Σάββατο 18 Μαρτίου 2017

Το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ ανέλυσε η Αντωνοπούλου από τη Λιβαδειά - Κέντρα υποστήριξης σε κάθε Περιφέρεια και πρόταση για πανελλήνια συνάντησής τους στη Βοιωτία

Το νέο θεσμικό πλαίσιο, μα πάνω απ` όλα τις δυνατότητες και τις πολλές ακόμη προεκτάσεις που έχει στην εφαρμογή της η κοινωνική και αλληλέγγυα επιχειρηματικότητα,  ανέλυσε από τη Λιβαδειά και το βήμα του Επιμελητηρίου Βοιωτίας η Αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κα Ράνια Αντωνοπούλου, μετά την κοινή πρωτοβουλία που έλαβαν μαζί με τον Δήμο Λεβαδεών και τον Εμπορικό Σύλλογο της πόλης.
















Μια παραγωγική ενημερωτική συζήτηση με … πολλές ειδήσεις εξελίχθηκε η χθεσινοβραδινή συνάντηση  με θέμα: “Κοινωνική Οικονομία – ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. - Ανάπτυξη και Προοπτικές” στο Επιμελητήριο Βοιωτίας με προσκεκλημένη την Αναπληρώτρια Υπουργό Εργασίας κα Ράνια Αντωνοπούλου.
Με αφορμή την ολοκλήρωση του νέου, βελτιωμένου σε πολλά του σημεία, θεσμικού πλαισίου για τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.), η κα Υπουργός ήρθε στη Λιβαδειά με στόχο να αναλύσει και να συζητήσει με τους ενδιαφερομένους τις προοπτικές που ανοίγονται γύρω από αυτή τη μορφή της επιχειρηματικότητας, που δεν είναι και τόσο… νέα, αλλά σίγουρα η εποχή μας είναι η πλέον ώριμη για την ανάπτυξή τους.


Με μεγάλη προσέλευση…


Την Υπουργό καλωσόρισε στην πρωτεύουσα της Βοιωτίας, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου και Γενικός Γραμματέας της ΚΕΕ κ. Παναγιώτης Αγνιάδης, ενώ το πάνελ συντόνισε η Δήμαρχος Λεβαδεών κα Γιώτα Πούλου.



Αρχικά την εκδήλωση χαιρέτισε ο εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου κκ. Γεωργίου, ο Πρωτοπρεσβύτερος της Ι.Μ.Θηβών και Λεβαδείας π. Δημήτριος, ακολούθως ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν. Βοιωτίας κ. Νίκος Θηβαίος και ο Βουλευτής ΝΔ Ν. Βοιωτίας κ. Ανδρέας Κουτσούμπας, όπως και η Αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας κα Φανή Παπαθωμά.
Παρόντες ήταν ακόμη ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος κ. Γιάννης Ταγκαλέγκας,  αιρετοί του α` βαθμού από τους όμωρους Δήμους, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λιβαδειάς κ. Θανάσης Καλογρηάς, ο Οικονομικός Επόπτης του ΕΠΒ και Γεν. Γραμματέας του Σ.Β.Θ.Κ.Ε. κ. Λουκάς Παπαχαραλάμπους, η κα Έρη Κεχαγιά ως εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων, η κα Κατερίνα Παπαβασιλείου ως εκπρόσωπος των ΑΝ.ΕΛ. Βοιωτίας, εκπρόσωποι συλλογικών φορέων, κ.α.



Η κοινωνία πιο ώριμη από ποτέ…
Όλοι οι ομιλητές στον χαιρετισμό τους, επεσήμαναν τα πλεονεκτήματα αυτού του νέου μοντέλου επιχειρηματικής συλλογικής δράσης που στόχο έχει πάνω απ` όλα να αναδείξει κατά τόπους δημιουργικές δυνάμεις και συνέργειες που μπορούν να αποδώσουν όχι μόνο στα ίδια τα μέλη μιας ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. αλλά και στην κοινωνία στην οποία δραστηριοποιούνται.
Ένας θεσμός που τώρα – περισσότερο από ποτέ – μοιάζει ώριμος για να αναπτυχθεί ενώ και το νέο θεσμικό πλαίσιο που εφαρμόζεται έρχεται να «θεραπεύσει» λάθη του παρελθόντος και να δώσει πραγματική κίνητρα για την προώθηση της κοινωνικής αλληλέγγυας επιχειρηματικότητας.
Όλα τα παραπάνω ανέλυσε με άμεσο και απτό τρόπο η Αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας κα Ράνια Αντωνοπούλου.


Κέντρα υποστήριξης σε κάθε περιφέρεια…

Πριν αναλύσει το νέο θεσμικό πλαίσιο των ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ., η κα Αντωνοπούλου έκανε μια γενικότερη ανάλυση των όσων πετυχαίνει στα επίπεδα της μείωσης της ανεργίας η κυβέρνηση, ενώ επεσήμανε – μεταξύ άλλων – πως άμεσα μαζί με τα Επιμελητήρια και τις συμπράξεις που θα γίνει σε τοπικό επίπεδο, 2000 επιχειρήσεις σ` όλη την Ελλάδα θα αναλάβουν τα ρόλο της μαθητείας – που μέχρι πρότινος γίνονταν μέσα από τις σχολές του ΟΑΕΔ μόνο – προκειμένου να διεισδύσουμε ακόμη περισσότερο στην φιλοσοφία ενός σύγχρονου και καινοτόμου επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Μ` άλλα λόγια να κάνουμε ένα βήμα πιο κοντά στην εφαρμογή των μεταρυθμιστικών εργαλείων στη χώρα μας» όπως είπε χαρακτηριστικά η κα Αντωνοπούλου στο κατάμεστο ακροατήριο. «Στόχος μας είναι να βάλουμε φρένο στην αιμορραγία των επιχειρήσεων και στην εξάλειψη της ανεργίας όσο τον δυνατόν περισσότερο και είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικό πως το νέο θεσμικό πλαίσιο της κοινωνικής οικονομίας έγινε αποδεκτό απ` όλο τον πολιτικό κόσμο» είπε η Υπουργός.  
Στη συνέχεια στάθηκε στους δύο πυλώνες των ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. και στα μέτρα βελτίωσης της ίδρυσης και εγγραφής τους στο μητρώο καθώς και τα επιχειρηματικά εργαλεία του ΕΣΠΑ.
Τέλος, η Υπουργός ανακοίνωσε πως τον Απρίλιο θα είναι σε θέση να γνωστοποιήσουν τα Κέντρα Υποστήριξης που θα γίνουν ανά Περιφέρεια για την καλύτερη ενημέρωση των υποψηφίων και των υπαρχόντων επιχειρήσεων, μ` άλλα λόγια «τοπικά
expo», ενώ στόχος είναι και η βελτίωση της δικτύωσης εν γένει μέσα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα του Υπουργείου.


Πρόταση για πανελλήνια συνάντηση των ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ στη Λιβαδειά

Κι` επειδή ο,τι από αυτά που λέγεται, πρέπει να συνοδεύονται και με απτά παραδείγματα, θετική αίσθηση προκάλεσε στο ακροατήριο το παράδειγμα της ίδιας της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ Έρκυνα, που ιδρύθηκε το 2015 στη Λιβαδειά και δουλεύει με πολύ καλά αποτελέσματα χάρις στην δυναμική, την όρεξη και την διαρκή αναζήτηση νέων ευκαιριών των μελών της. Παρούσες στην χθεσινή βραδιά και πρώτη απ` όλες η Πρόεδρος της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ Έρκυνα κα Ερμιόνη Χάχαλου, η οποία ανέβηκε στο βήμα όχι απλά για ένα χαιρετισμό – όπως θα ακούσετε – αλλά και με μια ενδιαφέρουσα πρόταση για την θέσπιση μιας πανελλήνιας συνάντησης των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων στη Λιβαδειά!
Ας την ακούσουμε…


Η ενημερωτική αυτή βραδιά έκλεισε με ερωτήσεις από το κοινό και απαντήσεις που έδωσε η κα Αντωνοπούλου γύρω από το πώς κανείς μπορεί να ιδρύσει και ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ σύμφωνα με το νέο θεσμικό πλαίσιο που είναι σε εφαρμογή.





Φεύγοντας από το Επιμελητήριο Βοιωτίας, τα μέλη της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ Έρκυνα πρόσφεραν συμβολικά στην Υπουργό κάποια από τα 60 συνολικά προϊόντα που παράγουν στη Λιβαδεια.


Σχετικές πληροφορίες μπορείτε να αναζητήσετε και στην πλατφόρμα http://www.ypakp.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: