Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

Τζανέτος Καραμίχας: Ευκαιρία για "νοικοκύρηδες αγρότες" η μεταρρύθμιση της ΚΑΠ

Η μεταρρύθμιση της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής μετά το 2013 εφόσον γίνει σε μια βάση κοινωνικής συμμαχίας είναι δυνατόν να αποτελέσει ευκαιρία για ανάπτυξη και δημιουργία "ενός αγρότη νοικοκύρη", δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζανέτος Καραμίχας σε ημερίδα για την ΚΑΠ που διοργάνωσε η κορυφαία συνεταιριστική οργάνωση, στο νησί της Νάξου και πιο συγκεκριμένα στο αμφιθέατρο του δήμου.
Ο προϊστάμενος του γραφείου Βρυξελλών της ΠΑΣΕΓΕΣ, κ. Γιάννης Κολυβάς επεσήμανε πως η ΚΑΠ έχει χάσει όλα της τα κοινά χαρακτηριστικά, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος γι α μερική ή ολική επανεθνικοποίησή της μετά το 2020.


Στη συνέχεια της ομιλίας του παρουσίασε τις προτάσεις της ΠΑΣΕΓΕΣ για τη νέα ΚΑΠ με τα βασικά σενάρια, εξηγώντας στο κοινό τις επιπτώσεις του καθενός για την αγροτική οικονομία, τους παραγωγούς, την εθνική οικονομία και τις επιπτώσεις σε τοπικό επίπεδο.


Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τα σενάρια που εκπόνησε και μελέτησε η ΠΑΣΕΓΕΣ και ειδικά το πρώτο (μία ενιαία περιφέρεια), η νέα ΚΑΠ θα σημάνει αύξηση των ποσών που θα κατευθυνθούν στην περιοχή των Κυκλάδων.

Τις ευχαριστίες της ΕΑΣ Νάξου προς την ΠΑΣΕΓΕΣ εξέφρασε ο πρόεδρος της ΕΑΣ Δημήτρης Καπούνης, καλοσωρίζοντας τους προσκεκλημένους, ενώ δεν παρέλειψε να ρίξει "βέλη" ενάντια στο Νόμο 4015, καθώς όπως είπε έχει δημιουργήσει αναστάτωση και δυσλειτουργίες στις συν/κές επιχειρήσεις.


Περισσότερους πόρους από τη νέα ΚΑΠ για ανάπτυξη στον αγροτικό τομέα ζήτησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Συρμαλένιος, παρουσιάζοντας σημεία του προγράμματος του κόμματος, ενώ τόνισε την ανάγκη "να βγούμε από τα μνημόνια".

Πιο ενεργό ρόλο για τις περιφέρειες ζήτησε από την πλευρά του ο αρμόδιος αντιπεριφερειεάρχης, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη η ύπαιθρος και η περιφέρεια να αποτελέσουν μοχλό ανάπτυξης.

Στις "προτεραιότητες  πολιτικής για την Αγροτική Ανάπτυξη" αναφέρθηκε ο κ. Μιχάλης Σμύρης, Προϊστάμενος ΥΟΠΑ της ΠΑΣΕΓΕΣ.

Για την "αγροτική ανάπτυξη στο πλαίσιο της ΚΑΠ μετά το 2014. Συλλογικές δράσεις - Διεπαγγελματικές συμφωνίες", μίλησε ο κ. Ντίνος Μπλιάτσιος, Γεωπόνος, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος  της "Γεωργική Ανάπτυξη ΑΕ"
   


Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν πλήθος κόσμου και συνεταιριστικών στελεχών, ο πρόεδρος της ΕΑΣ Νάξου Δημήτρης Καπούνης, μέλη του ΔΣ της Ένωσης, ο δήμαρχος Νάξου Μανόλης Μαργαρίτης, ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Συρμαλένιος, αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Αντώνης Χατζηιωάννου, ενώ χαιρετισμό απέστειλε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Ρήγας. Πηγή www.paseges.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: