Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

Τα διδάγματα της Μάχης της Πέτρας , η διαχρονική προσφορά των Υψηλάντηδων και ο σημερινός εορτασμός τους στην Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου!


Με πυξίδα το διαχρονικό μήνυμα που  στέλνει στον ελληνισμό η νικηφόρα Μάχη της Πέτρας  (η τελευταία μάχη του Αγώνα για την ελληνική ανεξαρτησία στις 12 Σεπτεμβρίου 1829 )  και με φόντο την ηρωική μορφή του Δημήτριου Υψηλάντη (Επικεφαλής των ελληνικών δυνάμεων την εποχή εκείνη) μπροστά στο επιβλητικό μνημείο που έστησε το 2000 στον περίβολο της Ιεράς Μονής του Αγίου Νικολάου του νέου ο κ. Παντελής Φραγκούλης, η τοπική κοινωνία τίμησε και φέτος την θεσμοθετημένη αυτή επέτειο. Μια επέτειο που χαρακτηρίζεται από την έντονη παρουσία και του Ποντιακού Ελληνισμού, που τιμά τον τόπο μας και την καταγωγή των Υψηλάντηδων. Το ORCHOMENOS PRESS ήταν και εκεί!

Ο κ. Παντελής Φραγκούλης μπροστά από μνημείο του Δημητρίου Υψηλάντη.
 Οι εκδηλώσεις «Υψηλάντεια 2013» κορυφώθηκαν  το πρωί της Κυριακής, 22 Σεπτεμβρίου 2013 με την δοξολογία εντός του Μοναστηριού πάνω από το Δ.Δ. Υψηλάντη παρουσία του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Θηβών και Λεβαδείας κκ. Γεωργίου καθώς και εκπροσώπων του Δήμου  Αλιάρτου και της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας, που και φέτος συνδιοργανώνουν αυτή την επέτειο.

Την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας εκπροσώπησε η θεματική Αντιπεριφερειάρχης κα Φανή Παπαθωμά, ενώ παρόντες ήταν ακόμη οι Βουλευτές κκ. Ευάγγελος Μπασιάκος και Ανδρέας Κουτσούμπας, ο Δήμαρχος Αλιάρτου κ. Γιώργος Ντασιώτης, ο Δήμαρχος Λεβαδεών κ. Νίκος Παπαγγελής, Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι της περιοχής, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας, Απόστρατοι αξιωματικοί και επίτιμοι Αρχηγοί,  ο Πρόεδρος του ΕΠΒ και Γεν. Γραμματέας της ΚΕΕΕ κ. Παναγιώτης Αγνιάδης, εκπρόσωποι τοπικών συλλόγων και φορέων ενώ και φέτος έντονη ήταν η παρουσία των Ποντιακών Σωματείων – με ξεχωριστή την εκπροσώπηση του Συλλόγου Ποντίων Άσπρων Σπιτιών και Λιβαδειάς «Ο Ευκλείδης».
Ο πανηγυρικός της ημέρας, στον προαύλιο του Μοναστηριού πλέον, εκφωνήθηκε φέτος από τον δάσκαλο του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αλιάρτου και ενεργότατο μέλος της τοπικής κοινωνίας κ. Γιώργο Γιαννακόπουλο, ένας λόγος μεστός, που φώτιζε με ενδιαφέρον πτυχές της ιστορικής αυτής περιόδου και την συμβολή του Υψηλάντη στην επιτυχία του αγώνα, για να κλείσει με μηνύματα και προτροπές, οι οποίες αυθόρμητα ενθουσίασαν τον κόσμο που είχε συγκεντρωθεί προκαλώντας το χειροκρότημα τους καθώς  και τα θετικά σχόλια του κκ. Γεωργίου…



Ο κ. Τσαλουχίδης συγχαίρει τον κ. Γιαννακόπουλο για την ομιλία του... 

Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων στο μνημείο που το 2000 και με προσωπικά του έξοδα, ο αξιόλογος Βοιωτός αξιωματικός της Αεροπορίας Στρατού κ. Παντελής Φραγκούλης και πολιτευτής του Νομού μας,  έστησε εκεί που δεν υπήρχε τίποτα προηγούμενα!
Ένα  επιβλητικό μνημείο για τον Δημήτριο Υψηλάντη, που κοσμήθηκε μάλιστα και με πυροβόλα της Πολεμικής Αεροπορίας, θεσμοθετώντας παράλληλα κι` αυτή την ετήσια επέτειο!

Κατάθεση στεφάνων – όσοι ήξεραν, γιατί υπήρξαν κι` άλλοι που θα έπρεπε να ντρέπονταν – έκαναν διαδοχικά η  Αντιπεριφερειάρχης Δια Βίου Μάθησης, Τουρισμού και Απασχόλησης Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας Φανή Παπαθωμά, ο Βουλευτής της ΝΔ κ. Ευάγγελος Μπασιάκος, ο Βουλευτής της ΝΔ κ. Ανδρέας Κουτσούμπας, εκ μέρους της Ανώτερης Φρουράς και του ΚΕΠΒ Θηβών Ταγματάρχης Πυροβολικού κ. Γιώργος Οικονόμου, εκ μέρους του Αστυνομικού Διευθυντή της Περιφέρειας Στερεάς ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής κ. Κωνσταντίνος Τοπάλης, ο Διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της Π.Ε. Βοιωτίας Πύραρχος κ. Ευθύμιος Ιωάννου, εκ μέρους της Λέσχης Αεροπορίας Στρατού ο Αντιστράτηγος ε.α. κ. Νικόλαος Ταμουρίδης, τέως α` Υπαρχηγός του ΓΕΣ, οι Δήμαρχοι Αλιάρτου και Λεβαδεών, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματίων Νότιας Ελλάδας και Νήσων κ. Γιώργος Ευθυμιάδης, από την Πανελλήνια Ένωση Ποντιών Αξιωματικών «Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης» Πτέραρχος ε.α. κ. Γιώργος Τσαλουχίδης, από το Σύλλογο Ποντίων Ν. Φιλαδέλφειας «Ο Δημήτριος Υψηλάντης» ο Πρόεδρος κ. Νικόλαος Κοπαλάς, ο εκπρόσωπος των Ποντίων της Π.Ε. Βοιωτίας και Πρόεδρος του Ευκλείδη κ. Τριαντάφυλλος Υφαντίδης, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Υψηλάντη κ. Χρήστος Χαιρόπουλος, μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αλιάρτου, του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αλιάρτου και εκπρόσωπο του Πολιτιστικού Συλλόγου της Τοπικής Κοινότητας Υψηλάντη. Εκ μέρους του κόμματος της ΑΝ.ΕΛ. στο τέλος στεφάνη κατέθεσε ο εκπρόσωπος της Βοιωτίας κ. Ιώαννης Ιωάννου.




Μετά το πέρας της τελετής, ακολούθησε κέρασμα στο Αρχονταρίκι της Μονής ενώ στην πλατεία του χωριού, ο δραστήριος Οικολογικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Υψηλάντη είχε ετοιμάσει ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων, στο οποίο συμμετείχαν τα χορευτικά του Ευκλείδη, του Δήμου Αλιάρτου και της Τοπικής Κοινότητας και με τις οποίες ολοκληρώθηκαν τα «Υψηλάντεια» 2013.



Ο κ. Φραγκούλης, που εξ` αιτίας τους θεσμοθετήθηκαν αυτές οι γιορτές με την "ψυχή"
των φετινών εκδηλώσεων ΥΨΗΛΑΝΤΕΙΑ 2013 κ. Γιαννόπουλο. 
Στο τέλος κεραστήκαμε και φέτος λιχουδιές με τοπικό μέλι, από την παραγωγό του Υψηλάντη κα Ελένη Παναγιώτου! 


Και του χρόνου! 

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΚΑΙ ΤΙΜΟΥΝ ΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΑΣ!!!! ΑΣ ΔΙΔΑΧΘΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΝΙΔΙΟΤΕΛΕΙΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΜΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΚΑΙ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΙ. ΜΟΝΟΝ ΤΟΤΕ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ..............

Ανώνυμος είπε...

Επιτέλους. Η ανάδειξη αυτών των τελετών πρέπει να έχουν ουσιαστικό περιεχόμενο και συμμετοχή και να μην είναι μαι τυπική διαδικασία.. Μου έκανε εντύπωση φέτος που δεν ήλθε στρατιωτικό άγημα να τιμήσει τους ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ! Γιατί άραγε?