υλοποίησης του έργου είναι η διάσωση, η αποκατάσταση και η ανάδειξη μνημείων της πολιτιστικής κληρο

νομιάς της Λιβαδειάς και η αύξηση της επισκεψιμότητας στην «Κρύα», που αποτελεί πόλο έλξης των κατοίκων και των επισκεπτών.

Αντικείμενο του έργου είναι :

  • Η διαμόρφωση μονοπατιού κατά μήκος του φαραγγιού της Έρκυνας (περιοχή μοναδικού φυσικού κάλλους στο νότιο άκρο της πόλης), μήκους 1.100 μέτρων, ώστε να αποκτήσει βατότητα και να γίνει προσβάσιμο στους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής της Κρύας Λιβαδειάς.
  • Η αναστήλωση του «Τρίχινου» γεφυριού (με την επίβλεψη των εργασιών από αρχαιολόγο), που βρίσκεται μέσα στο φαράγγι. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό διατηρητέο μνημείο, που αντιμετωπίζει κατεπείγοντα προβλήματα στατικότητας, με άμεσο κίνδυνο ολοσχερούς κατάρρευσης.

«Προχωρούμε στην ένταξη και χρηματοδότηση ώριμων έργων από το ΕΣΠΑ», επισημαίνει ο Περιφερειάρχης Κλέαρχος Περγαντάς, τονίζοντας : «Προχωρούμε πρακτικά στην υλοποίηση του ΕΣΠΑ, που είναι το δύσκολο κομμάτι της δουλειάς μας. Σήμερα εντάχθηκε μια πολύ σημαντική παρέμβαση για το πολιτιστικό απόθεμα της Λιβαδειάς. Με την υλοποίηση του έργου διασφαλίζεται και αποκαθίσταται το «Τρίχινο Γεφύρι», ένα από τα πιο αξιόλογα μνημεία της πόλης δίπλα στο Κάστρο, που χρονολογείται από την εποχή της Τουρκοκρατίας. Παράλληλα η παρέμβαση θα τονώσει την κίνηση των επισκεπτών στην Κρύα και θα αναδείξει τα πολιτιστικά μνημεία της περιοχής. Το έργο θα κατασκευαστεί από τον Δήμο Λιβαδειάς, κι εμείς ως Περιφέρεια, με την αρμοδιότητα του ΕΣΠΑ, εξασφαλίζουμε τη χρηματοδότησή του. Στόχος όλων, όπως τονίσαμε στις συναντήσεις με τους Δήμους, που έγιναν σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες, είναι να ενεργοποιηθούμε όλοι, να αξιοποιήσουμε το ΕΣΠΑ και να παράξουμε έργο για τον τόπο μας και τους πολίτες».

Πηγή φωτογραφιών: http://www.facebook.com/group.php?gid=291529009088&v=photos

Δεν υπάρχουν σχόλια: