Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

Καρπός πολύχρονης έρευνας το βιβλίο «Βοιωτικός Τύπος και Δημοσιογραφία»




Την τιμή και τη χαρά είχε το Σαββάτο 18 Απριλίου ο Μορφωτικός Σύλλογος Λιβαδειάς να παρουσιάσει στις αίθουσές του (Στέγη Σ. Σταθά) το καινούριο βιβλίο του  κ. Γεωργίου Κωσταγιάννη «Βοιωτικός Τύπος και Δημοσιογραφία». Πρόκειται για ένα βιβλίο σταθμό όχι μόνο για τη Βοιωτική δημοσιογραφία, αλλά και για την πανελλήνια, αφού στις σελίδες του, παράλληλα με την ιστορία του Βοιωτικού Τύπου από την πρώτη εφημερίδα μέχρι σήμερα, ξεδιπλώνεται και η ιστορία και η εξέλιξη του Τύπου στη χώρα μας από τα προεπαναστατικά χρόνια μέχρι και τη σύγχρονη εποχή της ηλεκτρονικής δημοσιογραφίας.








Καρπός πολύχρονης έρευνας το έργο κινείται στους βασικούς άξονες της Λιβαδειάς – Θήβας και αναπτύσσεται και στις περιφερειακές πόλεις και χωριά, αρχίζοντας με τη «Βοιωτία» της Θήβας του 1874 και τους «Θεσμούς» της Λιβαδειάς του 1877. Παράλληλα με τις εφημερίδες παρουσιάζονται και τα τυπογραφεία της περιοχής μας και οι άνθρωποι που υπηρέτησαν και συνεχίζουν να υπηρετούν τον τύπο από ποικίλες θέσεις. Και βέβαια, επειδή ο Τύπος είναι ο καθρέπτης της εποχής του, αντανακλά μέσα από τα έντυπά του και η ζωντανή ιστορία της εποχής, πολύτιμη γιατί δείχνει τον τρόπο που τη βίωναν και τη βιώνουν καθημερινά οι δημιουργοί και οι αποδέκτες των εξελίξεων.
Για το βιβλίο και το συγγραφέα Γεώργιο Κωσταγιάννη μίλησε αρχικά η Πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου κ. Άννα Νικολάου, η οποία τόνισε ότι ο συγγραφέας μέσα από τον επίπονο δρόμο της δια βίου μάθησης και της αγάπης του για τον τόπο μας έχει κατορθώσει να μας παρουσιάσει έργα πρωτοποριακά που αγγίζουν όλες τις πτυχές της ανθρώπινης ζωής.
Κύριοι ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο κ. Κώστας Κατής και ο κ. Πέτρος Χουτζούμης. Ο κ. Κατής, τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ, μέλος της Διεθνούς Ενώσεως Δημοσιογράφων, Αντιπρόεδρος στο Δημοσιογραφικό Ίδρυμα Μπότση και για περισσότερα από 20 χρόνια αρχισυντάκτης, διευθυντής σύνταξης και διευθυντής στις εφημερίδες ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ και ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ Της ΚΥΡΙΑΚΗΣ και γνωστός συγγραφέας με παραγωγή ένδεκα μέχρι τώρα βιβλίων αναγνωρισμένων από κορυφαίους πνευματικούς ανθρώπους, μίλησε τόσο για τη σαραντάχρονη προσφορά του κ. Κωσταγιάννη στον πολιτισμό από τη θέση του Προέδρου του Μορφωτικού Συλλόγου όσο και για τη μοναδικότητα του βιβλίου του, ενός βιβλίου οδηγού για δημοσιογράφους και για ιστορικούς, καθώς αναπτύσσει ένα θέμα που κανείς μέχρι τώρα δεν έχει τολμήσει να ερευνήσει και να συνθέσει σε ένα τόσο περιεκτικό σύνολο.
Ο κ. Χουτζούμης, δημοσιογράφος, συντάκτης της εφημερίδας ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ, ιδρυτής και συντάκτης της εφημερίδας ΒΟΙΩΤΙΚΗ ΩΡΑ, μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων, μέλος του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου και μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών με έξι σημαντικά θεατρικά έργα και πολλά διηγήματα, ανέλυσε το περιεχόμενο του βιβλίου και τόνισε τη σημασία του για την περιφερειακή δημοσιογραφία, η οποία δεν αντιμετωπίζεται ισάξια με αυτή των μεγάλων πόλεων και αγωνίζεται να επιβιώσει με τις μικρές δυνάμεις των ντόπιων δημοσιογράφων και όσων ενδιαφέρονται για την πρόοδο του τόπου τους.
Ο τρίτος ομιλητής κ. Πάνος Σόμπολος, Πρόεδρος του ΕΔΟΕΑΠ και της ΕΣΗΕΑ επί σειρά ετών, δεν μπόρεσε να παρευρεθεί εξαιτίας έκτακτης υποχρέωσής του μακριά από την Αθήνα, αλλά χαιρέτησε την εκδήλωση με θερμό μήνυμά του και δήλωσε ότι θα είναι παρόν στην παρουσίαση του βιβλίου στην Αθήνα.
 
Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του πλήθος κόσμου και θερμούς χαιρετισμούς απηύθυναν ο Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως και εκπρόσωπος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Θηβών και Λεβαδείας κ.κ. Γεωργίου, ο Βουλευτής κ. Ευάγγελος Μπασιάκος, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. Παναγιώτης Αγνιάδης. Ο αντιδήμαρχος Λεβαδέων κ. Ιωάννης Δημητρόπουλος ,ο πρώην Δήμαρχος, δικηγόρος και Δημοτικός Σύμβουλος κ. Αριστείδης Ρούσσαρης, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Αλέξανδρος Μητάς, ο Πρωτοπρεσβύτερος κ. Λουκάς Κορογιάννος και ο παλαίμαχος δημοσιογράφος κ. Λουκάς Δημάκας. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η ΕΣΤΙΑ ΜΗΤΕΡΑΣ, η ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, ο ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΤΟ ΓΑΪΤΑΝΑΚΙ», ο ΑΚΟΛ και από το Δίστομο η πολιτιστική εταιρεία «ΤΟ ΜΑΡΤΥΡΙΚΟ ΔΙΣΤΟΜΟ ΚΑΙ ΟΙ 218 ΣΦΑΓΙΑΣΘΕΝΤΕΣ»
Τη βραδιά έκλεισε ο συγγραφέας κ. Κωσταγιάννης, ο οποίος ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντες και το κοινό για την παρουσία τους και μίλησε για τη σημασία του Τύπου τόσο στην καθημερινότητά μας όσο και στην ιστορική εξέλιξη των γεγονότων.

Πηγή Μορφωτικός Σύλλογος Λιβαδειάς 

Δεν υπάρχουν σχόλια: