Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2016

Παρέμβαση από την ΚΕΕ για ειλικρινή και ουσιαστικό διάλογο με τους φορείς της αγοράς που δραστηριοποιούνται στην ανακύκλωση αποβλήτων

Να προβεί σε έναν ειλικρινή και ουσιαστικό διάλογο με τους φορείς της αγοράς που δραστηριοποιούνται στην ανακύκλωση αποβλήτων, προκειμένου να βρεθεί η βέλτιστη λύση για το μείζον αυτό ζήτημα που δεκαετίες απασχολεί τη χώρα μας καλεί τον αν. υπουργό ΠΕΝ, κ. Γιάννη Τσιρώνη, ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος  Μίχαλος.
Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της ΚΚΕ και του ΕΒΕΑ,  με την ανακύκλωση στο εδώλιο και τη χώρα με πρόστιμα και «υπό διωγμό» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την ανυπαρξία πολιτικής και υποδομών για την ασφαλή και νόμιμη διαχείριση των  επικινδύνων αποβλήτων, το αρμόδιο υπουργείο και ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) προετοιμάζονται πυρετωδώς να εξαγγείλουν νέα νομοθεσία για την Εναλλακτική Διαχείριση η οποία κινείται προς παντελώς λανθασμένη κατεύθυνση.
Αυτό που χρειάζεται, σημειώνει ο κ. Μίχαλος, είναι να υπάρξουν διορθώσεις των κακώς κειμένων του σχετικού νόμου (Ν. 2939/2001) και όχι καταστροφικές αλλαγές του, που επί της ουσίας «κρατικοποιούν» τα Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΕΔ), τη μόνη θετική πλευρά του νόμου, όπως αποδείχτηκε τη τελευταία δεκαπενταετία, παρά τα προβλήματα και τις μεμονωμένες κακές πρακτικές που έχουν καταγραφεί στη λειτουργιά τους.

Η ΚΕΕ ήδη από τον Ιούνιο, με ολοκληρωμένη παρέμβαση του στον ΕΟΑΝ και στον αν. υπουργό ΠΕΝ κ. Τσιρώνη, έθεσε το πλαίσιο που πρέπει να κινηθεί η νέα νομοθεσία, όπως τώρα απαιτούν και διαμαρτύρονται όλα τα ΣΕΔ και οι εκατοντάδες επιχειρήσεις που χρηματοδοτούν την ανακύκλωση των αποβλήτων που δημιουργούν τα προϊόντα τους, βλέποντας την ανακύκλωση να βαλτώνει και την ευρωπαϊκή νομοθεσία να καταλύεται βάναυσα.   

Δεν υπάρχουν σχόλια: