Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Σύσκεψη για τη Ρυθμιστική Αρχή Υδάτων εν όψει αποκρατικοποιήσεων

To ζήτημα της Ρυθμιστικής Αρχής Υδάτων στο πλαίσιο της αποκρατικοποιήσης ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ συζητήθηκε σε σύσκεψη που συγκάλεσε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Σταύρος Καλογιάννης.
Όπως δήλωσε αμέσως μετά ο κ. Καλογιάννης, στη σύσκεψη συζητήθηκε το πλαίσιο ρύθμισης των θεμάτων που αφορούν την αποκρατικοποίση της ΕΥΔΑΠ ΑΕ και ιδιαίτερα τα θέματα τιμολογιακής πολιτικής, ανάκτησης του περιβαλλοντικού κόστους, παρακολούθησης των ποσοτικών και ποιοτικών χαρακτηριστικών του πόσιμου ύδατος και των επεξεργασμένων λυμάτων, καθώς και θέματα ευαισθητοποίησης των καταναλωτών για την περιορισμένη διαθεσιμότητα των υδατικών αποθεμάτων.
Πρόσθεσε πως οι παραπάνω ρυθμίσεις είναι αναγκαίο και σκόπιμο, να ενταχθούν σε ένα γενικό πλαίσιο που θα αφορά στο σύνολο των χρήσεων του νερού (ύδρευση, άρδευση, βιομηχανική χρήση, επεξεργασία λυμάτων και επαναχρησιμοποίηση, αναψυχή κλπ), ώστε να καταστεί δυνατός ο ενιαίος συντονισμός για τη διαχείριση και προστασία των υδατικών πόρων, σύμφωνα και με τις επιταγές των σχετικών Οδηγιών της Ε.Ε.
Η Ειδική Γραμματεία Υδάτων (ΕΓΥ) που λειτουργεί στο ΥΠΕΚΑ, διαθέτει την κατάλληλη οργάνωση για την εποπτεία της διαχείρισης των υδατικών πόρων, με στόχο την ολοκληρωμένη παρακολούθηση, προστασία και αναβάθμισή τους, συμπλήρωσε.
«Είμαστε κατ’ αρχήν σύμφωνοι ώστε η Ειδική Γραμματεία Υδάτων να αναλάβει το ρόλο του ρυθμιστή για τη συνολική εποπτεία και έλεγχο της διαχείρισης των υδατικών πόρων» ανέφερε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ Στ. Καλαφάτης, που επίσης συμμετείχε στη σύσκεψη. «Στην κατεύθυνση αυτή θα ενισχύσουμε, εάν χρειαστεί, το ισχύον νομικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία της ΕΓΥ, ώστε να περιληφθούν όλες οι αναγκαίες ρυθμίσεις για την ομαλή προώθηση των αποκρατικοποιήσεων» πρόσθεσε.
Στη σύσκεψη μετείχαν ακόμη στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ). Πηγή http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2248461

Δεν υπάρχουν σχόλια: