Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2016

Ο Δήμαρχος Σάμου αναδείχθηκε Αντιπρόεδρος στο Κογκρέσο Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης

 
Γ. Πατούλης Πρόεδρος ΚΕΔΕ: Η εκλογή του Μ. Αγγελόπουλου στη θέση του Αντιπροέδρου στο Κογκρέσο του Συμβουλίου της Ευρώπης αποτελεί νίκη για την Ελληνική Αυτοδιοίκηση, τιμά την ΚΕΔΕ και τους αγώνες που δίνουμε προκειμένου οι τοπικές κοινωνίες να αποφασίζουν για τον τόπο τους

Στη θέση του Αντιπροέδρου του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης εξελέγη χθες 20/10/2016 στο Στρασβούργο, με μεγάλη πλειοψηφία των 648 μελών του, ο Μιχάλης Αγγελόπουλος, Δήμαρχος Σάμου, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) και επικεφαλής της Ελληνικής αντιπροσωπείας στο Κογκρέσο.
«Η εκλογή του Μ. Αγγελόπουλου στη θέση του Αντιπροέδρου στο Κογκρέσο Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης, αποτελεί νίκη της Ελληνικής Αυτοδιοίκησης, τιμά την ΚΕΔΕ και τους αγώνες που δίνουμε καθημερινά προκειμένου οι τοπικές κοινωνίες στη χώρα μας να μπορούν να αποφασίζουν για τον τόπο τους, όπως συμβαίνει και στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε.», σημείωσε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ  Γ. Πατούλης όταν ενημερώθηκε για την εκλογή του κ. Αγγελόπουλου στη θέση του Αντιπροέδρου.
Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ συμπλήρωσε: «Εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια στο συνάδελφο και φίλο Μ. Αγγελόπουλο. Μέσα από την εκλογή του σε μια τόσο σημαντική θέση, είμαι βέβαιος ότι θα μπορέσει να συμβάλει στη προσπάθεια της εμβάθυνσης των σχέσεων και των συνεργασιών των δημοτικών αρχών της Ευρώπης. Κεντρικός μας στόχος είναι η Ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση να σταματήσει να είναι ουραγός της Ευρώπης στον τομέα της ανάπτυξης. Για το λόγο αυτό αγωνιζόμαστε για μια Διοικητική Μεταρρύθμιση, με βάση την αρχή της εγγύτητας, το ευρωπαϊκό κεκτημένο, τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές και σύμφωνα με το Χάρτη της Τοπικής Δημοκρατίας του Συμβουλίου της Ευρώπης».
Μετά την εκλογή του ο Δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος δήλωσε τα εξής: "Η επιτυχία αυτή που ήρθε μετά από συντονισμένη προσπάθεια αντανακλά την συγκροτημένη εκπροσώπηση της ΚΕΔΕ στα Ευρωπαϊκά θεσμικά fora, αποτελεί μια νίκη για την Ελληνική Αυτοδιοίκηση και προσκαλεί τις αρμόδιες αρχές για την εφαρμογή του Χάρτη Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των αρχών της νησιωτικότητας".
Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που Έλληνας εκπρόσωπος τοπικής αυτοδιοίκησης Α΄ Βαθμού εκλέγεται σε τόσο υψηλή θέση στο Κογκρέσο του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Τι είναι το Κογκρέσο

Το Κογκρέσο είναι ένας μοναδικός θεσμός στην Ευρώπη και αποτελεί εγγύηση για την προστασία της δημοκρατίας σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο αυτοδιοίκησης στα 47 κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης. Αποτελείται από 648 αιρετούς εκπροσώπους που αντιπροσωπεύουν περισσότερες από 200.000 αρχές Τοπικής (δημάρχους, αντιδημάρχους και μέλη δημοτικών συμβουλίων) και Περιφερειακής αυτοδιοίκησης (περιφερειάρχες, αντιπεριφερειάρχες και μέλη περιφερειακών συμβουλίων)  των 47 κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης. Εργάζεται έχοντας σαν νομοθετική βάση την εφαρμογή των αρχών και των διατάξεων του Ευρωπαϊκού  Χάρτη Τοπικής Αυτοδιοίκησης που υιοθετήθηκε από τα κράτη μέλη το 1985.


Δεν υπάρχουν σχόλια: