Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

Απόδημοι μαθητές θα δώσουν και πάλι "ζωή" στο Αρχαίο Θέατρο Ορχομενού - Θα επισκεφθούν τον Ιούλιο την πόλη μας και θα ανεβάσουν την Λυσιστράτη!!!*

Το Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρου Σ. Ωνάση συνεργάζεται με την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών και για πρώτη φορά υποδέχεται στην Αθήνα, για τρία χρόνια, εκατόν ενενήντα μαθητές από την Ελλάδα, από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αυστραλία και την Ασία προκειμένου να συμμετάσχουν στα θερινά σχολεία. Ανάμεσα, μάλιστα, στο ανακοινωμένο πρόγραμμα τους – από την 1 έως τις 14 Ιουλίου -  συμπεριέλαβαν και μια ολοήμερη επίσκεψη στη Στερεά και συγκεκριμένα στις 14 Ιουλίου με προορισμό τους Δελφούς και τον Ορχομενό.

Στάση στη Στερεά…
Συγκεκριμένα, το «Ταξίδι στη γνώση», όπως ονομάζεται το πρόγραμμά τους, στην Στερεά περιλαμβάνει μια ολοήμερη επίσκεψη στους Δελφούς Μια υπέροχη διαδρομή διαμέσου της εύφορης πεδιάδα της Βοιωτίας, στις πλαγιές του Παρνασσού σε ένα τοπίο απαράμιλλης ομορφιάς όπου ως γνωστόν βρίσκεται ο Ναός του Απόλλωνα και το μουσείο Δελφών με το χάλκινο άγαλμα του Ηνίοχου.  Το απόγευμα θα αναχωρήσουν για τον Ορχομενό, όπου η «Λυσιστράτη» θα αναβιώσει στο Αρχαίο Θέατρο του Ορχομενού, μέσα από τα αποσπάσματα  θεατρικών παραστάσεων από τους μαθητές!!!

Τι  είναι τα Θερινά Σχολεία…

Τα πρώτα θερινά σχολεία του 2012 ολοκληρώθηκαν με επιτυχία και ο αντίκτυπος έγινε αισθητός με πολλαπλούς τρόπους. Το έργο αυτό θα συνεχίσει όλο τον Ιούλιο του 2013 φιλοξενώντας εβδομήντα μαθητές και τους καθηγητές τους από το Γενικό Λύκειο Ροδολίβους από τις Σέρρες,  το Institut du Sacré-Coeur από τη Μονς του Βελγίου, το Frederick Douglass Academy από τη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ, το Stedelijk Gymnasium Leiden από το Λέιντεν της Ολλανδίας και το National High School for Ancient Languages and Cultures “St. Constantine Cyril the Philosopher” από τη Σόφια της Βουλγαρίας.   

Για το 2013 τα Θερινά Σχολεία προσφέρουν μια ποικιλία από ενδιαφέροντα θέματα, παρέχοντας στους συμμετέχοντες – ωφελούμενους, αφενός, τη δυνατότητα να ασχοληθούν εποικοδομητικά με τα διαφορετικά γνωστικά αντικείμενα στο ευρύτερο πνεύμα της «Ακαδημίας Πλάτωνος», αφετέρου την ευκαιρία να γνωρίσουν τη σύγχρονη Ελλάδα και τους ανθρώπους της. Στο πλαίσιο αυτό θα συνεχιστεί η πνευματική επικοινωνία και συναναστροφή των συμμετεχόντων μαθητών σε κάθε κύκλο των Θερινών Σχολείων, επιτρέποντάς τους  να γνωρίσουν στην πράξη τις βασικές αρχές λειτουργίας της πόλης και της σχέσης της πολιτείας με τον πολίτη. Διαμέσου των προγραμματισμένων δραστηριοτήτων επιδιώκεται να ζήσουν οι μαθητές ένα πρόγραμμα που προάγει την ανάπτυξη της προσωπικότητας μέσα από τη γνώση, τις συναναστροφές, την αλληλεπίδραση με τους «συμπολίτες» και τον εμπλουτισμό των εμπειριών, προκειμένου να γίνουν πρεσβευτές των ιδανικών αυτών στις χώρες και στους τόπους προέλευσής τους. 
Τα Θερινά Σχολεία είναι ένα διακριτό και αυτοτελές έργο του προγράμματος με τίτλο: «Ακαδημία Πλάτωνος – Ανάπτυξη της Γνώσης και των καινοτόμων ιδεών», που υλοποιείται από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), σε σύμπραξη με την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης και το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού. Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος «Εκπαίδευση και δια βίου Μάθηση». Περισσότερες πληροφορίες για τη δράση των θερινών σχολείων παρέχονται στις ιστοσελίδες: http://www.plato-academy.gr & http://www.onassis.gr/.

* Θα επανέλθουμε με περισσότερες λεπτομέρειες όσον αφορά το πρόγραμμα υποδοχής του Δήμου Ορχομενού... 

Δεν υπάρχουν σχόλια: