Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017

Κυπριακό: Τι περιλαμβάνουν οι χάρτες που κατέθεσαν οι δύο πλευρές

Κατατέθηκαν χθες, για πρώτη φορά, χάρτες για την επίλυση του Κυπριακού, ωστόσο, όπως αναφέρουν κυπριακά μέσα ενημέρωσης, αυτοί που κατατέθηκαν από την τουρκοκυπριακή πλευρά δεν ικανοποιούν τους Ελληνοκυπρίους. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φιλελεύθερου», οι χάρτες που κατέθεσε η τουρκική πλευρά χθες στη Γενεύη, μπορεί να τηρούν τη δέσμευση για τα συμφωνηθέντα ποσοστά, ωστόσο, δεν περιλαμβάνουν τη Μόρφου στις υπό επιστροφή περιοχές, ενώ η πρόταση δεν είναι ικανοποιητική ούτε σε ότι αφορά το θέμα των ακτογραμμών. 
Για το λόγο αυτό, μάλιστα, ο Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης κατέθεσε  εγγράφως τις παρατηρήσεις του.
Τι αναφέρουν οι χάρτες 
Η ελληνοκυπριακή πλευρά κινήθηκε στο ποσοστό 28,2% και περιέλαβε Μόρφου, παραλία της πόλης, την Αμμόχωστο, τα χωριά της Κυθρέας, τα χωριά γύρω από τον Απόστολο Βαρνάβα,  όπως επίσης, μεταξύ άλλων, τη  Λύση,  Άσσια,  Βατυλή,  Κοντέα,  καθώς και με ειδικό καθεστώς χωριά της Καρπασίας. Η ελληνοκυπριακή πλευρά ζητά το 50, 4% της ακτογραμμής. Στόχος είναι να επιστρέψουν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση περίπου 90.000 πρόσφυγες.
O πιθανός χάρτης της ελληνοκυπριακής πλευράς που δημοσιεύει η εφημερίδα «Πολίτης»
Η τουρκική πλευρά κινήθηκε στο ποσοστό 29,2% και επέλεξε να αφήσει εκτός τη Μόρφου από τις εδαφικές αναπροσαρμογές.
Οπως αναφέρει ο «Φιλελεύθερος», είναι προφανές πως εξαρχής επιχείρησε να συνδέσει την επιστροφή της πόλης της Μόρφου με την εκ περιτροπής προεδρία. Ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, από την πρώτη ημέρα των συνομιλιών της Γενεύης να γίνει αποδεκτή επί της αρχής η εκ περιτροπής προεδρία, κάτι που απέρριψε ο κ. Αναστασιάδης. 
Οι δύο κοινότητες επέλεξαν, πάντως, να σταθούν στο γεγονός της κατάθεσης χαρτών και τόνισαν πως προχωρούν σήμερα με τη Διάσκεψη για την Κύπρο.
Ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, υπογράμμισε το γεγονός ότι είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του Κυπριακού που γίνεται ανταλλαγή χαρτών. Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο, στο χάρτην «υπάρχουν πρόνοιες και πτυχές που δεν μας ικανοποιούν» δηλαδή δεν είναι ικανοποιητικός ως τελικό αποτέλεσμα. Γεγονός που οδήγησε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να υποβάλει γραπτώς συγκεκριμένες εισηγήσεις.
Στις δικές του δηλώσεις ο εκπρόσωπος του κ. Ακιντζί, Μπαρίς Μπουρτζού, ανέφερε πως αμφότερες οι πλευρές διαπίστωσαν ότι είναι κατάλληλοι οι χάρτες.
Πηγή: «Φιλελεύθερος» 


Πηγή: Κυπριακό: Τι περιλαμβάνουν οι χάρτες που κατέθεσαν οι δύο πλευρές | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/312537/kypriako-ti-perilamvanoyn-oi-hartes-poy-katethesan-oi-dyo-pleyres#ixzz4VXDbSGD6

Δεν υπάρχουν σχόλια: