Κυριακή 31 Μαΐου 2015

Στήριξη των αγροτών που επλήγησαν από την έντονη χαλαζόπτωση στον Καλλικρατικό Δήμο Λεβαδέων ζητά η ΟΝΝΕΔ Λιβαδειάς

Στις 27 Μαΐου 2015 οι αγρότες του Δήμου Λεβαδέων έγιναν μάρτυρες απίστευτης χαλαζόπτωσης στον Κεντρικό Κάμπο της Λιβαδειάς, συγκεκριμένα στις περιοχές της Χαιρώνειας και του Λαφυστίου. Από τις πρώτες αναφορές των ιδίωντων αγροτών έγινε λόγος για την καταστροφή αμπελιών, ελιών, βαμβάκια που μόλις είχαν φυτρώσει, ντοματών, σιτηρών, και δεκάδων άλλων αγροτικών προϊόντων καθώς επίσης και υλικών ζημιών.
Δεδομένης της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας εξαιτίας της μη καταβολής δικαιούμενων πληρωμών, που βρίσκονται σ’ εκκρεμότητα εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα, μάλιστα εν μέσωτης καλλιεργητικής περιόδου και των άμεσων χρηματοδοτικών αναγκών, που αυτή απαιτεί, του  ΦΕΚ Β 293/ 27-2-15 με θέμα «Διαχείριση των ταμειακών διαθεσίμων του Ε.Λ.Ε.ΓΕ Π . από τον Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.)» και ουσιαστικά της δέσμευσης των αποθεματικών του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε,και τώρα του απρόβλεπτου αυτού καιρικού φαινομένου που «πηγαίνει» πίσω τον προγραμματισμό των αγροτών καλούμε:
1.       Τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου - ΕΛΓΑ κ.α. - να προβούν σε άμεση αποτίμηση των πληγέντων περιοχών και καλλιεργειών.

2.       Για άμεση μέριμνα χορήγησης κονδυλίου με στόχο την  αποκατάσταση των ζημιών και την όσο δυνατόν ομαλή συνέχιση της καλλιεργητικής περιόδου.


3.       Για χρηματική αποζημίωση, εντός εύλογου χρονικού  διαστήματος, μετά την επιτόπια αυτοψία κλιμακίου του ΕΛΓΑ στις  πληγείσες περιοχές και τη λήξη των δηλώσεων ζημίας των πληγέντων αγροτών.

4.       Για νομοθετική ρύθμιση ελάφρυνσης φόρου στα αγροτεμάχια στις περιοχές που επλήγησαν εν μέσω της περιόδου δηλώσεως φόρου εισοδήματος.

Χαιρετίζουμε τη κίνηση του Δήμου Λεβαδέων για τη στελέχωση στο Δημοτικό Κατάστημα στη Λιβαδειά και στο Δημοτικό Κατάστημα Χαιρώνειας χώρου ώστε οι δημότες του Καλλικρατικού Δήμου να υποβάλλουν δήλωση ζημίας στον ΕΛΓΑ όπως και την απόφαση του ΔΣ της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας καθώς πλην της περιοχής της Λιβαδειάς Βοιωτίας και του Ορχομενού Βοιωτίας όμορες περιφερειακές ενότητες, Φθιώτιδας και Ευβοίας, επλήγησαν από το ακραίο αυτό καιρικό φαινόμενο σ’ ένα ανοιξιάτικο τοπίο.  Καθώς επίσης τη πρωτοβουλία του Βουλευτή Βοιωτίας και Τομεάρχη Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής της ΝΔ  Βαγγέλη Μπασιάκου ο οποίος έφερε στη Βουλή το θέμα με σχετική ερώτησή του, αναμένοντας απαντήσεις του αρμοδίου Υπουργού.
Πεποίθησή μας είναι ότι οι αρμόδιοι φορείς , ευρύτερα η ελληνική κυβέρνηση, οφείλουν να κινηθούν με γνώμονα την επανεκκίνηση της αγροτικής οικονομίας και όχι τη καταδυνάστευση του πρωτογενή τομέα της πατρίδας μας.


Τομέας Τοπικής Αυτοδιοίκησης

ΔΗΜ.Τ.Ο. Ο.Ν.ΝΕ.Δ. Λιβαδειάς

Δεν υπάρχουν σχόλια: