Τετάρτη 31 Μαΐου 2017

Την 1η Ιουνίου και για τρείς μέρες η Έκθεση Αρχειακού & Φωτογραφικού Υλικού με τίτλο «10 ΙΟΥΝΙΟΥ : Τρεις Πόλεις Μια Ιστορία, Λίντιτσε - Δίστομο - Οραντούρ» στο Μετρό Συντάγματος

Επετειακή Έκθεση Αρχειακού & Φωτογραφικού Υλικού με τίτλο «10 ΙΟΥΝΙΟΥ : Τρεις Πόλεις Μια Ιστορία, Λίντιτσε - Δίστομο - Οραντούρ» παρουσιάζεται από την Πέμπτη 1 Ιουνίου μέχρι και την Κυριακή 4 Ιουνίου στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στο Σταθμό Μετρό «Σύνταγμα», και οργανώνεται από το Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού (ΜΘΝ) Διστόμου Βοιωτίας, το «Αρχείο Ιωάννη Ε. Σταμούλη». και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκοπίου Παυλόπουλου. Τα εγκαίνια της έκθεσης (που θα λειτουργεί από 10.30 μεχρι και 20.00 όλες τις ημερες) θα γίνουν την Πέμπτη στις 13.00. 

Την ίδια ημερομηνία - 10 Ιουνίου- σε τρεις διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες, Ελλάδα Τσεχία και Γαλλία, τα Γερμανικά , Ναζιστικά στρατεύματα κατέστρεψαν και σκότωσαν τους αμάχους κατοικους τους συντελώντας τρία από τα φρικτοτερα εγκλήματα τους: ΔΙΣΤΟΜΟ (1944),ΛΙΝΤΕΤΣΕ (1942) και ΟΡΑΝΤΟΥΡ (1944) χτυπήθηκαν την ίδια ημερομηνία. Οι τρείς κωμοπόλεις είναι αδελφοποιημένες εδώ και πολλά χρόνια, συμβολίζοντας τον κοινό αγώνα κατά του ναζισμού και την άξια της ειρήνης.
Φέτος, με πρωτοβουλία του Μουσείου Θυμάτων Ναζισμού Διστόμου και στο πλαίσιο της εξωστρέφειας που επιδιώκει, προχώρησε από κοινού με το «Αρχείο Ιωάννη Ε. Σταμούλη» και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας , αλλά και με την ευγενική χορηγία φορέων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, στην διοργάνωση αυτής της Έκθεσης στο Κέντρο της Αθήνας, στο πλαίσιο των 20ημερων εκδηλώσεων 2017 για την Σφαγή του Διστόμου. Πρόκειται για επετειακή έκθεση του υλικού του ''Μουσείου Θυμάτων Ναζισμού Διστόμου'', σε παράλληλη παρουσίαση με τις κινητές εκθέσεις του Κέντρου Μνήμης της πόλης του Oradour-sur-Glane, της Γαλλίας, με τίτλο «Souviens-toi...» και του Μουσείου της πόλης του Lidice, της Τσεχίας με τίτλο «Lidice Tragedy».
Η έκθεση θα περιλαμβάνει, κατά κύριο λόγο, τεκμήρια από τα αρχεία των τριών μουσείων, συγκλονιστικά φωτογραφικά στιγμιότυπα από τη ναζιστική θηριωδία που έπληξε, 10 Ιουνίου και τις τρείς αυτές ευρωπαϊκές πόλεις.Μετά το πέρας της παρουσίασης στο Σταθμό του Συντάγματος, οι κινητές εκθέσεις του Oradour και του Lidice θα μεταφερθούν στο ίδιο το Δίστομο, όπου θα επανεκτεθούν μέχρι την 15η Ιουνίου, το δε τμήμα της έκθεσης που αφορά στο Δίστομο θα μεταφερθεί στο ΜΘΝ, όπου θα εγκατασταθεί μόνιμα.
Η σημαντική αυτή έκθεση υποστηρίζεται από τις Πρεσβείες της Γαλλικής Δημοκρατίας, και της Τσεχικής Δημοκρατίας στην Αθήνα, την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα και την ΣΤΑΣΥ ΑΕ.
Το κεντρικό μήνυμα της έκθεσης αυτής προβάλει διττό: 
=> Αφενός, μήνυμα προς τις σύγχρονες και τις επόμενες γενιές -μέσα από τα τραγικά γεγονότα της κοινής ευρωπαϊκής μας ιστορίας- να αναστοχαστούν και να υποστηρίξουν πανανθρώπινες αξίες των οποίων η Ευρώπη υπήρξε το λίκνο και σήμερα ίσως κινδυνεύουν.
=> Αφετέρου, μήνυμα προς τη σύγχρονη δημοκρατική Γερμανία να αναλάβει τις ιστορικές της ευθύνες και τα χρέη της απέναντι στη χώρα μας, με ευθύτητα και σοβαρότητα χωρίς αστήρικτες -νομικές, πολιτικές και διπλωματικές- υπεκφυγές.
Να σημειώσουμε εδώ ότι το ΜΘΝ Διστόμου αποτελεί, δεκαετίες τώρα, ένα μοναδικό πόλο μνήμης για τη Στερεά Ελλάδα, έναν «προσκυνηματικό τόπο» για τους Ευρωπαίους πολίτες και τους πολίτες όλου του κόσμου. Το αφήγημα του Μουσείου, μέσα από τις μνήμες των τραγικών γεγονότων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, του κοινού μας πρόσφατου παρελθόντος, καλλιεργεί το έδαφος για την ειρηνική συμβίωση, την αλληλοκατανόηση και την αλληλεγγύη μεταξύ των λαών της Ευρώπης. Δράσεις όπως η εν λόγω, έχουν στόχο αφενός την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού και τη διάδοση των μεστών μηνυμάτων της ιστορίας όπως και, αφετέρου, τη συνεχή ανάπτυξη του Μουσείου και των υποδομών του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: