Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Δήλωση του ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου σχετικά με την ανακοίνωση του ΥΠ.Α.Α.&Τ για το πρόγραμμα Δωρεάν Διανομής Τροφίμων


"Με μεγάλη έκπληξη είδαμε σήμερα το πρωί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να ανακοινώνει την επιτυχία του προγράμματος δωρεάν διανομής τροφίμων και τον αρμόδιο υπουργό, Κώστα Σκανδαλίδη, να κάνει λόγο για «κοινωνική ευαισθησία» και μάλιστα με «διάρκεια και συνέπεια».

Αναγνωρίζουμε τις προσπάθειες του Υπουργείου για την αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων για το 2011, οι οποίες και θα ελεγχθούν, όμως ακόμα περιμένουμε συγκεκριμένες απαντήσεις για το 2010. Το γεγονός ότι σύντομα εισερχόμαστε σε προεκλογική περίοδο και οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ αγωνιούν να παρουσιάσουν έργο δεν δίνει σε κανένα το δικαίωμα να διαστρεβλώνει την πραγματικότητα για να υπηρετήσει προεκλογικές σκοπιμότητες. Και η πραγματικότητα είναι η ακόλουθη:

Στις 18 Νοεμβρίου του 2011, απαντώντας σε κοινοβουλευτική μου ερώτηση σχετικά με τα κοινοτικά κονδύλια για τη διανομή τροφίμων, ο Επίτροπος για θέματα Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, Ντ. Τσόλος, αναφέρει ότι «όσον αφορά τους πόρους του 2010, μια σειρά από διοικητικές ανεπάρκειες εμπόδισαν την πλήρη απορρόφηση των κονδυλίων από την Ελλάδα, η οποία αξιοποίησε μόνο το 47,3% των διατεθέντων πόρων, σε σύγκριση με τον μέσο όρο του 96,8% στα 20 συμμετέχοντα κράτη μέλη».

Συγκεκριμένα, ο Ρουμάνος Επίτροπος αναφέρει ότι οι διοικητικές ανεπάρκειες άφησαν ανεκμετάλλευτα περίπου 10,5 εκατομμύρια ευρώ(!) από τα συνολικά 20 εκατομμύρια ευρώ που διατέθηκαν στην Ελλάδα τον περασμένο χρόνο για την σίτιση των απόρων.

Ο κ. Σκανδαλίδης και η κυρία Μπατζελή, που διατέλεσαν υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης το 2010, οφείλουν άμεσα να δώσουν εξηγήσεις για αυτή τους την ανεπάρκεια, με τις δραματικές συνέπειες για τους συμπολίτες μας. Έπειτα, ας ξεκινήσουν την προεκλογική τους εκστρατεία, στο τέλος της οποίας θα τους κρίνει ο λαός.

Υ.Γ. Η απορρόφηση αυτών των πόρων δεν απαιτεί εθνική συμμετοχή, επομένως, το πρόγραμμα χρηματοδοτείται και δεν συγχρηματοδοτείται, όπως εσφαλμένα αναφέρεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου".

Δεν υπάρχουν σχόλια: