Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Θ` ΕΠΚΑ στο Δίστομο με πρωτοβουλία της Εύης Τσώτα

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μεδεών – Μυκηναϊκές Σφραγίδες». Το 1907, μια ανασκαφή του αρχαιολόγου Γεώργιου Σωτηριάδη γύρω από την ακρόπολη του Μεδεώνα αποκάλυψε τους πρώτους αρχαίους τάφους, μεταξύ των οποίων και τάφους που χρονολογούνται στην Μυκηναϊκή περίοδο. Το 2013 για πρώτη φορά, τα μοναδικά ευρήματα από τον Μεδεώνα, μας βοήθησαν να ταξιδέψουμε στη μυκηναϊκή εποχή και να μάθουμε για μια σπουδαία πόλη του Κορινθιακού Κόλπου. 


Το πρόγραμμα εφαρμόστηκε πιλοτικά σε τέσσερις τάξεις του Δημοτικού Σχολείου Διστόμου (Γ΄, Δ΄, Ε΄, ΣΤ΄). Συνολικά 67 μικροί μας φίλοι επισκέφτηκαν τους χώρους της Συλλογής και θαύμασαν από κοντά τα υπέροχα ευρήματα από τον Μεδεώνα. Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε από την αρχαιολόγο Ε. Τσώτα και υλοποιήθηκε σε συνεργασία με την αρχαιολόγο Αθ. Παπαδάκη. Σκοπός του εκπαιδευτικού προγράμματος, η εξοικείωση των παιδιών με τη μυκηναϊκή τέχνη και ιδιαίτερα με τις μυκηναϊκές σφραγίδες. Τι είναι οι σφραγίδες, γιατί κατασκευάζονταν και σε τι χρησίμευαν, μερικοί από τους βασικούς σταθμούς του προγράμματος. Στη συνέχεια, διασκέδασαν φτιάχνοντας μαζί μας τις δικές τους σφραγίδες από πηλό, χαράσσοντας τα δικά του σύμβολα, τις δικές τους μοναδικές παραστάσεις.
Το εκπαιδευτικό υλικό του προγράμματος (φυλλάδιο και φύλλο εργασίας) θα αναρτηθεί σε ηλεκτρονική μορφή. Το πρόγραμμα θα υλοποιείται μετά από συνεννόηση με τη Θ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.
Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλονται στον φωτογράφο Γεώργιο Αθανασόπουλο που αφιλοκερδώς προσέφερε τις λήψεις των σφραγιδολίθων, καθώς και στις συντηρήτριες της Θ΄ ΕΠΚΑ Σοφία Μιχαήλογλου και Ιωάννα Μωραΐτου, για την πολύτιμη συνεργασία τους. Από καρδιάς οφείλω προσωπικά ένα μεγάλο ευχαριστώ στη συνάδελφο Αθηνά Παπαδάκη για τη συμπαράσταση και τις πολύτιμες συμβουλές της, την Προϊσταμένη της Θ΄ ΕΠΚΑ Αλεξάνδρα Χαραμή για τη θερμή υποστήριξή της, καθώς και τους φύλακες της Αρχαιολογικής Συλλογής Διστόμου Γεωργία Δουδούμη και Ευάγγελο Σφυρή, για τη συνεχή υποστήριξη και συνεργασία τους.

Πηγή https://www.facebook.com/groups/454648667884235/

Δεν υπάρχουν σχόλια: