Δευτέρα 6 Μαρτίου 2017

Η «κραυγή» του κ. Στ. Μπένου από τον «ομφαλό της γης» και η … τόλμη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φωκίδας !



Κόντρα σ` εκείνους που θέλουν τα «μουσεία» ν` ανοίγουν πρωτίστως για ξεναγήσεις, η ακούραστη Έφορος των Δελφών κα Νάνσυ Ψάλτη μας «εξέπληξε» για άλλη μια φορά, αφού κατάφερε να εντάξει τον … πολιτισμό στο 2ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Παράλληλα, κατάφερε να συνθέσει γύρω της, ένα πάνελ προσωπικοτήτων του Πολιτισμού -  παρουσία της Υπουργού κας Λυδίας Κονιόρδου, της τέως Υπουργού κας Όλγας Κεφαλογιάννη, κ.α. - οι οποίοι συγκεντρώθηκαν στην Αίθουσα των Φιλοσόφων και μας μίλησαν για τα προσωπικά τους βιώματα,  με θέμα «Η Πολιτιστική κληρονομιά σαν οικονομική αξία: Οικονομικά οφέλη και κοινωνικές ευκαιρίες».  
Το ORCHOMENOS PRESS δεν θα μπορούσε να μην ήταν και εκεί… 


Σταύρος Μπένος, Ιδρυτής και Πρόεδρος του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ:
«Εάν τα μνημεία δεν μπουν στην ζωή των ανθρώπων, τότε δεν υπάρχουν!!!» 


Ένας διάλογος και πλείστες αναφορές γύρω από τις εμπειρίες που έχουν όλοι τους αποκομίσει από τους τομείς δράσης τους καθώς και τις προσδοκίες της χώρας μας σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο γύρω από την ανάπτυξη του τριτογενή τομέα. Έναν τομέα στον οποίο ασφαλώς επενδύει και η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας μέσα από το Αρχαιολογικό Πάρκο Ορχομενού, κ.α. 

 Όπως, όμως, ακούστηκε από τα χείλη των ομιλητών – ανάμεσα στους οποίους ήταν και ο «δικός» μας άνθρωπος, ο κ. Σταύρος Μπενος, δεν είναι αρκετό, εάν δεν αλλάξουν μερικά πράγματα στη χώρα μας, όπως… Ακούστε τον! 


Σταύρος Μπένος, Ιδρυτής και Πρόεδρος του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ:
 «Τα μνημεία θέλουν το νεράκι της σύγχρονης παρουσίας» 
Στο λόγο του, επικεντρώθηκε στο σχεδιασμό της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ, μια ακόμη πολιτιστική διαδρομή που θα ξεκινάει από την Κύμη και θα καταλήγει στο Καρπενήσι, περνώντας φυσικά και από τον ιστορικό Ορχομενό!!! 

Ο κ. Μπένος, έκλεισε ουσιαστικά μ` αυτή του την «κραυγή», όπως είπε χαρακτηριστικά, την οποία σας προτρέπω να την ακούσετε, γιατί σίγουρα κάτι θα διδαχθείτε... 






Άξια αναφοράς ήταν – αν μη τι άλλο – και η τοποθέτηση της κας Ψάλτη γύρω από την προσφορά της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φωκίδος στην προκοπή του τόπου. 
Ως μια αληθινή μάνατζερ του Πολιτισμού, η κα Ψάλτη «τόλμησε» να μιλήσει ανοικτά  για την υποστελεχωση και την έλλειψη πόρων που είναι καταστροφική για τα μνημεία, μίλησε για τις απολύσεις των ωρομίσθιων συναδέλφων ενώπιον της Υπουργού Πολιτισμού και για την ανάγκη των νέων προσλήψεων, υποστήριξε το ρόλο του δημοσίου Μουσείου…
Η κα Νάνσυ Ψάλτη, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φωκίδας
ή αλλιώς μια πραγματική μάνατζερ ενός όχι ιδιωτικού, αλλά δημόσιου Μουσείου !!!

Περισσότερο ... τολμηρή, ωστόσο, είναι η Εφορεία Αρχαιοτήτων Φωκίδας γιατί ανοίγει το Μουσείο για άλλη μια φορά στο ευρύ κοινό, με αφορμή μεγάλα φόρουμ, γεγονός που οφείλουμε να επιβραβεύσουμε ως Στερεοελλαδίτες, αφού αυτές είναι έξω από τα συνηθισμένα. Αλλά ποιος είπε πως η Ψάλτη είναι μια "συνηθισμένη" Προϊσταμένη; Ακούστε την!  






Θερμά συγχαρητήρια για την μοναδική αυτή συνάντηση 
των ανθρώπων του πολιτισμού, στο πλαίσιο
 ενός Φόρουμ που ΠΡΟΣΘΕΣΕ  και ΔΙΑΦΗΜΙΣΕ
 σ` όλο τον κόσμο την Περιφέρειά μας !!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: