Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

Υπογραφή της σύμβασης για την ανάθεση της εκπόνησης μελέτης του έργου «Αποκατάσταση του αρχαίου θεάτρου του Ορχομενού Βοιωτίας»


Αύριο στο Δημαρχείο Ορχομενού η παρουσίαση της τελικής μελέτης από τα μέλη του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ στη Δημοτική Αρχή και τους εμπλεκόμενους φορείς

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Την Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012 υπεγράφη στα γραφεία του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ» η σύμβαση για την ανάθεση της εκπόνησης μελέτης του έργου «Αποκατάσταση του αρχαίου θεάτρου του Ορχομενού Βοιωτίας». Τη σύμβαση υπέγραψαν ο πρόεδρος του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ», κος Σταύρος Μπένος και ο μελετητής, αρχιτέκτων-μηχανικός, κος Θεμιστοκλής Μπιλής. Το ποσό για την αμοιβή του θα αντληθεί από τον κουμπαρά που έχει ανοίξει του «ΔΙΑΖΩΜΑ» για το αρχαίο θέατρο του Ορχομενού Βοιωτίας.
Αντικείμενο της ανατιθεμένης μελέτης είναι η αποκατάσταση του αρχαίου θεάτρου του Ορχομενού Βοιωτίας. Η μελέτη αποκατάστασης θα περιλαμβάνει σχέδια, φωτογραφίες και κείμενα και θα χωρίζεται σε δύο μέρη: την Ανάλυση και την Πρόταση. Μέρη της ανάλυσης αποτελούν η αποτύπωση, καθώς και η μελέτη της αναπαράστασης. Η μελέτη περιλαμβάνει τα σημερινά ορατά ερείπια των συνθετικών ενοτήτων που απαρτίζουν το θέατρο, την περιοχή του κοίλου του θεάτρου, της ορχήστρας και όποιες πρωιμότερες ή μεταγενέστερες κατασκευές υπάρχουν σε αυτό καθώς και το σκηνικό οικοδόμημα. αρχιτεκτονικών μελών που βρίσκονται μέσα και έξω από τον περιφραγμένο αρχαιολογικό χώρο.
Υπενθυμίζουμε ότι για τις ανάγκες της αποκατάστασης και ανάδειξης του μνημείου η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος διαθέτει ήδη χρηματοδότηση ύψους 50.000 ευρώ στο ΥΠ.ΠΟ.Τ. μέσω Προγραμματικής Σύμβασης. Το «ΔΙΑΖΩΜΑ» έχει, επίσης, αναθέσει στον αρχιτέκτονα – μηχανικό, κο Διαμαντόπουλο Δημήτρη την εκπόνηση μελέτης για τη δημιουργία αρχαιολογικού πάρκου, το οποίο εκτός από το αρχαίο θέατρο θα συμπεριλαμβάνει και το σπουδαίο Μυκηναϊκό Ταφικό μνημείο (Θησαυρός του Μινύα) και ένα βυζαντινό ναό, σημείο αναφοράς του 10ου αιώνα (Παναγία της Σκριπούς), αλλά και την τοπογραφική μελέτη για τη δημιουργία του αρχαιολογικού πάρκου στον τοπογράφο - μηχανικό, κος Αρτεμάκη Νίκο. 
Το «Διάζωμα» ευχαριστεί θερμά όλους όσους συνεργάζονται με τον πλέον αρμονικό τρόπο για την ανάδειξη του σημαντικού μνημείου αυτού: το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Τουρισμού και τη Θ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, την Τοπική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, ιδιαιτέρως δε το Δήμο Ορχομενού Βοιωτίας και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Τέλος ευχαριστεί όλους τους πολίτες και τις επιχειρήσεις της περιοχής που ενισχύουν δυναμικά τον κουμπαρά του αρχαίου θεάτρου.


Στιγμιότυπο από την υπογραφή της σύμβασης, από αριστερά διακρίνονται οι κ.κ. Μπιλής Θεμιστοκλής, αρχιτέκτων – μηχανικός και Σταύρος Μπένος, πρόεδρος του σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ».

Δεν υπάρχουν σχόλια: