Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

Γεύσεις και Αρώματα στο Χαλάνδρι...από τον Ορχομένιο Κώστα Μερτζάνη

Το έχουμε ξαναπεί πόσο μας αρέσει να βλέπουμε μικρά παντοπωλεία ανθρώπων με μεράκι να ανοίγουν σε γειτονιές της πόλης και να φέρνουν κοντά μας προϊόντα μικρής παραγωγής, που δύσκολα θα τα ανακαλύπταμε διαφορετικά. Μας δίνουν τη δυνατότητα να βάζουμε στο τραπέζι μας ελληνικά προϊόντα με ποιότητα και γνησιότητα. Τελευταία μας "ανακάλυψη" το μικρό παντοπωλείο "Γεύσεις και Αρώματα" του Κώστα Μερτζάνη, στο Χαλάνδρι. Μικρό μεν, καλά εξοπλισμένο δε, αν λάβουμε υπόψη μας ότι πλουτίζεται συνέχεια. 
Σταχυολογώντας λίγες από τις ετικέτες του ενδεικτικά, θα αναφέρουμε τα ζυμαρικά Αδαμαντίνα, τα ζυμαρικά ζέας Αντωνόπουλου, τον χειροποίητο χιώτικο τραχανά της Σμαράγδας Αμπατζή και εκείνον από την Αράχωβα, τις νιφάδες ζέας του Αντωνόπουλου, τα αλεύρια διαφόρων τύπων από τους μύλους Πανταζή. Θα βρείτε τα πολύ νόστιμα πατέ της Kollectiva, την μαρινάδα Κυβέλη για κρεατικά, τις μαρμελάδες Smyrne από το Ναύπλιο και το βραβευμένο μέλι με μαστίχα Froot Delicacies, χαλβά με μαστίχα Χίου (δοκιμασμένος-εξαιρετικός), σουτζούκι με μουσταλευριά από την Κύμη. 
Το ψυγείο περολαμβάνει εξίσου ενδιαφέροντα πράγματα, σαν τα λουκάνικα από βουβάλι του Βαφειάδη (Φερρές Έβρου), τα μυκονιάτικα ειδικής παραγγελίας, της φάρμας Φωτιάδη και της Σπάρτης από τη Λακωνική Τροφίμων. Υπάρχει λούζα Μυκόνου, σύγκλινο Μάνης του Κουράκου, απάκι, ακροκώλιον Στρεμμένου. Από τα τυριά ξεχωρίσαμε τη φέτα Παγώνη, την κοπανιστή Μυκόνου, ένα πολύ καλό κεφαλοτύρι Κστοριάς, τα τυριά Μπακολουκά από την Αράχωβα. Θα βρείτε και πέστροφα καπνιστή Δήμου, αλλά και την παλιομοδίτικη πορτοκαλάδα Ορχομενού της Αγνής Οικονόμου, δυσεύρετη στην Αθήνα. Δεν λείπει και ο περίφημος "Σμυρνέικος" καφές Δρακούλη. Και το κλου είναι τα φρέσκα φύλλα αλόης που έχουν μεγάλη ζήτηση: κόβεις κάθε φορά ένα φετάκι από το παχύ κακτοειδές, για όποια χρήση το θέλεις -και είναι πολλές, όχι μόνο καλλωπιστικές. Μέχρι που τρώγεται! Υπάρχει και φυσικός χυμός αλόης της Aloe Vera από τον Ορχομενό. 
Ό,τι και να ζητήσετε ο Κώστας θα σας κατατοπίσει πρόθυμα γιατί του αρέσει πολύ αυτό που κάνει. 

25ης Μαρτίου 11, Χαλάνδρι τηλ. 211 4079448

Ν.Γ. http://www.athinorama.gr/umami/market/editorschoice/?edtid=26544

Δεν υπάρχουν σχόλια: