Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Κινδυνεύει με κατάρρευση η ιστορική οικία του Αγά του Μπεσχενίου


Στο κέντρο του χωριού μας βρίσκεται η οικία Βουλπιώτη που δυστυχώς πλέον ερημώθηκε. Κατέχει περίπου ένα στρέμμα . Ολόγυρα την περιζώνει ένας υψηλός μαντρότοιχος. Κτισμένος με γερές βάσεις σε βάθος και πάχος. Σε κάποια σημεία υπάρχουν τέσσερις τρύπες-πολεμίστρες. Και αυτές για ασφάλεια, το εσωτερικό η αυλή ήταν πλακοστρωμένη. Σε ένα σημείο προς νότο καταμεσής της αυλής υπάρχει το παλιό πηγάδι με τα πέτρινα χείλη του και τη σιδερένια ανέμη. Είναι μια αντίκα πολλών αιώνων. Ανατολικά δυο μεγάλες πόρτες. Η μια πιο μεγάλη μπασιά κύρια είσοδος. Η άλλη της αποθήκης. Υπήρχε και μια ακόμη Ν.Δ. αλλά κλείστηκε. Βορεινά υπήρ

χε υπόστεγο με βοηθητικούς χώρους. Το υπόγειο σήμερα είναι ανέπαφο. Λέγεται ότι επί τουρκοκρατίας ήταν η έδρα του Αγά του Μπεσχενίου, ίσως και των περιχώρων, και αι όχι ο Μπεσχέν Αγάς όπως εσφαλμένα το λέμε. Η φορολογία του Αγά ήταν σε λουτζέκια=μέτρο βάρους κυρίως για δημητριακά(γεννήματα, Λουτζέκι=18 οκάδες)

ΠΩΣ ΠΕΡΙΗΛΘΕ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΒΟΥΛΠΙΩΤΗ

Χρονολογία κατασκευής δεν έχουμε αλλά κάποια μαρτυρία. Οι Τούρκοι αποκλείεται να την έκτισαν. Κάποια σκέψη που και αυτή μας προβληματίζει, μάλλον κτίστηκε αρχάς του 14ου αιώνα με την κάθοδο των Αρβανιτών στη Λοκρίδα. Έχει ζωή σήμερα άνω των 600 ετων!! Μετά την απελευθέρωση ο Νικόλαος Βουλπιώτης εγκαταστάθηκε στη Λειβαδιά. Όπου εκεί κατείχε κάποιο πόστο στο Δημαρχείο. Στο Μπεσχένι ήρθε το 1838. Αγόρασε από το Ελληνικό Δημόσιο την οικία και όπως αναγράφει το συμβόλαιο ήταν ένα ερείπιο 380 χρόνια Τουρκικής κατοχής άνευ ουδεμίας συντηρήσεως η επισκευής. Περιήλθε δε αργότερα στον υιον του Ιωάννη (1861-1916) την οποία και ανακαίνισε. Οι πληροφορίες από την τελευταία ιδιοκτήτρια και δυστυχώς μακαρίτισσας Ελένη Βουλπιωτη.

Πρέπει όλοι οι αρμόδιοι φορείς, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ο Δήμος Λεβαδέων,η τοπική Κοινότητα Παρορίου, ο Σύλλογος των Απανταχού Παροριτών, να έρθουν σε επικοινωνία με τους κληρονόμους της οικίας Βουλπιώτη, ώστε να βρεθεί μια λύση , και να γίνει συντήρηση του ιστορικού μνημείου . Πρόταση μας στους κληρονόμους είναι να δοθεί το Υπόγειο της οικίας στο Σύλλογο των Απανταχού Παροριτών για τη δημιουργία Λαογραφικού Μουσείου με τη συγκέντρωση όλων των ειδών ιστορικής και λαϊκής τέχνης που αφορά το ένδοξο παρελθόν του χωριού μας. Και ο Σύλλογος να ονομάσει το Λαογραφικό μουσείο «Ελένης Βουλπιώτη» τιμώντας με αυτό τον τρόπο την τελευταία ιδιοκτήτρια του Ιστορικού μνημείου.

Κορδαλής Θεόδωρος

Πρόεδρος Συλλόγου Απανταχού Παροριτών

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΑΝΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ!