Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

Οι αγρότες «αγχώνουν» την κυβέρνηση -Η πρόταση που θα τους παρουσιάσει

Ένα εκρηκτικό μείγμα προκλήσεων καλείται να διαχειριστεί και αυτή την εβδομάδα η κυβέρνηση, με τους αγρότες να μη δείχνουν μεγάλη διάθεση για εκτόνωση των κινητοποιήσεων και τους δανειστές να κρατούν στα… χέρια τους την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Στις 12 το μεσημέρι ο πρωθυπουργός θα δεχτεί στο Μέγαρο Μαξίμου εκπροσώπους των αγροτών που, σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr, αναμένεται να είναι 20 και θα εκπροσωπούν συνολικά 39 μπλόκα. Ο κ. Τσίπρας θα προσπαθήσει να κλείσει ο ίδιος το μέτωπο με τους αγρότες παρουσιάζοντας βελτιωμένη πρόταση.
Το χθεσινοβραδινό μίνι κυβερνητικό συμβούλιο, διήρκησε μέχρι αργά το βράδυ, παρουσία και των υπουργών Γ. Κατρούγκαλου, Β. Αποστόλου, Μ. Μπόλαρη, Γ. Χουλιαράκη αλλά και συμβούλων με στόχο να μπουν οι τελευταίες "πινελιές" στην κυβερνητική πρόταση. Στόχος της κυβέρνησης, όπως παραδέχονται στελέχη με γνώση της κατάστασης, είναι "σε καμία περίπτωση να μην πάμε σε περαιτέρω κλιμάκωση και να τελειώνουν άμεσα οι αποκλεισμοί των οδικών αρτηριών".
«Πόλεμος» κυβέρνησης αγροτών: Οποιος θέλει τη Δευτέρα στις 12, έρχεται
Στη σύσκεψη της Νίκαιας, πάντως, χθες,  που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του μπλόκου της Νίκαιας και πρόσκληση της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των μπλόκων και στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι από 69 μπλόκα αποφασίστηκε να μην συμμετέχουν στη συνάντηση της Δευτέρας και να ζητήσουν ραντεβού με τον πρωθυπουργό την Τρίτη. 
Οπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο αγροτοσυνδικαλιστής Βαγγέλης Μπούτας, μετά το πέρας της σύσκεψης, οι αγρότες θέτουν ως πλαίσιο συζήτησης τα πέντε αιτήματα στα οποία είχαν ήδη καταλήξει από την προηγούμενη συνεδρίασή τους στη Νίκαια και ζητούν η συζήτηση να εξελιχθεί πάνω σε αυτά.
«Τη Δευτέρα στις 12 όποιος θέλει διάλογο έρχεται. Δεν μπορούμε να αναμειχθουμε στις εσωτερικές αντιθέσεις των αγροτών», ήταν η απάντηση του Μεγάρου Μαξίμου στο αίτημα των εκπροσώπων των εν λόγω 69 μπλόκων. 
Με δεδομένη, πάντως, την απροθυμία μίας μερίδας αγροτών να συνομιλήσει με τον πρωθυπουργό, αν δεν γίνει κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις ο διάλογος, η κυβέρνηση έσπευσε να πετάξει το… μπαλάκι.
Όπως εξηγούσε στο iefimerida.gr κυβερνητικός αξιωματούχος, "η δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου ήταν ένα ξεκάθαρο προσκλητήριο για διάλογο σε όσους δεν έρχονται". Όπως ανέφερε, άλλωστε, μεταξύ άλλων, η κυβερνητική εκπρόσωπος "ακόμα και συλλογικότητες αγροτών και συντονιστικά των μπλόκων που μέχρι σήμερα δεν ήταν θετικοί απέναντι στην κυβερνητική πρόσκληση για διάλογο, έχουν κάθε δυνατότητα να επανακαθορίσουν την στάση τους και να συμμετάσχουν με τον εκπρόσωπό τους".
Τι περιλαμβάνει η πρόταση
Έγκυρες πληροφορίες, αναφέρουν πως ο κ. Τσίπρας αναμένεται να παρουσιάσει στους αγρότες τα τρία κλιμακωτά ποσοστά εισφορών. Κίνηση, που σημαίνει ότι θα τους δίνεται η δυνατότητα να επιλέξουν οι ίδιοι το ύψος των εισφορών τους, μειώνοντας αντίστοιχα τη μελλοντική σύνταξη που θα να πάρουν.
Τα τρία επίπεδα εισφορών αφορούν στο 14%, 17% και 20% με κυβερνητικές πηγές να ξεκαθαρίζουν ότι "εμείς παλεύουμε για την προστασία του αγροτικού εισοδήματος". Επιπλέον, αναμένεται να προταθεί η αυτονόμηση του ΟΓΑ, μάλλον για μια μεταβατική περίοδο. 
Ακόμα αναμένεται να συζητηθούν και αλλαγές που έχουν να κάνουν με τη μείωση του κόστους παραγωγής, τη δημιουργία κάρτας αγρότη κ.ά.
Στο... περίμενε για την αξιολόγηση
Λύση, τέλος, αναζητείται και για τη διαπραγμάτευση, που έχει καθυστερήσει υπερβολικά. Η επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα τις επόμενες ώρες, κατά πολλούς κυβερνητικούς παράγοντες αποτελεί προπομπό άφιξης του κουαρτέτου, δίχως ωστόσο να μπορεί κανείς να προβλέψει ποια θα είναι και η τελική κατάληξη των συζητήσεων.


Πηγή: Οι αγρότες «αγχώνουν» την κυβέρνηση -Η πρόταση που θα τους παρουσιάσει | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/252279/oi-agrotes-aghonoyn-tin-kyvernisi-i-protasi-poy-tha-toys-paroysiasei#ixzz40sO15GwM

Δεν υπάρχουν σχόλια: