Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013

Εκλογές ΟΤΑ: «Ναι» στην αλλαγή του εκλογικού νόμου λένε οι πολίτες

Πανελλαδική δημοσκόπηση της Rass για τον «Τύπο της Κυριακής«  (διεξήχθη από 8 έως 10 Οκτωβρίου σε δείγμα 1004 ατόμων) δείχνει ότι η αλλαγή του εκλογικού νόμου για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαίου έχει μεγάλη κοινωνική υποστήριξη. 

Ειδικότερα: Το 66,7% απαντά θετικά στην ερώτηση αν επιθυμεί να ψηφίζει χωριστά για τον υποψήφιο δήμαρχο και για τους δημοτικούς συμβούλους. Στην ίδια ερώτηση το 22,6% απαντά αρνητικά και το 10,7% δεν παίρνει θέση. Ακόμη εντυπωσιακότερο είναι το ποσοστό της κατάφασης στην ερώτηση για το ενιαίο ψηφοδέλτιο. Το 75,9% δηλώνει ότι επιθυμεί να ψηφίζει δημοτικούς συμβούλους σε ενιαίο ψηφοδέλτιο όπου θα περιλαμβάνονται τα ονόματα όλων των υποψήφιων αλφαβητικά και ανεξάρτητα από κομματική ένταξη. Μόνο το 18% διάκειται αρνητικά και το 6,1% δεν έχει διαμορφωμένη άποψη.
Το συμπέρασμα είναι ότι η αλλαγή που προωθεί ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Μιχελάκης και την οποία επαναβεβαίωσε χθες από το βήμα της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας θα προχωρήσει, για τον πρόσθετο λόγο ότι καταγράφεται κοινωνική δυναμική υπέρ μιας τέτοιας εξέλιξης. Κυβερνητικές πηγές σχολιάζουν ότι η τάση είναι υπέρ της όσο το δυνατόν μεγαλύτερης αποπολιτικοποίησης των αυτοδιοικητικών εκλογών, παρά την επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ προς την ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση.


Διακομματική η στήριξη στις αλλαγές

Να σημειωθεί ότι ο κ. Μιχελάκης έδωσε στη δημοσιότητα και τις απαντήσεις των πολιτών ανάλογα με το κόμμα που υποστηρίζουν (σ.σ. δεν της δημοσιεύει η εφημερίδα), σύμφωνα με το οποίες η στήριξη είναι διακομματική.

Συγκεκριμένα:

ΕΡΩΤΗΣΗ: Τον τελευταίο καιρό ακούγεται ότι θα αλλάξει ο εκλογικός νόμος για τις δημοτικές εκλογές έτσι ώστε: (α) να ψηφίζουμε ξεχωριστά τον δήμαρχο από τους δημοτικούς συμβούλους, (β) οι δημοτικοί σύμβουλοι να είναι σε ενιαίο ψηφοδέλτιο και να υπάρχει δυνατότητα να ψηφιστούν πρόσωπα από διαφορετικές παρατάξεις. Συμφωνείτε ή διαφωνείτε, με το (α), με το (β);

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ:

(α)        Σύνολο            ΝΔ       ΠΑΣΟΚ          ΔΗΜΑΡ          ΣΥΡΙΖΑ          Άλλα

Συμφωνώ                    67        72        68        68        62        65

Διαφωνώ                     22        18        20        21        27        27

Δεν απάντησαν            11        10        12        11        11        8

 

(β)        Σύνολο            ΝΔ       ΠΑΣΟΚ          ΔΗΜΑΡ          ΣΥΡΙΖΑ          Άλλα

Συμφωνώ                     76       79        78        80        71        73

Διαφωνώ                      18       15        15        12        24        22

Δεν απάντησαν              6        6          7          8          5          5

Δεν υπάρχουν σχόλια: