Τετάρτη 8 Ιουνίου 2016

Οι τοιχογραφίες του Ανακτόρου του Ορχομενού - για πρώτη φορά - όπως τις είδαμε στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών !




 Ένα από τα σημαντικότερα Μουσεία σ` όλη την Ελλάδα, για την κάλυψη της παλαιολιθικής περιόδου με ιδιαίτερες αναφορές στην καθημερινότητα της βοιωτικής γης, εγκαινιάστηκε το απόγευμα της Τρίτης, 7 Ιουνίου 2016 από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο στην ιστορική πόλη τηε Θήβας. Στην τελετή των εγκαινίων χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος ενώ παρών ήταν και ο Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος, αρχιερείς, υπουργοί, πρώην και νυν βουλευτές, αιρετοί απ` όλη την Ελλάδα, αρχαιολόγοι και εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής κοινότητας, κ.α. 

Ο κ. Παυλόπουλος χαρακτήρισε το συγκεκριμένο μουσείο ως «εμβληματικό», ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις 18 ενότητες στις οποίες εντάσσονται τα εκθέματα του Μουσείου προσδιορίζοντας με σαφήνεια «την αρχαιολογική τους αξία και συγχρόνως την ανεκτίμητη για το έθνος των Ελλήνων πολιτισμική κληρονομιά». Ο Περιφερειάρχης Κώστας Μπακογιάννης στον σύντομο χαιρετισμό του κατά την διάρκεια των εγκαινίων έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο μουσείο της Θήβας καταθέτοντας την υπερηφάνεια όπως είπε ολόκληρης της Στερεάς Ελλάδας. Χαρακτήρισε το μουσείο ως έργο πνοής για την Θήβα, την χώρα αλλά και ολόκληρη την ανθρωπότητα.
Ανάμεσα στα όσα εντυπωσιακά μπορεί κανείς να δει στο νέο, καλαίσθητο Μουσείο Θηβών – για εμάς τους Ορχομένιους – ξεχωριστή σημασία έχει η επίσημη πρώτη έκθεση των τοιχογραφιών του Ανακτόρου που βρέθηκαν στον Ορχομενό. Κάτι που βλέπουμε για πρώτη φορά, κάτι που μας συγκινεί βαθιά για το εύρος του πολιτισμού που άνθισε σ` αυτό τον τόπο χιλιετίες πριν. Γι` αυτό και σας τις παρουσιάζουμε με μεγάλη συγκίνηση και χαρά!

Θα επανέλθουμε με αναλυτικότερο φωτορεπορτάζ…. 
Ο Πρόεδρος του ΔΣ κ. Λάμπρος Ρόδης, που παρευρέθηκε στα εγκαίνια  του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Θηβών με την υπεύθυνη αρχαιολόγο της περιοχής μας κα Όλγα Κυριαζή στην πτέρυγα με τα σπάνια εκθέματα από τις ανασκαφές του Ορχομενού, που αξίζει να δείτε και να θαυμάσετε από κοντά. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: