Τετάρτη 3 Αυγούστου 2016

Νέα αγωνία στον αγροτικό μας κόσμο - Έξαρση προσβολών από πράσινο σκουλήκι στην ευρύτερη περιοχή της Λιβαδειάς – Ορχομενού – Αγίου Δημητρίου

Έξαρση προσβολών από πράσινο σκουλήκι (Heliothis Armigera) στην ευρύτερη περιοχή της Λιβαδειάς – Ορχομενού – Αγίου Δημητρίου, παρατηρούμε κατά τις επισκέψεις μας στα βαμβακοχώραφα, με το ξεκίνημα της δεύτερης γενιάς του εντόμου.
Η εντύπωση που αποκομίζουμε κατά τους επιτόπιους ελέγχους είναι πως σε αυτή την φάση, σε αρκετές περιπτώσεις, οι πληθυσμοί των ωφέλιμων εντόμων αδυνατούν να ελέγξουν ικανοποιητικά τους πληθυσμούς των προνυμφών του πράσινου σκουληκιού.
Όπως έχουμε τονίσει στο παρελθόν συστήνεται ο επιτόπιος έλεγχος στις βαμβακοφυτείες κάθε 3 μέρες και επέμβαση με εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα (όπως π.χ το CORAGEN 20 SC www.e-agricenter.gr ) , μόνο όταν διαπιστώσουμε πάνω από 6 μικρές προνύμφες, μήκους μέχρι 1 εκατοστό, σε 100 φυτά ή εναλλακτικά πάνω από μία νεαρή προνύμφη στα φυτά ενός μέτρου επί της γραμμής.

Επισημαίνουμε ότι μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν οι όψιμες φυτείες, όπως για παράδειγμα χωράφια στα οποία έγινε επανασπορά καθώς επίσης και υγρά χωράφια με έντονη ανάπτυξη της φυτείας. Για τον λόγο αυτό ιδιαίτερη σημασία θα πρέπει να δίνουμε στην ποσότητα του νερού καθώς και των αζωτούχων λιπασμάτων που χρησιμοποιούμε.
Επιθυμητή είναι πάντα η χρήση των ρυθμιστών ανάπτυξης.

Θοδωρής Χριστοδούλου 
MSc Agronomist.


Δεν υπάρχουν σχόλια: