Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

Νέο σενάριο για την φορολόγηση ακινήτων και αγροτεμαχίων

Χαμηλούς συντελεστές στα οικόπεδα χαμηλής αξίας, αλλά και υψηλότερους στα πολύ ακριβά ακίνητα, προβλέπει το τελικό σχέδιο νόμου για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων.
Το νομοσχέδιο , το οποίος έχει λάβει την τελική έγκριση της τρόικας, δόθηκε την Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου, από το υπουργείο Οικονομικών προς σχολιασμό στο ΠαΣοΚ και μέσα στις επόμενες ημέρες θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Για τα οικόπεδα που βρίσκονται εντός σχεδίου πόλης και οικισμών το υπουργείο τροποποίησε την αρχική κλίμακα που είχε 20 συντελεστές, με νέα κλίμακα με 25 συντελεστές.

Στην νέα κλίμακα ο βασικός φόρος για οικόπεδα με αξία έως 2 ευρώ ανά τ.μ θα ξεκινά από 0,02 ευρώ και όχι από τα 0,4 ευρώ το τ.μ. που προέβλεπε η αρχική , κάτι που επιφέρει μεγάλες ελαφρύνσεις σε ιδιοκτησίες  χαμηλής αξίας που με βάση το αρχικό σενάριο θα υφίσταντο σημαντικές επιβαρύνσεις. Αντιθέτως, δεν ισχύει το ίδιο για τις εντός σχεδίου πόλης και οικισμών εκτάσεις σε ακριβές περιοχές , οι οποίες θα επιβαρυνθούν περισσότερο σε σχέση με το αρχικό σενάριο.

Το σχέδιο νόμου στην τελική του μορφή προβλέπει πως ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων για τα αγροτεμάχια θα υπολογίζεται βάσει συντελεστή πρόσοψης που θα κυμαίνεται από 1 έως 1,2 ανάλογα με το εάν το ακίνητο έχει πρόσοψη σε δρόμο (εθνικό, επαρχιακό ή αγροτικό), ήτοι δεν θα επιβάλλεται σε όλα τα αγροτεμάχια με πρόσοψη σε οδό, ο συντελεστής 1,2.

Στις κατοικίες ο βασικός φόρος (συντελεστής) θα υπολογίζεται με κλίμακα 20 συντελεστών. Θα ξεκινά από 2,3 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για τιμή ζώνης έως 500 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και θα κλιμακώνεται μέχρι τα 14 ευρώ το τ.μ., για κατοικίες που βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης άνω των 5.000 ευρώ ανά τ.μ...

Το αρχικό ποσό του φόρου θα προκύπτει πολλαπλασιάζοντας το βασικό φόρο (0,0015 ευρώ ανά τ.μ) με το συντελεστή ορόφου, το συντελεστή βοηθητικών χώρων (όπου υφίστανται), το συντελεστή παλαιότητας και το συντελεστή ημιτελών χώρων. Για κάποιες δε περιπτώσεις ακινήτων έχει προβλεφθεί και συντελεστής απομείωσης ( π.χ. βιομηχανικές εγκαταστάσεις). Πηγή http://www.paseges.gr/el/news/Neo-senario-gia-thn-forologhsh-akinhtwn-kai-agrotemahiwn

Δεν υπάρχουν σχόλια: