Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2017

«Το Αρχαίο Δράμα στη Θήβα» ξαναζωντανεύει στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας


Στόχος η παραγωγή παραστάσεων για το κοινό σε αρχαίους χώρους και θέατρά της  

 


O ηγέτης δεν ξεχωρίζει σε τίποτα λιγότερο και σε τίποτα περισσότερο, κατά τη γνώμη μου, αλλά από τις επιλογές του. Κι` αυτό μας φανέρωσε για άλλη μια φορά απόψε ο «ελπιδοφόρος»  κ. Κώστας Μπακογιάννης, που σε μια εποχή βαθιά κρίσης, εκείνος «βρίσκει λεφτά» για τον Πολιτισμό! Για την διάδοση του, για την διείσδυσή του μέσα στην κοινωνία μας, για την δημιουργίας ενός «πυρήνα» που θα «διδαχθεί» το αρχαίο δράμα και με την συνδρομή της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας θα το διαδώσει μέσα από παραγωγές με τις οποίες θα ξαναγεμίσουν τα δικά μας αρχαία θέατρα!


Η αρχή έγινε απόψε, στις 17 Ιανουαρίου 2017 από τη Θήβα, με την τεράστια πολιτισμική κληρονομιά, εδώ που οι Θεοί και Άνθρωποι εμπνεύστηκαν, συγκρούστηκαν, γνώρισαν την κάθαρση και αυτά που έγραψαν, έμειναν μέχρι σ` εμάς, κτήμα της παγκόσμιας κοινωνίας, κτήμα των ανθρώπων που αγαπούν το αρχαίο δράμα, των φοιτητών, της επιστήμης.

Παραστάσεις για το κοινό σε αρχαίους χώρους και θέατρα της Περιφέρειας

Αυτή την πολιτιστική κληρονομιά αναδεικνύει η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, η οποία ενώνει της δυνάμεις της με το Κέντρο Κλασικού Δράματος και Θεάματος του Παντείου Πανεπιστημίου και το  Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και δημιουργεί το διεθνές εκπαιδευτικό και καλλιτεχνικό πρόγραμμα «Το Αρχαίο Δράμα στη Θήβα».
Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που συμπεριλαμβάνει μία σειρά σεμιναρίων και εργαστηρίων αφιερωμένα στο αρχαίο δράμα και τις προεκτάσεις του στο σύγχρονο κόσμο. Ηθοποιοί, σκηνοθέτες, δραματουργοί, μουσικοί, χορογράφοι και άλλοι άνθρωποι του θεάτρου θα παρουσιάσουν επί δύο εξάμηνα εισηγήσεις και παραδειγματικές ερμηνείες και θα ανταλλάσσουν ιδέες και προτάσεις με νέους ηθοποιούς και ερευνητές, οι οποίοι θα λάβουν πιστοποίηση από το Πάντειο Πανεπιστήμιο ενώ η συμμετοχή τους στο πρόγραμμα είναι δωρεάν.
Με την ολοκλήρωση του προγράμματος, θα πραγματοποιηθούν παραστάσεις για το κοινό σε αρχαίους χώρους και θέατρα της Περιφέρειας.






Γιατί «Το Αρχαίο Δράμα στη Θήβα»

Κι ` εκείνος ήταν και εκεί! Για να τιμήσει τους συντελεστές, για να στηρίξει με όλο του το είναι την νέα αυτή συνεργασία και προσπάθεια, μαζί με τους άμεσους του συνεργάτες: Την Αντιπεριφερειάρχη κα Φανή Παπαθωμά, τον θεματικό Αντιπεριφερειάρχη κ. Γιάννη Ταγκαλέγκα, τους Περιφερειακούς Συμβούλους της Θήβας. Μαζί τους ο Βουλευτής Βοιωτίας κ. Ευ. Μπασιάκος, ο Αστυνομικός Δντης Βοιωτίας κ. Μιχάλης Τάτσης και ο Δήμαρχος κ. Σπύρος Νικολάου, μέλη του ΔΣ και άλλα αιρετοί από την ευρύτερη περιοχή μας, εκπρόσωποι συλλόγων και πολιτιστικών φορέων της πόλης.
«Έχουμε τη μεγάλη τύχη να βρίσκεται στην Περιφέρειά μας μία από της 7 αρχαιότερες πόλεις του κόσμου, με μακρά ιστορία, που χάνεται στα βάθη των χιλιετιών και σπουδαίο πολιτισμό. Από την Καρδιά του Ελλαδικού κόσμου, η Θήβα, αυτή η σπουδαία πόλη, πρωταγωνίστησε στην ιστορία και τη μυθολογία» θα πει στο σύντομο χαιρετισμό του ο ευαισθητοποιημένος Περιφερειάρχης μας. «Με το θηβαϊκό κύκλο να αποτελεί μία από τις σημαντικότερες πηγές έμπνευσης για τα μοναδικά αριστουργήματα των τραγικών ποιητών, το ελάχιστο δικό μας χρέος είναι να προστατέψουμε αυτά τα τεράστια πολιτιστικά αποθέματα, να τα διασώσουμε στο πέρασμα τον χρόνων και να τα αξιοποιήσουμε ως βάση για την οικονομική και τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας.  Σε αυτή την προσπάθεια έχουμε στο πλευρό μας τους καλύτερους συμμάχους, το Κέντρο Κλασικού Δράματος και Θεάματος του Παντείου Πανεπιστημίου και το  Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης» δήλωσε από το βήμα της πρώτης αυτής συνάντησης όλων των εμπλεκόμενων φορέων του πολιτιστικού αυτού προγράμματος.

 Χαιρετισμοί έγιναν ακόμη από την Αντιπεριφερειάρχη κα Παπαθωμά που στηρίζει ποικιλοτρόπως την προσπάθεια αλλά και από τον Δήμαρχο Θηβαίων κ. Νικολάου, δύο πρόσωπα που έχουν τον επιτελικό ρόλο για την υποστήριξη του διεθνούς εκπαιδευτικού και καλλιτεχνικού προγράμματος «Το Αρχαίο Δράμα στη Θήβα».

Η πρώτη γεύση…και η στάση Μπακογιάννη





Ο Περιφερειάρχης όχι απλά παρακολούθησε αυτή τη βραδιά, αλλά θέλησε να την κρατήσει για πάντα στη μνήμη του, φωτογραφίζοντας τους συντελεστές της πρώτης; συνάντησης στη Θήβα. 


Σε συνέχεια του πρόσφατου πολιτιστικού τριημέρου «Το τέλος της τραγωδίας στην πόλη της τραγωδίας», που είχε και πάλι την σφραγίδα του κ. Γιάγκου Ανδρεάδη, ενός σημερινού θεατρανθρώπου, από εκείνους που και με την όψη τους διδάσκουν την τέχνη της υποκριτικής!   

Αυτός ήταν που άνοιξε την αποψινή εκδήλωση, δίνοντας το λόγο στους συμμετέχοντες εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενους- οι οποίοι παρουσίασαν αποσπάσματα από την πασίγνωστη τραγωδία του Σοφοκλή «Οιδίπους Τύραννος».
Δίπλα του κι` ένας «αφανής πρωταγωνιστής», ένας ΘΗΒΑΙΟΣ με όλα τα γράμματα κεφαλαία, ένας άνθρωπος που «ανδρώθηκε» μέσα στον πολιτισμό και μετά από πολλά πολλά χρόνια επιμένει να παλεύει για την πολιτιστική ανύψωση της Θήβας. Πρόκειται για τον κ. Τάσο Φρούσιο, εκ νέου Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ο Λαϊος».
Απολαύστε ένα απόσπασμα, αφού το ORCHOMENOS PRESS ήταν και εκεί
  
Για να ξαναδούμε τον Οιδίποδα στο Αρχαίο Θέατρο Ορχομενού!



Κι` όπως ήταν αναμενόμενο, όλοι έμειναν καθηλωμένοι έως το τέλος, συγχαίροντας τους συντελεστές γι` αυτή την ξεχωριστή πολιτιστική πρωτοβουλία που μόλις ξεκίνησε και πάλι στην περιοχή μας.
Να σημειωθεί πως το διεθνές εκπαιδευτικό και καλλιτεχνικό πρόγραμμα «Το Αρχαίο Δράμα στη Θήβα» θα συνεχιστεί τους επόμενους μήνες στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και στο Συνεδριακό Κέντρο της Θήβας.
Ασφαλώς τους περιμένουμε και στον Ορχομενό, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως δίπλα τους έχει ήδη συμπαραταχθεί ένας άλλος ξεχωριστός άνθρωπος της περιοχής μας, ο πολυγραφότατος θεατρικός συγγραφέας και εκδότης κ. Πέτρος Χουτζούμης, πρόσωπο που επιθυμεί να συνδεθεί και με την αναβίωση του αρχαίου δράματος στο Αρχαίο Θέατρο Ορχομενού, το οποίο θα είναι μαζί με το Αρχαίο Θέατρο Ερέτριας και το Αρχαίο Θέατρο των Δελφών ο πλέον κατάλληλος χώρος για να φιλοξενηθούν οι πρώτες παραγωγές αυτού του καλλιτεχνικού προγράμματος, εμπνευσμένο από το θηβαϊκό κύκλο.


 
Μπράβο στον Περιφερειάρχη! Μπράβο στην Αντιπεριφερειάρχη!

Μπράβο σ` εκείνους που πιστεύουν στον Πολιτισμό και στη διάδοσή του!!! 

Δεν υπάρχουν σχόλια: