Πέμπτη 21 Μαΐου 2015

Εξαρθρώθηκε σπείρα που πετροβολούσε και έκλεβε οδηγούς στο Πυρί Θήβας

geΕξαρθρώθηκε εγκληματική σπείρα, τα μέλη της οποίας διέπρατταν συστηματικά κλοπές – φθορές, σε διερχόμενους οδηγούς στην περιοχή του Πυρίου Θηβών Βοιωτίας 
Συνελήφθησαν (4) μέλη της σπείρας και ταυτοποιήθηκαν (2) ακόμη συνεργοί τους, μετά από στοχευμένη αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε στον Καταυλισμό «ROMA» Πυρίου Θηβών .
 Στο πλαίσιο της έρευνας, που διεξάγεται από το Τμήμα Ασφαλείας Θηβών, εξιχνιάσθηκαν (13) περιπτώσεις κλοπών – φθορών που διαπράχθηκαν από τις αρχές του προηγούμενου μήνα. 
Τα μέλη της σπείρας «στρατολογούσαν» ανήλικους ομόφυλούς τους, οι οποίοι υπό την καθοδήγησή τους έριχναν πέτρες και άλλα αντικείμενα σε διερχόμενους οδηγούς, με σκοπό την ακινητοποίηση των οχημάτων τους και την διάπραξη κλοπών από το εσωτερικό τους. 
Μάλιστα σε δύο περιπτώσεις, οι δράστες δεν δίστασαν να τοποθετήσουν επί του οδοστρώματος ομόφυλό τους νήπιο ή να το πετάξουν πάνω σε διερχόμενο όχημα, προκειμένου να το ακινητοποιήσουν, με άμεσο κίνδυνο τραυματισμού είτε των νηπίων, είτε των διερχόμενων οδηγών. 
Σημειώνεται ότι σε βάρος ενός εκ των συλληφθέντων εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης για ληστεία, ενώ είχε διαφύγει από Ίδρυμα Ανηλίκων όπου κρατούνταν για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών.
Κατά την διάρκεια της επιχείρησης, ελέγχθηκαν συνολικά (215) άτομα και (32) οχήματα, προσήχθησαν (78) άτομα, βεβαιώθηκαν (16) παραβάσεις περί Κ.Ο.Κ. και κατασχέθηκαν (2) κυνηγετικά όπλα και μικροποσότητα ηρωίνης.


Συγκεκριμένα συνελήφθησαν τέσσερις  ημεδαποί, μέλη της σπείρας, ηλικίας 34, 33, 22 & 18 ετών και ταυτοποιήθηκαν τα πλήρη στοιχεία δύο  ακόμη ομόφυλων συνεργών τους, ηλικίας 31 και 14 ετών.
Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία, κακουργηματικού χαρακτήρα, για  τα κατά περίπτωση αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, των διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπών, της διατάραξης της ασφάλειας των συγκοινωνιών, της παράβασης νομοθεσίας περί ναρκωτικών, της έκθεσης σε κίνδυνο ζωής και της παραβίασης περιορισμών διαμονής.
Η εξάρθρωση της εγκληματικής σπείρας επιτεύχθηκε χθες το πρωί, μετά από στοχευμένη αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε στο Καταυλισμό «ROMA» Πυρίου Θηβών και είναι αποτέλεσμα μεθοδικής έρευνας και ειδικότερα κατάλληλης αξιολόγησης – αξιοποίησης στοιχείων, που είχαν συλλεχθεί από το Τμήμα Ασφαλείας Θηβών.
Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ευρύτερου επιχειρησιακού σχεδιασμού της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Στερεάς Ελλάδας για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και σε αυτή συμμετείχαν αστυνομικοί από διάφορες Υπηρεσίες των Διευθύνσεων Αστυνομίας Βοιωτίας, Εύβοιας, Φθιώτιδας και Φωκίδας, καθώς και από Υπηρεσίες της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής.
Αναλυτικότερα, όπως προέκυψε από τη μεθοδική αστυνομική έρευνα, οι ανωτέρω δράστες, μαζί με άγνωστο αριθμό συνεργών τους, είχαν συστήσει εγκληματική ομάδα με ιεραρχική δομή και συγκρότηση, τουλάχιστον από τις αρχές Απριλίου του τρέχοντος έτους και διέπρατταν κλοπές και φθορές, σε βάρος κυρίως διερχόμενων οδηγών, στην αερογέφυρα που συνορεύει με τον ανωτέρω Καταυλισμό, ενώ είχαν προβεί και στη διάπραξη κλοπών σε βάρος πεζών και σταθμευμένων οχημάτων, σε περιοχές πλησίον αυτού.
Σύμφωνα με το τρόπο δράστης τους (modus operandi), τα δύο «αρχηγικά μέλη» (34χρονος και 33χρονος),  με τη συνδρομή των υπόλοιπων συνεργών τους, «στρατολογούσαν» και χρησιμοποιούσαν ανήλικους ομόφυλούς τους, οι οποίοι δρώντας με διαφορετική σύνθεση κάθε φορά, υπό την καθοδήγηση αλλά και τη συμμετοχή των μελών της σπείρας, έριχναν πέτρες και άλλα αντικείμενα σε διερχόμενους οδηγούς, με σκοπό την ακινητοποίηση των οχημάτων τους και τη κλοπή χρημάτων και μικροαντικειμένων, από το εσωτερικό τους.
Μάλιστα σε δύο περιπτώσεις, οι δράστες δεν δίστασαν να τοποθετήσουν επί του οδοστρώματος ομόφυλό τους νήπιο ή να το πετάξουν πάνω σε διερχόμενο όχημα, προκειμένου να το ακινητοποιήσουν, με άμεσο κίνδυνο τραυματισμού είτε των νηπίων, είτε των διερχόμενων οδηγών.
Ακολούθως οι δράστες, μετά τη διάπραξη των κλοπών ή φθορών, διέφευγαν πεζή και κρύβονταν στον παρακείμενο Καταυλισμό, τον οποίο χρησιμοποιούσαν ως «ορμητήριό» τους.
Στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας, εξιχνιάσθηκαν μέχρι τώρα δεκατρείς (13) κλοπές – φθορές, εκ των οποίων εννέα (9) περιπτώσεις σε βάρος διερχόμενων οδηγών (Δ.Χ.Φ., Ι.Χ.Φ. & Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτων), δύο (2) περιπτώσεις σε βάρος ανυποψίαστων πολιτών και δύο (2) περιπτώσεις από σταθμευμένα οχήματα εταιρίας μεταφορών και αποθήκης ημεδαπού.
Η λεία που αποκόμισαν από την παράνομη δράση τους, περιλαμβάνει κυρίως χρηματικά ποσά, ηλεκτρονικές συσκευές, ηλεκτρικά εργαλεία, καθώς επίσης προσωπικά έγγραφα και αντικείμενα των παθόντων.
Η έρευνα από το Τμήμα Ασφαλείας Θηβών βρίσκεται σε εξέλιξη, προκειμένου να διερευνηθεί όλο το εύρος της εγκληματικής τους δραστηριότητας και να διαπιστωθεί η τυχόν συμμετοχή ή/και εμπλοκή των μελών της σπείρας και σε άλλες συναφείς αξιόποινες πράξεις.
Συνολικά κατά τη διάρκεια της χθεσινής στοχευμένης αστυνομικής επιχείρησης, ελέγχθηκαν (215) άτομα και (32) οχήματα, ενώ προσήχθησαν (78) άτομα, βεβαιώθηκαν (16) παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και κατασχέθηκαν μικροποσότητα ηρωίνης που βρέθηκε στην κατοχή του 34χρονου, καθώς και δύο (2) κυνηγετικά όπλα, εκ των οποίων για το ένα είχε δηλωθεί η κλοπή του και για το άλλο η απώλειά του στο Τμήμα Ασφαλείας Θηβών.
Σημειώνεται ότι ο 33χρονος και ο 18χρονος, είχαν συλληφθεί κατά το παρελθόν για διάπραξη παρόμοιων αδικημάτων. Επίσης σε βάρος του 18χρονου εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης της κας Ανακρίτριας Πλημμελειοδικών Θηβών για ληστεία, ενώ είχε διαφύγει από Ίδρυμα Ανηλίκων, όπου κρατούνταν για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών.
Οι συλληφθέντες, με την σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία, θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θηβών.
Οι συγκεκριμένες επιχειρησιακές δράσεις, οι οποίες αποσκοπούν στην πρόληψη, αλλά και στην καταστολή της εγκληματικότητας, θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση και ενδιαφέρον.

Δεν υπάρχουν σχόλια: