Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2016

Η υποχρηματοδότηση της Στερεάς Ελλάδας κεντρικός πυλώνας στο ετήσιο συνέδριο της ΠΕΔ

Το παραγωγικό έργο των θεματικών επιτροπών και η άψογη
διοργάνωση συνετέλεσαν στην επιτυχημένη του εξέλιξη



Με απόλυτη – κατά γενική ομολογία – επιτυχία ολοκληρώθηκε το ετήσιο τακτικό συνέδριο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Στερεάς Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε στα Καμένα Βούρλα στις 11 και 12 Νοεμβρίου.

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Αποστόλου, ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε., κ. Πατούλης, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, κ. Μπακογιάννης, ο Πρόεδρος της Ε.Ε.Τ.Α.Α., κ. Καλογερόπουλος, βουλευτές της Περιφέρειας, εκπρόσωποι όλων των κομμάτων, Αντιπεριφερειάρχες και μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου, εκπρόσωποι των επιμελητηρίων καθώς και μέλη των Δημοτικών Συμβουλίων από πολλούς Δήμους της Στερεάς Ελλάδας. Την έναρξη του Συνεδρίου κήρυξε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη αγαστής συνεργασίας του Κεντρικού Κράτους με την αυτοδιοίκηση για το καλό των πολιτών καθώς και στα επόμενα βήματα του Υπουργείου.
Ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ. και Δήμαρχος Ορχομενού, κ. Λουκάς Υπερήφανος, ως οικοδεσπότης, καλωσόρισε τους συμμετέχοντες και έθεσε την ατζέντα του συνέδριου. Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι λόγω της οικονομικής κρίσης και της αλόγιστης αύξησης αρμοδιοτήτων, οι οποίες όμως δεν συνοδεύονται από τη διάθεση των απαιτούμενων ανθρώπινων και οικονομικών πόρων.

Τι τόνισε ο Πρόεδρος για την αδικία της Στερεάς…




Το θέμα που ανέδειξε πρωτίστως στην εισήγησή του ο κ. Υπερήφανος ήταν το πρόβλημα της υποχρηματοδότησης της Στερεάς Ελλάδας από τα ευρωπαϊκά κονδύλια – λόγω στόχου 2, όπως συνηθίζεται να λέγεται -  και η κινητοποίηση της Π.Ε.Δ. σε σχέση με το σημαντικό αυτό θέμα για την Περιφέρεια, δίνοντας παράλληλα ορισμένα στοιχεία που αποδεικνύουν την εν λόγω αδικία σε σχέση με άλλες Περιφέρειες.  «Αποτελεί σημαία για την Π.Ε.Δ. η χρηματοδοτική ενίσχυση του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Στερεάς Ελλάδας. Η εν λόγω χρηματοδοτική ενίσχυση θα πρέπει να πάρει σάρκα και οστά στα πλαίσια της αναθεώρησης του ΕΣΠΑ που θα γίνει εντός του 2017, όπου θα μοιραστούν στις Περιφέρειες της χώρας περίπου 840 εκατ. € και κρίνεται απαραίτητο να αρθεί η αδικία που υφίσταται η Περιφέρειά μας. Είναι εμφανές ότι αδικούμαστε κατάφωρα από την κατανομή αυτή. Η  διεκδίκησή μας, σε καμία περίπτωση, δε στοχεύει στη μείωση των πόρων που κατευθύνονται στις υπόλοιπες Περιφέρειας της χώρας, προκειμένου να αυξηθεί η κατανομή στη δική μας Περιφέρεια. ΠΙΣΤΕΥΩ όμως ΑΚΡΑΔΑΝΤΑ ότι ΚΑΙ η Στερεά Ελλάδα θα πρέπει να λάβει τα ποσά που της αναλογούν, με βάση τα πραγματικά στοιχεία και όχι με βάση τον πλασματικό δείκτη του ΑΕΠ. Η Π.Ε.Δ. έχει εκπονήσει πρόταση για την άρση της υποχρηματοδότησης της Στερεάς Ελλάδας, η οποία στηρίζεται σε αδιαμφισβήτητης αντικειμενικότητας στατιστικά στοιχεία, που αποδεικνύουν ότι ο πλούτος της Περιφέρειάς μας αποτυπώνεται μόνο σε δείκτες και δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα. Η πρότασή μας έχει τύχει ευρείας αποδοχής. Έχει αποσπάσει τη στήριξη όλων των Δημοτικών Συμβουλίων της Περιφέρειάς μας καθώς και των Επιμελητηρίων. Έχει προωθηθεί προς τους βουλευτές της Στερεάς Ελλάδας καθώς και στους αρμόδιους υπουργούς.  Αποτελεί πολύ θετική συγκυρία το γεγονός ότι στο τιμόνι της Περιφέρειας βρίσκεται ο κύριος Μπακογιάννης. Πέραν της ευρείας και πολυεπίπεδης συνεργασίας της Π.Ε.Δ. με την Περιφέρεια, ο κύριος Μπακογιάννης αγκάλιασε την πρωτοβουλία μας και την ανέδειξε ακόμη περισσότερο, πραγματοποιώντας μάλιστα πρόσφατα συναντήσεις με τους αρμόδιους Ευρωπαίους Επιτρόπους. Μολαταύτα, η χρηματοδοτική ενίσχυση δεν θα πρέπει να σταματήσει στη διεκδίκηση μιας επιπλέον εκχώρησης ενός ποσού στα πλαίσια της επικείμενης αναθεώρησης. Αν η Στερεά Ελλάδα πάρει το 2017 το επιπλέον ποσό που ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ της αναλογεί θα είναι μεν κατά κάποιο τρόπο μία αποκατάσταση της τεράστιας αδικίας που υφιστάμεθα, ωστόσο στην επόμενη προγραμματική περίοδο η αδικία θα επανέλθει. Στόχος μας είναι και θα πρέπει να είναι, σε συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η θέσπιση μιας νέας ομάδας κριτηρίων, που θα εξασφαλίζει την αντικειμενικότητα της κατανομής των κοινοτικών κονδυλίων», τόνισε ο κ. Υπερήφανος. Ο Πρόεδρος, τέλος, έκλεισε τον χαιρετισμό του με έναν σύντομο απολογισμό των δράσεων του Διοικητικού Συμβουλίου της Π.Ε.Δ. τα τελευταία 2 χρόνια και των σημαντικών αποτελεσμάτων, που επετεύχθησαν.





Οι θέσεις της ΚΕΔΕ για τη Στερεά…



Την ανάγκη να στείλει η Αυτοδιοίκηση Α ’βαθμού ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας, ενόψει και του ετήσιου τακτικού Συνεδρίου της ΚΕΔΕ στη Θεσσαλονίκη στις αρχές Δεκεμβρίου, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ.Πατούλης στην ομιλία του κατά την έναρξη του ετήσιου Συνεδρίου της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε στα Καμένα Βούρλα.
Ειδικότερα ο κ. Πατούλης σημείωσε πως στο πλαίσιο της συνάντησης ζήτησε από τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών να υπάρξει προτεραιότητα σε μια σειρά από ζητήματα όπως:
·         Nα προχωρήσει άμεσα η κατάθεση και ψήφιση του πολυνομοσχεδίου –σκούπα, που προετοίμασε η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου.
·         Θέσαμε το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί με τις δικαστικές διώξεις των Δημάρχων. Πρέπει άμεσα το Υπουργείο να διασφαλίσει ότι θα μπορούν οι Δήμαρχοι να ασκούν ελεύθερα τα καθήκοντά τους , πάντα μέσα στα όρια του Νόμου.
·         Ζητήσαμε επίσης να προχωρήσει με πιο γρήγορους ρυθμούς ο διάλογος για τη Μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης και της Αυτοδιοίκησης. Περιμένουμε από την κυβέρνηση να μας παρουσιάσει τις θέσεις της. Ξεκαθαρίσαμε στον κ. Υπουργό ότι για μας είναι κόκκινη γραμμή το ζήτημα της αλλαγής του εκλογικού συστήματος για την εκλογή Δημάρχων και δημοτικών συμβούλων , αν δεν προχωρήσει πρώτα η μεταρρύθμιση.
·         Tην άμεση απόδοση στους Δήμους των 214 εκατ. € από τα παρακρατηθέντα του  2016, ώστε να μπορέσουν να κλείσουν οι προϋπολογισμοί της χρονιάς.
Παράλληλα με αφορμή την παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Β. Αποστόλου στο Συνέδριο, ο κ. Πατούλης έθεσε και το θέμα του νομοσχεδίου για τα βοσκοτόπια, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτο το γεγονός ότι δεν ζητήθηκε η άποψη της Αυτοδιοίκησης στο ζήτημα και ότι δεν προηγήθηκε καμία διαβούλευση μαζί της.

Τι είπε για τις μεταρρυθμίσεις ο Αποστόλου…
















«Οι δυο μεταρρυθμίσεις της τελευταίας εικοσαετίας στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης,  ο Καποδίστριας και ιδιαίτερα  ο Καλλικράτης, μπορεί να έλυσαν κάποια προβλήματα, δημιούργησαν όμως και άλλα, τα οποία καλά γνωρίζετε και δεν είναι της αρμοδιότητάς μου, ούτε και χωράνε στο περιθώριο του χρόνου της ομιλίας μου,  για να σταθώ.
Επιγραμματικά θα πω μόνο ότι ένα μεγάλο σχέδιο αναδιοργάνωσης της ελληνικής υπαίθρου πρέπει να αποτελέσει βασική μας προτεραιότητα.
Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΣ είναι η καθ΄ ύλην αρμόδια αλλά θα μπορούσα με την άδειά της να μεταφέρω κάποιες βασικές αρχές από το κυβερνητικό σχέδιο για την περιφερειακή και τοπική  αυτοδιοίκηση.
Καταρχήν θέλουμε ένα επιτελικό κράτος το οποίο προϋποθέτει επανασχεδιασμό ολόκληρου του διοικητικού συστήματος, με ουσιαστική μεταφορά εξουσιών, αρμοδιοτήτων και πόρων από το κέντρο προς τους περιφερειακούς και τοπικούς δημόσιους θεσμούς.
Το κεντρικό κράτος και η Τ.Α. θα πρέπει να γίνουν αντιληπτά ως διακριτοί πόλοι του ενιαίου πολιτικού και διοικητικού συστήματος της χώρας, με κοινό στόχο την  οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική πρόοδο.
Αναφέρω χαρακτηριστικά στοιχεία των προτάσεών μας .
1. Οριοθετούνται σαφώς οι ρόλοι των διαφορετικών επιπέδων εξουσίας και διοίκησης. Δηλαδή:  η αποσύνδεση των αποκεκτρωμένων Διοικήσεων από την άσκηση κάθε είδους εποπτείας επί των Ο.Τ.Α ( προσωπικά θα ήθελα τη κατάργησή τους σήμερα ),
 Η διάκριση του πολιτικού ρόλου των ΟΤΑ, αναμόρφωση του αποκεντρωτικού μοντέλου, ενίσχυση της  ανεξαρτησίας και το πεδίο αυτόνομης δράσης των Ο.Τ.Α
2. Εξετάζονται συνολικά και εκ βάθρων οι αρμοδιότητες όλων των διοικητικών βαθμίδων στο πλαίσιο μιας ολιστικής προσέγγισης. Δηλαδή :
Συνολικός αναπροσδιορισμός των αρμοδιοτήτων μεταξύ των βαθμίδων και επιμερισμός με βάση την αρχή της επικουρικότητας των δυο βαθμών τοπικής  αυτοδιοίκησης, σταδιακή μεταφορά των αρμοδιοτήτων λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα επιχειρησιακή και οικονομική κατάσταση των Ο.Τ.Α.
3. Καθιερώνεται οιονεί "τεκμήριο αρμοδιότητας" υπέρ των Περιφερειών και των Δήμων για συγκεκριμένα ζητήματα. Δηλαδή:
το σύνολο του Προγράμματος Δημόσιων Επενδύσεων, πέρα των κεντρικών έργων εθνικής εμβέλειας, να υλοποιείται από τις Περιφέρειες, οι οποίες θα συμμετέχουν ουσιαστικά στον γενικό δημόσιο σχεδιασμό,
 οι Δήμοι να είναι συν-διαμορφωτές και διαχειριστές του κοινωνικού κράτους και οι δομές της τοπικής πολιτικής εξουσίας και διοίκησης, θα περάσουν στην αρμοδιότητα των Δήμων. στο πλαίσιο του ενιαίου ισόρροπου εθνικού και περιφερειακού σχεδιασμού.
4. Εισάγονται και αναβαθμίζονται οι θεσμοί διαδημοτικής - διαπεριφερειακής - διαβαθμιδικής συνεργασίας στην κατεύθυνση της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης.
5. Διαμορφώνονται διακριτά "μοντέλα" Ο.Τ.Α. ανάλογα με τα χαρακτηριστικά τους - Υλοποιείται η μητροπολιτική διακυβέρνηση. Δηλαδή:
 "μοντέλα" νησιωτικού, ορεινού, αγροτικού, αστικού Δήμου και, αντίστοιχα, νησιωτικής, ορεινής Περιφέρειας.
6. Αλλάζει ο τρόπος ανάδειξης των δημοτικών και περιφερειακών αρχών. Δηλαδή: καθιερώνεται ως σύστημα εκλογής των δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων η απλή αναλογική και εισάγονται εκλογικές διαδικασίες που να επιτρέπουν τη σταδιακή υπέρβαση των παλιών διοικητικών ορίων
7. Ενισχύεται η τοπική αυτονομία και
8. Θεσπίζονται μορφές άμεσης δημοκρατίας και συμμετοχής, λογοδοσίας και κοινωνικού ελέγχου. Δηλαδή: Αναβαθμίζεται ο ρόλος των τοπικών λαϊκών συνελεύσεων,  καθιερώνεται και ενδυναμώνεται ο θεσμός των τοπικών δημοψηφισμάτων,  θεσπίζονται διαδικασίες πλατιάς κοινωνικής διαβούλευσης για την υλοποίηση μεγάλων τοπικών έργων, επανεξετάζονται θεσμοί που έχουν "γραφειοκρατικοποιηθεί».
Λαμβάνοντας εκ των πραγμάτων υπόψη την ασφυκτική κατάσταση που βιώνει η χώρα μας και παρά την στενότητα πόρων, τις ελλείψεις στη στελέχωση, σε ανθρώπινο δυναμικό και  υποδομές, και  με καμβά, την προσπάθεια που καταβάλει η κυβέρνηση και ο λαός μας, να βγούμε από την κρίση και να ανακάμψουμε, η τοπική αυτοδιοίκηση – εσείς-  έχει βαρύνοντα λόγο και ρόλο. Και η κεντρική διοίκηση οφείλει να κάνει ότι μπορεί για να την ενισχύσει και να τη βοηθήσει στο έργο της» ανέφερε ο Στερεοελλαδίτης Υπουργός στο δεύτερο σκέλος της ομιλίας του, ο οποίος εκπροσώπησε την κυβέρνηση στο ετήσιο συνέδριο της ΠΕΔ Στερεάς στα Καμένα Βούρλα.


Σημαντικές παρουσίες…

Το Συνέδριο της Π.Ε.Δ. χαιρέτισε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, κ. Κώστας Μπακογιάννης, ο οποίος αναφέρθηκε στη μελέτη που έχει εκπονήσει η Περιφέρεια για την κατανομή των κοινοτικών πόρων καθώς και στο γεγονός ότι για πρώτη η φορά οι δύο βαθμοί της αυτοδιοίκησης της Περιφέρειας συνεργάζονται τόσο στενά για τον κοινό στόχο της άρσης της υποχρηματοδότησης της Στερεάς Ελλάδας.
Από πλευράς  κυβέρνησης δεν ήρθε τελικά ο νέος καθ ύλης αρμόδιος αλλά ο υπουργός αγροτικής ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου που αναφέρθηκε κυρίως σε δικές του αρμοδιότητες και  ελάχιστα στα ουσιαστικά ζητήματα που αφορούν τους λειτουργούς της Αυτοδιοίκησης γιατί όπως είπε λόγω  των κυβερνητικών αλλαγών δεν είχε συγκεκριμένες θέσεις της νέας πολιτικής ηγεσίας του αρμόδιου υπουργείου.
Επίσης οι συμμετέχοντες είχαν ακόμη την ευκαιρία να ενημερωθούν από τον πρόεδρο της Κ.Ε.Δ.Ε., κ. Γιώργο Πατούλη για τις πρώτες διερευνητικές επαφές με τον νέο Υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Σκουρλέτη, στα πλαίσια του νέου Μοντέλου Διοικητικής Οργάνωσης της χώρας που αναμένεται να τεθεί διαβούλευση από το Υπουργείο.

Πολύ καλή δουλειά σ` όλες τις επιτροπές …

Τη δεύτερη ημέρα του Συνεδρίου - η οποία αποτέλεσε στην ουσία ημέρα εργασιών - παρουσιάστηκαν και αναλύθηκαν, μέσω των εισηγήσεων των Προέδρων των Θεματικών Επιτροπών της Π.Ε.Δ., όλα τα θέματα που αφορούν την τοπική αυτοδιοίκηση και τις τοπικές κοινωνίες, ενώ με τις ουσιαστικές παρεμβάσεις των συνέδρων και των άλλων συμμετεχόντων οι θέσεις αυτές διανθίστηκαν ακόμη περισσότερο,  με σκοπό να κατατεθούν ως μια πλήρης, συνεκτική και απόλυτα ρεαλιστική πρόταση στο επερχόμενο συνέδριο της Κ.Ε.Δ.Ε., που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.
Με την ολοκλήρωση των εργασιών, οι σύνεδροι εξέφρασαν την απόλυτη ικανοποίησή τους για την διοργάνωση και κυρίως την ουσιαστικότητα του Συνεδρίου και την σημαντική δουλειά που γίνεται στο Διοικητικό Συμβούλιο και τις Θεματικές Επιτροπές της Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας, με συνεργατική διάθεση και ομαδικό πνεύμα.
Να σημειωθεί πως ομόφωνα εγκρίθηκε – μεταξύ άλλων - από τη Γενική Συνέλευση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Στερεάς Ελλάδας, το ψήφισμα που κατέθεσε ο δήμαρχος Χαλκιδέων κ. Χρήστος Παγώνης, με το οποίο εκφράζεται η κατηγορηματική αντίθεση στην τοποθέτηση σταθμού διοδίων στον οδικό άξονα Χαλκίδας – Σχηματαρίου.


Τίτλος:
Ερωτηματολογίο ενόψει της διεξαγωγής του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της Κ.Ε.Δ.Ε. (1- 3 Δεκεμβρίου 2016) για τους αιρετούς…

Τέλος, τη  συμπλήρωση ενός ερωτηματολογίου που αφορά στα σημαντικά ζητήματα που απασχολούν σήμερα τους Δήμους, ζητεί ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης με επιστολή του προς τους Δημάρχους και τους Δημοτικούς Συμβούλους όλης της χώρας.    Όπως υπογραμμίζει οι αιρετοί Πρώτου Βαθμού με τις απαντήσεις που θα δώσουν θα συμβάλλουν στην κατάρτιση του τελικού κειμένου θέσεων που θα κατατεθεί στο Ετήσιο Τακτικό  Συνέδριο   το οποιο θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης», στο διάστημα από 1- 3 Δεκεμβρίου 2016.
Το σχετικό ερωτηματολόγιο θα πρέπει να συμπληρωθεί από τους δημάρχους και τους δημοτικούς συμβούλους μέχρι την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016.
Να σημειωθεί ότι το ερωτηματολόγιο συντάχθηκε από επιστημονικά στελέχη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης και μέσα από αυτό αναδεικνύονται σημαντικά ζητήματα που απασχολούν την αυτοδιοίκηση. Η κατάρτιση και η αποστολή του στους δημάρχους και τους δημοτικούς συμβούλους είχε αποφασιστεί κατά τη διάρκεια του ειδικού θεματικού συνεδρίου στο Βόλο στις 17 και 18 Οκτωβρίου. Το ερωτηματολόγιο είναι ήδη αναρτημένο στην ιστοσελίδα της Κ.Ε.Δ.Ε.


Δεν υπάρχουν σχόλια: