Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016

Μαθητές δημοτικών σχολείων απ` όλη τη Βοιωτία βράβευσε και φέτος η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία Βοιωτίας

Φωτογραφίες Καψώνας  ΕΜΕ Βοιωτίας 

Πιστό στο ετήσιο ραντεβού του, το παράρτημα του Νομού Βοιωτίας της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, προχώρησε στην πραγματοποίηση δυο τιμητικών εκδηλώσεων τελετών βράβευσης για τους μαθητές της Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης των δημοτικών σχολείων του Νόμου Βοιωτίας, που διακρίθηκαν στον 10ο Πανελλήνιο μαθηματικό διαγωνισμό «Παιχνίδι και Μαθηματικά» που διοργανώνει η ΕΜΕ σε συνεργασία με τα δημοτικά σχολεία.

Η πρώτη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στη Λιβαδειά  στην αίθουσα Πολλαπλών χρήσεων της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας με εισηγήτρια την μαθηματικό, Εκπαιδεύτρια Β επιπέδου και μέλος της συγγραφικής ομάδας του περιοδικού Ευκλείδης  Πόπη Αρδαβάνη.
Η κυρία Αρδαβάνη μίλησε στους μικρούς μαθητές αλλά και σε όλους εμάς με μια ξεχωριστή απλότητα για την χρησιμότητα των μαθηματικών στην ζωή μας αλλά και πως μέσα απ αυτά μπορούμε να δούμε τα πράγματα με άλλο μάτι μέσα από την τέχνη τον πολιτισμό αλλά και την τεχνολογία
Η δεύτερη εκδήλωση έγινε στη Θήβα στην αίθουσα συνεδριάσεων του ΣΦΕ με κεντρικό ομιλητή τον μαθηματικό Λαμπρινίδη Κώστα που μίλησε και έδειξε στα παιδιά «Ζωγραφική με την χρήση Ηλεκτρονικών υπολογιστών και μαθηματικών» κάνοντας χρήση του προγράμματος The Geometer’s Sketchpad.
Τα μαθηματικά δεν είναι μόνο αριθμοί. Τα μαθηματικά αποτελούν ένα εγχειρίδιο να μελετάμε και να αντιλαμβανόμαστε το κόσμο.Για τους ψυχολόγους, μάλιστα, τα μαθηματικά καλλιεργούν στο παιδί πολύτιμες αρετές, όπως η αυτοπεποίθηση. Σκεφτείτε μόνο ότι τι απόφθεγμα «μαθαίνω από τα λάθη μου» βρίσκει την τέλεια εφαρμογή του, τη στιγμή που ένα παιδί έρχεται αντιμέτωπο με ένα αρνητικό αποτέλεσμα σε ένα μαθηματικό πρόβλημα…Είναι από τα ελάχιστα λάθη που δεν οδηγούν στο συναίσθημα της απογοήτευσης. Αντίθετα, το λάθος αυτό γίνεται η αφετηρία για την επανεξέταση των δεδομένων. Έτσι, το παιδί , βιωματικά, διδάσκεται ότι μια αποτυχία είναι το πολύτιμο εργαλείο για να φθάσει στην επιτυχία. Σε ένα εξετασιοκεντρικό εκπαιδευτικό σύστημα, σε μια απαιτητική καθημερινότητα και σε μια αγχωτική εποχή, όπως αυτή που διανύουμε… εκπαιδεύοντας ένα παιδί στα μαθηματικά, σημαίνει αυτόματα πως το εκπαιδεύουμε να διαχειρίζεται το άγχος του. Η διαδικασία είναι απλή και βιωματική…άρα αποτελεσματική: καθώς το παιδί μαθαίνει να λύνει πολύπλοκα μαθηματικά προβλήματα, μυείται σε ένα τρόπο σκέψης που το καθιστά έτοιμο να διαχειριστεί, εξίσου, απλά και μεθοδικά οποιαδήποτε προβληματική κατάσταση στη ζωή του. Για το λόγο αυτό, λοιπόν, γονείς, φορείς και εκπαιδευτικοί έχουμε υποχρέωση να νικήσουμε τη μαθηματικοφοβία. Ήρθε η ώρα να αναστήσουμε να μαθηματικά από τα σχολικά βιβλία…δίνοντάς του χρώμα και πνοή, κάνοντάς τα παιχνίδι, κάνοντάς τα ταξίδι και τρόπο σκέψης" τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Παραρτήματος της ΕΜΕ Βοιωτίας Γιάννης Βελαώρας. 
Τέλος το Παράρτημα της ΕΜΕ Βοιωτίας θέλει να ευχαριστήσει δημόσια το Επιμελητήριο Βοιωτίας που στηρίζει έμπρακτα τόσα χρόνια την προσπάθειά του. Την κ. Φανή Παπαθωμά για την παραχώρηση της αίθουσας στη Λιβαδειά και το ΔΣ του ΣΦΕ για την αίθουσα στη Θήβα. Τους δασκάλους όλων των σχολείων που συνέβαλαν στη επιτυχία του διαγωνισμού και να συγχαρεί όλους τους μαθητές που συμμετείχαν στον διαγωνισμό και ιδιαίτερα τους γονείς που στηρίζουν την προσπάθεια των παιδιών τους .

Για το ΔΣ της ΕΜΕ

Ο Πρόεδρος 
Βελαώρας Γιάννης

Ο Γραμματέας 
Αρετός Ευστράτιος

Τα μέλη

Κατσέλης Γιώργος
Λουκίδου Αναστασία
Ατματζίδου Κατερίνα
Νυδριώτου Μαρία
Πρέντζα Δήμητρα




































































Δεν υπάρχουν σχόλια: