Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014

Παρουσιάστηκαν οι οριστικές μελέτες για το αρχαιολογικό πάρκο Ορχομενού

Παρουσιάστηκαν στον Ορχομενό οι οριστικές μελέτες για την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων ενώ όπως τονίστηκε ο στόχος τώρα είναι η χρηματοδότηση της κατασκευής του έργου από το νέο ΕΣΠΑ υπό την προϋπόθεση όμως να παρακαμφθεί το μειονέκτημα του στόχου 2 και να υπάρξει συγχρηματοδότηση του έργου από το Εθνικό σκέλος του υπουργείου Ανάπτυξης.
«Είναι πραγματικά μια ιστορική μέρα για τον Ορχομενό. Μετά από περίπου δύο χρόνια επεξεργασίας παραδόθηκαν από τους μελετητές του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ στο δήμος μας πλήρεις φάκελοι με τις ολοκληρωμένες μελέτες οι οποίοι θα κατατεθούν και στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο για την τελική έγκριση», σημείωσε μιλώντας στο STAR Κεντρικής Ελλάδας ο δήμαρχος Ορχομενού Κώστας Ξηρογιάννης και πρόσθεσε: «Είμαστε αισιόδοξοι, ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πρώτη φάση και στόχος τώρα είναι να μπορέσει να ενταχθεί το έργο στη νέα προγραμματική περίοδο για χρηματοδότηση».
Για μεγάλη επιτυχία του δήμου Ορχομενού αλλά και του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ μίλησε ο πρόεδρος του Σταύρος Μπένος τονίζοντας ότι η συγκεκριμένη επίτευξη θα αποτελέσει οδηγό για τη χώρα γενικότερα.
«Είστε ένα σπουδαίο Δημοτικό Δυμβούλιο. Εδώ στον Ορχομενό το ΔΙΑΖΩΜΑ βρήκε την καλύτερη υποδοχή σε όλη τη χώρα. Πουθενά στις τοπικές κοινωνίες δεν γίνονται μεγάλα πράγματα αν δεν υπάρχει ομόνοια. Μπορεί να σκεφτεί η τοπική εξουσία πράγματα καταπληκτικά αν όμως οι τοπικές κοινωνίες δεν τα υιοθετήσουν σε ένα πνεύμα ενότητας όπως εσείς έχετε καλλιεργήσει τότε δεν έχουν συνέχεια», είπε ο κ. Μπένος.
Και συμπλήρωσε: «Δεν είναι ιστορική ημέρα μόνο για τον Ορχομενό αλλά και για το ΔΙΑΖΩΜΑ. Πρόκειται ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα δεν είναι τυχαίο ότι  δώσαμε μεγάλο βάρος σε αυτό. Εδώ δεν έχουμε μόνο ένα θέατρο όπως σε άλλες περιοχές έχουμε ένα αρχαιολογικό πάρκο και μάλιστα με την εμπλοκή πέρα από τους θεσμούς του κράτους και της εκκλησίας μας. Άρα αυτό που κάνουμε εμείς είναι ένα δείγμα γραφής για τη χώρα».
Επίσης όπως έκανε γνωστό πρόσφατα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Περιβάλλοντος όπου τον κάλεσαν προκειμένου να μεταφέρει την εμπειρία του πάρκου στον Ορχομενό «για να δει η χώρα τι θα κάνει στο ΕΣΠΑ σε διάφορες άλλες περιοχές».
Σύμφωνα με τον Σ. Μπένο «οι δυνάμεις του κράτους λόγω της κρίσης δεν επαρκούν για να διεκπεραιώσουν τόσο μεγάλα έργα και χρειάζεται και η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα και γι΄ αυτό το ΔΙΑΖΩΜΑ έχει προσεγγίσει μεγάλες εταιρίες που θέλουν να χρηματοδοτήσουν τέτοιες ενέργειες» και όπως επεσήμανε «αυτό το μοντέλο το δικό μας το δικό μας θα εκμεταλλευτεί και η χώρα».
Καταλήγοντας ο Σταύρος Μπένος αφού σημείωσε ότι το έργο πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το 2020 υπογράμμισε: «Θέλω να κλείσω με ένα ανθρώπινο ευχαριστώ στον κ. Ξηρογιάννη και τον κ. Ζυγούρη, η αυταπάρνηση τους, ο ρομαντισμός, η αγάπη τους και η στήριξή τους ήταν μοναδική και απευθύνω έκκληση στη νέα δημοτική αρχή να ακολουθήσει αυτό το παράδειγμα». Πηγή http://viotianet.gr/?p=24864
orx2
orx3

Δεν υπάρχουν σχόλια: