Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

Ενθρονίστηκε στο Αϊβαλί και στις καρδιές των πιστών ο Μητροπολίτης Κυδωνιών Αθηναγόρας


Μέσα σε κλίμα συγκίνησης, με εκκλησιαστική ιεροπρέπεια και σύμφωνα με το τυπικό της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, ο Μητροπολίτης Κυδωνιών Αθηναγόρας τέλεσε την Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου, την πρώτη του Θεία Λειτουργία στη λαχούσα επαρχία του μετά την παμψηφεί, κατόπιν σχετικής πρότασης του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, εκλογή του από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου τον περασμένο Νοέμβριο.

Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας και πριν από την ψαλμωδία της φήμης του Προκαθημένου της Ορθοδοξίας και του νέου Ποιμενάρχη του Αϊβαλί πραγματοποιήθηκε η εγκατάσταση (ενθρόνιση)  του Μητροπολίτου Κυδωνιών στη λαχούσα επαρχία του από τους Μητροπολίτες Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου Ανδρέα, Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Κρήτης, και Θηβών και Λεβαδείας Γεώργιο, με το πολυπληθές εκκλησίασμα να αναφωνεί το ‘’Ὰξιος’’ ξεσπώντας σε παρατεταμένα χειροκροτήματα μέσα σε κλίμα έκδηλης πνευματικής έξαρσης και ιερής συγκίνησης.
Στην Θεία Λειτουργία παρέστησαν, επίσης, ο Επίσκοπος Ανδίδων Χριστοφόρος από τον Καναδά, Αντιπροσωπεία της Αθωνικής Πολιτείας με επικεφαλής τον Ηγούμενο της Μονής Διονυσίου Αρχιμ. Πέτρο και τον Αρχιγραμματέα της Ιεράς Κοινότητας Ιερομόναχο Θεόφιλο τον Παντοκρατορινό, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Σμύρνη Θεόδωρος Τσακίρης, ο Βουλευτής Λέσβου και Ὰρχων Πρωτέκδικος της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας Παύλος Βογιατζής, ο Δήμαρχος Ορχομενού Κωνσταντίνος Ξηρογιάννης, κληρικοί από διάφορα μέρη της Ελλάδας και της Ευρώπης και περισσότεροι από 700 προσκυνητές από την ιδιαίτερη πατρίδα του Μητροπολίτη Κυδωνιών, τη Βοιωτία, την Λέσβο, την Κρήτη, την Πελοπόννησο, την Αθήνα και διάφορα μέρη του Εξωτερικού. Τον ενθρονισθέντα Μητροπολίτη, κατόπιν Πατριαρχικής εντολής, διακόνησε ο Τριτεύων των Πατριαρχικών Διακόνων Θεόδωρος Μεϊμάρης. Προσφωνήσεις προς τον Μητροπολίτη Κυδωνιών για καλλίκαρπη ποιμαντορία στην πατρογονική γη της Αιολίδας απηύθυναν ο Μητροπολίτης της ιδιαίτερης πατρίδας του Θηβών και Λεβαδείας Γεώργιος, ο οποίος μετέφερε τις εγκάρδιες ευχές του κλήρου, των αρχόντων και του λαού της Βοιωτίας, και ο Αρχιμ. Κύριλλος Συκής, εκ μέρους του ποιμνίου του νέου Ιεράρχη.
Ο Μητροπολίτης Κυδωνιών, στον ενθρονιστήριο λόγο του, μετέφερε τις ευχές και τις ευλογίες του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου. Με συγκίνηση και δέος αναφέρθηκε στη μνήμη των προκατόχων του Μητροπολιτών Γρηγορίου, Ευγενίου και Αγαθαγγέλου αλλά και στις αναρίθμητες ψυχές των αναπαυομένων ορθοδόξων στην Αιολική γη, και ιδιαίτερα στις μεγάλες μορφές των Φώτη Κόντογλου, Ηλία Βενέζη και του αείμνηστου Πανεπιστημιακού Διδασκάλου της Λειτουργικής Ιωάννη Φουντούλη, ενώ επικαλέσθηκε την μεσιτεία του Αγίου Νεομάρτυρος Γεωργίου του Χιοπολίτου και των λοιπών Αγίων της περιοχής για την επιτυχή εξάσκηση των υψηλών και ευθυνοφόρων ιεραρχικών του καθηκόντων.  
Ο Μητροπολίτης Αθηναγόρας ανακοίνωσε προς το πυκνό εκκκλησίασμα τον διορισμό του Αρχιμανδρίτη Κύριλλου Συκή στη θέση του Πρωτοσυγκέλλου της Μητρόπολης, αλλά και την ανάθεση των καθηκόντων του Εκκλησιάρχη της ίδιας Μητρόπολης στον Αρχιμανδρίτη Ὰνθιμο Παππαλεξόπουλο, γεγονός που προκάλεσε τις ζωηρές επευφημίες και επιδοκιμασίες του πιστού λαού του Θεού. 
Να σημειωθεί ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, παρά την αρχική επιθυμία του να παραστεί στη Θεία Λειτουργία,  δεν μετέβη στο Αϊβαλή  ύστερα από την απόφαση των αρμοδίων υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού της Τουρκίας να μην επιτρέψουν την τέλεση της Θ.Λειτουργίας στον ανακαινισμένο ιστορικό Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Κυδωνιών. Οι αρμόδιες υπηρεσίες στην απάντηση που έδωσαν μόλις 48 ώρες πριν την προγραμματισμένη τέλεση της θείας λειτουργίας προέβαλαν γραφειοκρατικούς λόγους παρά το γεγονός ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο είχε υποβάλλει το  σχετικό αίτημα  πριν 6 μήνες.
Υπενθυμίζεται ότι το 2000 ο Οικoυμενικός Πατριάρχης είχε τελέσει, χωρίς προβλήματα, τη θεία λειτουργία στους Ταξιάρχες των Κυδωνιών. Χθες, η θεία λειτουργία και η εγκατάσταση του νέου Μητροπολίτη Αθηναγόρα πραγματοποιήθηκε τελικά σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα ξενοδοχείου.  Πηγή:www.amen.gr 


ΠΥΛΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΩΝ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στο http://www.amen.gr/article15466

Δεν υπάρχουν σχόλια: