Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2016

Εντάχθηκε από τον Μπακογιάννη η αποκατάσταση του Αρχαίου Θεάτρου στο πλαίσιο δημιουργίας του Αρχαιολογικού Πάρκου Ορχομενού

Χρειάστηκαν έξι χρόνια συστηματικής και συγχρονισμένης δουλειάς απ` όλους, 65 συνολικά φυσικά και νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου (τράπεζες, επιχειρήσεις, μαθητικές κοινότητες, αθλητικοί σύλλογοι και ιδρύματα), προετοιμασία και μεγάλη επίμονή από τα μέλη του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ, την Εφορία Αρχαιοτήτων Βοιωτίας, την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, τον Δήμο Ορχομενού, την Ι.Μ. Θηβών και Λεβαδείας, τον Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Ορχομενού «Παναγία η Σκριπού»  και  οι κατάλληλοι συνεργάτες για να φτάσουμε στο σημείο που  η «ολιστική προσέγγιση για τον Ορχομενό» -  όπως τόσο εύστοχα και χαρακτηριστικά έχει πει ο «σύγχρονος ανασκαφέας» του κ. Σταύρος Μπένος – δηλαδή το Αρχαιολογικό Πάρκο Ορχομενού να πάψει να είναι… όραμα, αλλά να αρχίσει να γίνεται έργο! Κι` αυτή η νέα αρχή, η αρχή που θα αλλάξει τον Ορχομενό για πάντα, ανακοινώθηκε σήμερα και επίσημα από τον συνεπή Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Κώστα Μπακογιάννη, ο οποίος στη σχετική συνέντευξη Τύπου στη Λαμία έκανε γνωστή την ένταξη τεσσάρων έργων Πολιτισμού στην Στερεά Ελλάδα, πρώτο εκ των οποίων η «Αναβάθμιση Αρχαιολογικού Χώρου Ορχομενού Βοιωτίας και αποκατάσταση του Αρχαίου Θεάτρου στο πλαίσιο δημιουργίας του Αρχαιολογικού Πάρκου Ορχομενού με την δημιουργία διαδρομών περιήγησης, χώρων πληροφόρησης αλλά και παρεμβάσεις προστασίας των ψηφιδωτών και όλων των μνημείων».


Πρόκειται – μ` άλλα λόγια – για την ΑΡΧΗ του πλέον φιλόδοξου και μεγαλόπνοου σχεδίου που έγινε ποτέ στην πόλη μας, μια επιθυμία, ένας στόχο για κάθε δημοτική αρχή την τελευταία 50ετια, για κάθε συμπολίτη μας που ήθελε οι θησαυροί μας αυτοί  να βρουν την θέση που τους αξίζει.
Η ανακοίνωση της ένταξης του έργου «Αναβάθμιση Αρχαιολογικού Χώρου Ορχομενού Βοιωτίας και αποκατάσταση του Αρχαίου Θεάτρου στο πλαίσιο δημιουργίας του Αρχαιολογικού Πάρκου Ορχομενού με την δημιουργία διαδρομών περιήγησης, χώρων πληροφόρησης αλλά και παρεμβάσεις προστασίας των ψηφιδωτών και όλων των μνημείων» αποτελεί το πρώτο – από τα τρία συνολικά κομμάτια – του παζλ που θα συνθέσουν το κεντρικό πυρήνα του έργου, ενώ αναμένεται και η ένταξη του συμπληρωματικού έργου των αστικών αναπλάσεων στην ευρύτερη περιοχή της Σκριπούς, σε μια ακτίνα περίπου 70 συνολικά στρεμμάτων ανάπλασης στο πλέον ιστορικό κομμάτι της πόλης του Ορχομενού.
Κόντρα σ` όλες τις δυσκολίες, στις αντιρρήσεις, στις γκρίνιες, στις αμφιβολίες, στις ειρωνείες και φυσικά παρερμηνείες που ακούστηκαν όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα – καλώς ή κακώς – το έργο αυτό ΠΡΟΧΩΡΑ από το σχεδιασμό του, στην ΠΡΑΞΗ και oι μακέτες του, αυτή τη φορά, δεν θα μείνουν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας μας, αλλά τις δούμε να εφαρμόζονται και να γίνονται κτήμα των δικών μας αλλά και μελλοντικών γενεών, των επισκεπτών μας, του παγκόσμιου πολιτιστικού στερεώματος.
Από τα 5.5. εκατομμύρια ευρώ – σ` αυτή την ένταξη των 4 έργων από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος – ο Ορχομενός απορροφά τα δύο περίπου εκατομμύρια ευρώ που αφορούν την ενοποίηση του υφιστάμενου αρχαιολογικού χώρου (Θολωτός Τάφος και Αρχαίο Θέατρο) και την αναστήλωση του Θεάτρου μας.
Ξαναθυμίζουμε πως το ελληνιστικό θέατρο του Ορχομενού ( 4ος  αι. π.Χ. ) μαζί με τον Θησαυρό του Μινύα ( 13ος αιώνα π.Χ.) και τον βυζαντινό ναό της Παναγιάς της Σκριπούς (873-874 μ.Χ.) δημιουργούν το ΜΟΝΑΔΙΚΟ σ` όλη τη Νότια Ελλάδα «Αρχαιολογικό Πάρκο Ορχομενού».

Διαβάστε σχετικά και ενδεικτικά κάποια δημοσιεύματα για το πώς φτάσαμε ως εδώ…

Τι αναφέρει αναλυτικά το  Δελτίο Τύπου της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας

4 έργα πολιτισμού στην Στερεά Ελλάδα

Ξεκινούν τα έργα αναβάθμισης μνημείων, αρχαιολογικών χώρων και πολιτιστικής κληρονομιάς προϋπολογισμού περίπου 5,5 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για έργα και παρεμβάσεις που αφορούν σε μνημεία της Βοιωτίας, της Φθιώτιδας και της Φωκίδας που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ.
Αναλυτικά:
1.      Αναβάθμιση Αρχαιολογικού Χώρου Ορχομενού Βοιωτίας και αποκατάσταση του Αρχαίου Θεάτρου στο πλαίσιο δημιουργίας του Αρχαιολογικού Πάρκου Ορχομενού με την δημιουργία διαδρομών περιήγησης, χώρων πληροφόρησης αλλά και παρεμβάσεις προστασίας των ψηφιδωτών και όλων των μνημείων.

2.      Αποκατάσταση Ι.Ν Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, Μητροπολιτικού Ναού                 Αμφίσσης. Πρόκειται για ναό που αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής του 19ου  αιώνα με έργα του διακεκριμένου ζωγράφου Σπύρου Παπαλουκά.

3.      Ανάδειξη των ψηφιδωτών παλαιοχριστιανικού ναού επί της οδού Σπυροπούλου στην Λιβαδειά με κατασκευή τοιχίων αντιστήριξης, πεζοδρόμηση των χώρων κοντά στο μνημείο και παρεμβάσεις που θα επιτρέπουν την περιήγηση αλλά και την προστασία του μνημείου.

4.      Αποκατάσταση και ανάδειξη Ι.Ν. Αγίου Νικολάου στην κοινότητα Σπερχειάδας του Δήμου Μακρακώμης. Ο ναός ανατινάχθηκε από τα στρατεύματα κατοχής στον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο και κηρύχθηκε ως μνημείο το 2000. Η ανάδειξή του προβλέπει την δημιουργία χώρων πληροφόρησης και εξυπηρέτησης των επισκεπτών, αλλά και ήπιας μορφής παρεμβάσεις στον περιβάλλοντα χώρο. 

Για τη σημασία και την αναγκαιότητα των έργων αυτών μίλησε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης, ο οποίος ενημέρωσε τους δημοσιογράφους για τον σκοπό, τον προγραμματισμό και το κόστος των έργων.

«Με αυτά τα πολύ σημαντικά 4 έργα, προσπαθούμε όχι μόνο να κρατήσουμε ζωντανή την ιστορία, τη μνήμη και την παράδοση μας, αλλά και να ανοίξουμε δρόμους για την αύξηση του τουρισμού σε ολόκληρη την Περιφέρεια. Σε μία περίοδο που πρέπει συνεχώς να αναζητούμε πόρους, κάνουμε τεράστια προσπάθεια να τους αξιοποιούμε έτσι ώστε να έχουμε όφελος. Η δημιουργία του Αρχαιολογικού Πάρκου Ορχομενού, για παράδειγμα, είναι κάτι που σχεδιάσαμε βασιζόμενοι σε δύο άξονες, την αποκατάσταση  των χώρων, αλλά και την προβολή τους. Το ίδιο κάνουμε και στην αποκατάσταση του Μητροπολιτικού Ναού της Άμφισσας με τη συντήρηση των έργων του σπουδαίου ζωγράφου Σπύρου Παπαλουκά. Έτσι ξεκινήσαμε και έτσι συνεχίζουμε να προχωρούμε. Να δημιουργούμε νέους δρόμους σε αυτό που ονομάζουμε ανάπτυξη και πρόοδο» είπε χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: